Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

DODIR GLAZBOM: KONCERT KLASIČNE GLAZBE

DODIR GLAZBOM: KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Gitarski kvartet RAVVIVANDO:
Paula Ćurić
Borna Dekanić
Sven Babić
Gorana Kliškić
 
utorak, 3. listopada 2023., 17 h
Knjižnično-dokumentacijski centar
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 
Ulaz je SLOBODAN!

Prijave su obavezne: https://forms.gle/wpwnk56v4F3BSMhCA

Organizatori:
Sveučilište u Zagrebu
Ekonomski fakultet (Knjižnično-dokumentacijski centar)
Muzička akademija
 
Partner:
Turistička zajednica grada Jastrebarskog
 
Sponzori:
OPG Željko Gregorić, Jastrebarsko
Vino Sirovica, Jastebarsko
Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu
MLADINA plus d.o.o., Jastrebarsko
 

Vođeni željom da promoviraju klasičnu glazbu i skladatelje  koncert se organizira za članove akademske zajednice i širu zainteresiranu javnost koji će imati priliku uživati u odličnom glazbenom programu umjetnika mlađe generacije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
 

S ciljem ostvarivanja interakcije umjetnika i publike nakon izvedbe programa slijedi neformalno druženje umjetnika s publikom uz promociju gastronomskih proizvoda domaćih proizvođača.
 

Događanje će moderirati Zrinka Udiljak Bugarinovski i Željka Radovinović.

POZDRAVNI GOVORI:
 
Prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica EFZG
Red. prof. art. Jasenka Ostojić, prorektorica, Rektorat UNIZG
Prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prorektor, Rektorat UNIZG
Prof. art. Anđelko Krpan, prodekan MUZA
 


PROGRAM:
 
J. W. Duarte: Sonatina di primavera op. 27a
I. Allegretto molto lirico ma facile
II. Espressivo
III. Vivo
 
S. Dodgson: Intermezzo
 
Z. Juranić: Bagatelle za kućnu upotrebu
I. Mosso
II. Allegretto – Omaggio a Nino Rota
III. Andante molto comodo
IV. Vivace
 
C. Domeniconi: Oyun
I. Molto energico
II. Lento
III. Con fuoco
 

Stilska raznolikost,  prožimanje  različitih stilskih odrednica te inkorporiranost u jedan opus isprofilirale su Duarteov jedinstveni glazbeni izričaj. Od renesansne modalnosti do atonalnosti suvremene glazbe, uz utjecaj folklora i jazza, kao žanra u kojem razvija karijeru dio svog života, njegova glazbena svestranost i agilnost pretočila se u raznovrsan glazbeni opus od skoro 150 djela za gitaru i lutnju među kojim je i Sonatina di primavera op. 27a, prvotno napisana za solo gitaru, kasnije prenamijenjena za četiri. Politematičnost, teme u različitim mjerama i tonalitetima, fluidnost i pretakanje melodije kroz sve, u melodijskom kontekstu ovdje ravnoprave dionice, nosi izazov zadržavanja cjeline, boje i protočnosti glazbe osobito u stavcima bržih tempa (Allegretto molto lirico ma facile i Vivo). Uz specifičan harmonijski jezik i neočekivane modulacije koji prožimaju sva tri stavka, u drugom stavku (Espressivo) javljaju se i modalne harmonijski gradivne strukture.
 

Dodgsonov Intermezzo kratka je skladba lirskog karaktera i refleksivnog ugođaja. Čine ju dvije međusobno kontrastne teme koje se kroz skladbu neprestano izmjenjuju i kulminiraju. Dok prva tema predstavlja kolebanje i pokret, druga, melodijom nostalgičnog i proganjajućeg pjeva, ometa i prekida prvu upravo poput intermezza.
Dodgson, čiji skladateljski opus pokriva gotovo sve žanrove, poznat je po scenskoj i programnoj glazbi. Intermezzo, koji se može svrstati u programno djelo, popraćen je tekstom:
 

„... In her days every man shall eat in safety
Under his own vine, what he plants; and sing
The merry songs of peace to all his neighbours.“
(Shakespeare: Henry VIII, završna scena)
 

Zoran Juranić hrvatski je skladatelj specifičnog jezika suvremene klasične glazbe. Kako sam kaže, ne bi rekao da crpi inspiraciju, ali neminovno su ostavili trag u njegovim djelima skladatelji kao što su:  Šulek, Prokofjev, Šostakovič, Britten, Ravel, Hindemith itd. Od Sonate za gitaru iz 2000. godine, napisane za Darka Petrinjaka sve više u svoj opus integrira gitaristički repertoar. Bagatelle za kućnu upotrebu piše na zamolbu Hrvatskog gitarskog kvarteta. Četiri bagatele, objedinjuje atonalitet, visoki registri, kompleksnost sadržaja te razrađeni motivički rad kroz sadržajno jednako zastupljene dionice. Pokretniji stavci I. Mosso i IV. Vivace odlikuje dramatičnost jezika osobito postignuta oktavnim dupliranjem dionica, istim ritmom, naglaskom na vertikali u notnom zapisu te ispisanim tutti pauzama.  III. Andante molto comodo meditativnog je ugođaja ali zadržavajući taj pokret i nagon ka naprijed dok II. Allegretto – Omaggio a Nino Rota stilski najviše iskače iz koteksta ove četiri bagatele napisana kao „omaggio“ i odavanje počasti poznatom talijanskom skladatelju Ninu Roti.

Među skladateljima 20-og stoljeća koji skladaju za gitaru  C. Domeniconi pridonosi gitarističkom opusu sa više od 150 djela pretežno za solo gitaru ili za gitaru u ansamblu. Njegov skladateljski stil karakterizira osobit interes za nacionalne stilove uključujući folklorne prizvuke i motive u svoja djela, npr. tursku glazbena tradiciju u njegovom najpoznatijem djelu Koyunbaba suite i djelu za gitarski kvartet – Oyun.
Oyun (tur.) znači igra, drama, ples koja u ovom trostavačnom djelu između dramatičnih plesnih ritmova i melodija narodnog prizvuka prvog (I. Molto energico) i trećeg (III. Con fuoco) stavka, u drugom (II. Lento) nalazi predah. Predah od igre prvog stavka donosi lirska tema koja ujedno uz smiraj unosi i napetost nagovještavajući nerazrješenu „dramu“ uglazbljenu u trećem stavku.
 

BIOGRAFIJE:
 

Gitarski kvartet Ravvivando ansambl je studenata treće godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Paula Ćurić, Borna Dekanić, Sven Babić i Gorana Kliškić djeluju od 2022. godine pod mentorstvom prof. Pedra Ribeira Rodriguesa, kao mladi obećavajući sastav. Osim na produkcijama na akademskoj razini, nastupali su na manifestaficiji "Rođendan umjetnosti",kao predstavnici Muzičke akademije na simpoziju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te su 2023. godine održali recital na Youngmasters festivalu u Samoboru.
 

Paula Ćurić (2003.) studentica je treće godine gitare u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osim brojnih majstorskih tečajeva kod istaknutih glazbenika svjetske gitarističke scene, na državnim i međunarodnim natjecanjima osvojila je više od 20 prvih nagrada, dobitnica je nagrade Splitski pupoljak za perspektivne mlade nade u raznim područjima te Oskara znanja za 2023. godinu.
 

Borna Dekanić (2001.) student je treće godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Krešimira Bedeka. Nastupa na različitim manifestacijama grada Samobora, zabilježio je i nekoliko nastupa u Dvorani HGZ-a kao i u reprezentativnim koncertnim prostorima grada Zagreba: KD Vatroslav Lisinski, Arheološki muzej, Hrvatsko narodno kazalište, te grada Samobora. Bavi se i pedagoškim radom u Malom muzičkom ateljeu već dvije godine.
 

Sven Babić (2002.) student je treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Istvána Römera. Tokom srednjoškolskog obrazovanja 2019. god. s gitarističkim triom na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe na državnom natjecanju osvojio je 2. nagradu pod vodstvom prof. Tomislava Vasilja. Tokom školovanja pohađao je razne seminare pod vodstvom Tomislava Vukšića, Zorana Dukića, Petrita Çekua itd.
 

Gorana Kliškić (2002.) studentica je treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Tomislava Vukšića. Kroz školovanje sudjeluje na brojnim seminarima i satovima klasične gitare kod brojnih istaknutih gitarista svjetske scene te na jazz seminaru „Umijeće improvizacije sa Sašom Nestorovićem“. Tijekom školovanja sudjeluje i osvaja više od 15 prvih i drugih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Višegodišnji je član mandolinskog orkestra Sanctus Domnio.
 

pozivnica