Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“

Održan panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“
 

U povodu desete obljetnice smrti dr. Vladimira Veselice u utorak, 19. prosinca 2023. godine u Knjižnično-dokumentacijskom centru održan je panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“, u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i Ekonomskog fakulteta - Zagreb.
 

Prigodnu pjesmu Vice Vukova „Tvoja zemlja“ izvela je naša sopranistica Marija Vidović i samim time već u početku dodirnula srž kojom je potekla lavina sjećanja na autentičnu prepoznatljivu ličnost dr. Vladimira Veselice.
O dr. Veselici kao, iznad svega, dobrom čovjeku, profesoru, znanstveniku, publicisti i političaru uvodni govor održali su prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta i prof. dr. sc. Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.
 

Uz moderiranje dr. Tipurića uslijedio je panel u kojem su sudjelovali prof. emer. dr. sc. Ljubo Jurčić, Hrvatsko društvo ekonomista, prof. dr. sc. Danijela Miloš Sprčić, Ekonomski fakultet - Zagreb, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, Hrvatsko društvo ekonomista, Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ.spec.oec., prof., viša knjiž., voditeljica Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta - Zagreb i dr. sc. Josip Mihaljević, Institut za hrvatsku povijest. Navirala su sjećanja o životnom putu dr. Veselice koji je zaista bio težak, a što je ostavilo dosta traga na njegov lik i djelo. 
 

Originalnost kojom je odisao utjecala je na njegov karijerni put, znanstveno-nastavno stvaralaštvo, javno, političko i publicističko djelovanje. U svom životu pokazivao je visoke etičke vrijednosti, a ostao je zapamćen i po istinoljubivosti, plemenitosti, toleranciji, humanizaciji odnosa među ljudima i prepoznatljivim socijalnim vrijednostima.
 

Izrazito emotivno događanje koje je jednako utjecalo na sve prisutne završeno je pjesmom „Vino i gitare“ u izvedbi Marije Vidović.
 

Na spomen prof. Vladimiru Veselici u ovoj prigodi odazvao se izrazito veliki broj prijatelja, kolega, suradnika i članovi obitelji.