Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Izložba „Fernando Guerra: Portugalska arhitektura“ u okviru projekta „EU države u objektivu obrazovanja“

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu strateški je orijentiran na internacionalizaciju svojih studijskih programa te je, kroz akreditirane programe, postao središte ekonomskog obrazovanja za studente iz raznih država Europske unije i izvan nje. Sa svrhom da se domaćim i međunarodnim studentima te ostalim članovima akademske zajednice pruži prilika da se educiraju o sličnostima i različitostima država Europske unije i da se potakne veća mobilnost studenata nastala je ideja da se pokrene projekt EU države u objektivu obrazovanja. Inicijator projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji u suradnji s veleposlanstvima država članica Europske unije organizira seriju izložbi o kulturnim, obrazovnim, ekonomskim i drugim važnim aspektima koji obilježavaju svaku pojedinu državu. Projekt se provodi uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Organizaciju izložbi i događanja provodi Knjižnično-dokumentacijski centar (KDC) i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) Ekonomskog fakulteta – Zagreb.

Najstarija europska država Portugal jedna je od najatraktivnijih europskih turističkih odredišta zahvaljujući brižno čuvanoj kulturnoj i povijesnoj baštini, arhitekturi (čak 10 znamenitosti se nalazi UNESCO-voj listi svjetske baštine), prekrasnoj obali, odličnoj hrani i srdačnom narodu. Portugalski jezik službeni je jezik u čak devet država, a govori ga više od 230 milijuna ljudi. Jedno od najstarijih europskih sveučilišta je portugalsko sveučilište Coimbra, osnovano davne 1290.-te godine, a danas je proglašeno mjestom UNESCO-ve svjetske baštine.

Jedan od najvećih promotora zadivljujućih znamenitosti Portugala je svakako arhitektonski fotograf i veleposlanik Canon Europe Fernando Guerra, čije fotografije se redovito objavljuju u prestižnim međunarodnim publikacijama, a šest njegovih fotografija dio su stalne zbirke Museuma of Modern Art u New Yorku.

Dio ove prekrasne kolekcije možete posjetiti na izložbi koja je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Knjižnično-dokumentacijskom centru/Europskom dokumentacijskom centru od 16. prosinca 2022. godine do 31. siječnja 2023. godine.

alternatetext