Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Manica Hauptman održala predavanje „Koordinacija ekonomskih politika u Europskoj uniji“


 
Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirali su 05. travnja 2017. godine predavanje „Koordinacija ekonomskih politika u Europskoj uniji“, koje je održala Manica Hauptman, savjetnica za gospodarstvo u Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj.
 
M. Hauptman je kroz predavanje objasnila „trokut“ i procese Europskog semestra, pakt stabilnosti i rasta, te mehanizme/alate (godišnji pregled rasta i IMU, izvješće za države članice, nacionalne programe reformi + PK i preporuke za države članice). U drugom dijelu predavanja osvrnula se na Ciklus 2017 po fazama (I. Godišnji pregled rasta i Izvješće o mehanizmu upozoravanja; II. Izvješća za države članice & Krovna komunikacija EU27; III. Nacionalni program reformi i program konvergencije; IV. Preporuke za države članice i V. Pakt stabilnosti i rasta i procedura prekomjernog deficita), a predavanje je završila osvrtom na Izvješće za Hrvatsku 2017., istaknuvši i napredak u provedbi preporuka, odnosno gdje je ostvaren određeni napredak, ograničeni napredak i gdje napredak nije ostvaren. Istaknula je i važnost Službe za podršku strukturnih reformi (SRSS), osnovanu pri Europskoj komisiji, između ostalog, kao pomoć državama u oblikovanju politika vezanih uz strukturne reforme.
 
Nakon predavanja studenti su postavljali pitanja, uglavnom vezana uz poreznu reformu, projekte i zapošljavanje.
 
O važnosti ekonomskih politika u Europskoj uniji svjedoči i veliki interes gostiju, pa je predavanje održano pred punom knjižnicom publike.