Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Promocija knjige Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu

Povodom Svjetskog tjedna novca u Knjižnično-dokumentacijskom centru je 25. ožujka 2019. održana promocija knjige Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu, autorica doc. dr. sc. Dajane Barbić i doc. dr. sc. Andree Lučić, te panel na istu temu.
Okupljenima su se obratili izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ,  prodekanica Ekonomskog fakulteta  i  dr. sc. Zlatko Hodak, predsjednik Uprave Narodnih novina, dok su o knjizi govorili recenzenti  prof. dr. sc. Marijana Ivanov, prof. dr. sc. Marija Tomašević Lišanin i dr. sc. Predrag Bejaković te autorice docentice Dajana Barbić i Andrea Lučić.

Svrha ove knjige je upoznati publiku s temeljnim spoznajama vezanim uz financijsku pismenost i odgovornu potrošnju. Knjiga je nastala iz zajedničkog nastojanja autorica da tematiku financijske pismenosti na jednostavan i zanimljiv način približe prosječnom građaninu koji se svakodnevno susreće s različitim izazovima u procesu odgovornog i uspješnog upravljanja osobnim financijama. Važno je naglasiti da je riječ o radu koji je nastao kao rezultat višegodišnjeg znanstvenog i stručnog rada, ali i iskustva stečenog tijekom aktivnog terenskog rada i održavanja velikog broja radionica financijske pismenosti za građane u Republici Hrvatskoj.

Knjiga služi kao svojevrsni vodič za shvaćanje iracionalnosti ljudskog ponašanja s novcem, kognitivnih zabluda i pogrešaka, za upoznavanje s odgovornim potrošačkim ponašanjem te donošenjem odluka o kupnji, za kreiranje detaljnog plana financijskih aktivnosti te kao vodič za bolje razumijevanje mnogobrojnih financijskih pitanja iz svakodnevnog života.

U nastavku je uslijedio panel na kojem su o istoj temi raspravljali viceguverneri  HNB-a Bojan Fras i Roman Šubić,  zatim Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva, Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava – UMFO i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.
 
Nakon panel rasprave uslijedilo je druženje uz prigodni domjenak.