Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan Okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“ i predstavljeni rezultati projekta BOOMER

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u Knjižnično-dokumentacijskom centru predstavljeni se rezultati projekta BOOMER te je održan Okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“. 
 

U ime Fakulteta goste je pozdravila dr. sc. Kosjenka Dumančić, koja je ovom prigodom dala bezuvjetnu podršku projektu kao cjeloživotnom obrazovanju, naglasivši pri tome da učenje ne prestaje završetkom formalnog obrazovanja te da je konstantno učenje nužno za funkcioniranje obzirom da živimo u vremenima učestalih promjena koje utječu na svakodnevni život ljudi. 
 

Rezultate projekta predstavio je prorektor Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Nebojša Stojčić. Istaknuo je da su mnoge starije osobe ne samo otvorene za korištenje digitalnih medija, već ih i aktivno uključuju u svoj svakodnevni život bilo radi pristupa informacijama, aktivnosti na društvenim mrežama i komunikacije s obitelji i prijateljima. U tom smislu projekt BOOMER doprinosi smanjivanju međugeneracijskog digitalnog jaza, aktivnom sudjelovanju starijih građana u svakodnevnom životu, društvenoj inkluziji digitalno ranjive društvene skupine i iskorištavanju sinergija zainteresiranih sudionika.
 

Na Okruglom stolu „Digitalne vještine u trećoj dobi“ sudjelovali su Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i Marija Pavlović Bolf, Odjel za obrazovanje odraslih, Agencija za mobilnost i projekte Europske unije. Između ostalog, gđa. Šuica istaknula je digitalizaciju kao jedan od prioriteta Europske unije te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta u praktičnom smislu, a ostali sudionici su iznijeli praktična iskustva i rad ostalih domaćih institucija uključenih u konzorcij projekta. Okruglim stolom moderirala je Nikolina Pejović iz Hrvatskog Telekoma. Događanje je završilo neformalnim druženjem u našoj KEFI.
 

Da su projekt i Okrugli stol izazvali veliki interes pokazalo je i mnoštvo umirovljenika kojih je više od 100 posjetilo današnje događanje.