Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Rasprava sa studentima na Ekonomskom fakultetu – Zagreb: Klimatske promjene i okoliš

alternatetext
copyright: ec
 
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar pri Ekonomskom fakultetu - Zagreb organiziraju raspravu sa studentima Ekonomskog fakulteta – Zagreb
 
Tema: KLIMATSKE PROMJENE I OKOLIŠ
Vrijeme: četvrtak, 28. listopada od 10:00 do 11:30 sati
Mjesto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Knjižnično-dokumentacijski centar/Europski dokumentacijski centar
 
Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu priliku da europski građani rasprave o izazovima i prioritetima Europe. Cilj je uključiti građane svih dobi i profila, a osobito mlade ljude, da se aktivno uključe u promišljanja o budućnosti EU-a, da jasno kažu u kakvoj Europskoj uniji žele živjeti, što žele mijenjati i na koji način. Konferencija omogućuje milijunima građana da raspravljaju zajedno sa svojim izabranim predstavnicima na svim razinama, bilo da je riječ o lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. Svi zajedno mogu raspravljati o budućoj Europskoj uniji u kojoj žele živjeti i raditi.
 
Europska komisija je podnijela službeni prijedlog da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih. Mladi su u središtu EU politika i političkih prioriteta, bilo da je riječ o području klime, socijalnih pitanja ili digitalizacije, pa i povodom ovog događanja želimo saznati što mladi misle o zadanoj temi.
 
Tema konferencije u Zagrebu su klimatske promjene i okoliš. Sudionici će izraziti svoja stajališta o tome što bi trebala biti budućnost Europe u pogledu borbe protiv klimatskih promjena i kako postići održivost našeg socijalnog i gospodarskog modela. To će biti i prilika za raspravu o postojećim europskim politikama u tom području, osobito o europskom zelenom planu i učincima napora za oporavak koji su trenutačno u tijeku dok Europa izlazi iz pandemije bolesti COVID-19.
 
Sudionicima događanja uvodno će se kratko obratiti gosp. Ognjen Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekana Ekonomskog fakulteta – Zagreb.
Uz nazočnost izv. prof. dr. sc. Tomislava Gele, nositelja kolegija iz energetike i tržišta energenata i prodekana za studente, nastavu i digitalizaciju izv. prof. dr. sc. Božidara Jakovića, u raspravi će sudjelovati studenti Ekonomskog fakulteta – Zagreb, kojima će se pridružiti i učenici srednjih ekonomskih škola Grada Zagreba.
 
Moderator događanja će biti Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
 
Ishodi:
  • istražiti promišljanje mladih u pogledu borbe protiv klimatskih promjena i postizanja održivosti našeg socijalnog i gospodarskog modela
  • raspraviti što studenti misle o postojećim europskim politikama u području klimatskih promjena i okoliša („zeleni plan“)
  • ponuditi smjernice iz kuta mladih o borbi protiv klimatskih promjena, te održivom socijalnom i gospodarskom modelu
 
Poštujući epidemiološke mjere, radionica će biti organizirana za ciljanu skupinu sudionika.
 
Za vrijeme održavanja događanja obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera (maska i socijalna distanca).