Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održano predavanje NJ. E. Qi Qianjina, Veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatskoj

Do kraja veljače Knjižnično-dokumentacijski centar je dio svojih aktivnost posvetio NR Kini.

U organizaciji Veleposlanstva NR Kine, Konfucijevog instituta i Ekonomskog fakulteta - Zagreb dana 29. siječnja 2024. godine organiziran je niz događanja u Knjižnično-dokumentacijskom centru koje su izazvale oduševljenje velikog broja kineskih i domaćih studenata te zaposlenika Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

Pozdravni govor održala je dekanica prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, koja je najavila predavanje uvaženog gosta NJ. E. Qi Qianjina, veleposlanika NR Kine u Republici Hrvatske.

Veleposlanik je održao predavanje „China's Confidence, Wisdom and Actions to Address the Global Dilemma” u kojem je prezentirao Kinu sa stabilnim ekonomskim temeljima, snažnom produktivnošću i inovativnošću, povjerenjem, snažnom voljom za otvaranjem, doprinosom svjetskom gospodarstvu koji je posljednjih godina porastao za oko 30%, mudrošću i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo zagovaranjem ravnopravne i uređene svjetske multipolarnosti i uključive ekonomske globalizacije. Osvrnuo se i na aktivnosti NR Kine u gospodarstvu, istaknuo važnost ulaganja u narod, kulturu i međusobno učenje među civilizacijama. Predavanje je završio Pelješkim mostom, kao primjerom dobre suradnje kroz model trilateralne suradnje Kina - Hrvatska - EU.

Zahvalu u ime Fakulteta izrazio je prodekan za kvalitetu i internacionalizaciju prof. dr. sc. Zoran Krupka.

Službeni dio programa završio je ceremonijalnim plesom kineskog lava na opće oduševljenje svih prisutnih. U neslužbenom dijelu programa gostima je omogućen virtualni let iznad Šangaja balonom na vrući zrak, ispisivanje imena kineskom kaligrafijom i druženje uz kineske delicije u prostoru knjižnice, koja je za ovu prigodu prostor uredila nizom ukrasa koji obilježavaju kinesku tradiciju i kulturu.

Zahvaljujemo i Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu na podršci.