Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Njemačke institucije gostovale u EDC-KDC-u

U okviru projekta EU države u objektivu obrazovanja u listopadu je predstavljena Savezna Republika Njemačka.

Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke i Knjižnično-dokumentacijski centar/Europski dokumentacijski centar u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu (Centar za njemačke i europske studije) i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom (AHK) organizirali su događanje na kojem je predstavljena Savezna Republika Njemačka.

Studente i goste pozdravio je prodekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. Jakša Krišto te u ime Rektorata UNIZG dr. sc. Siegfried Gehrmann, voditelj Centra za njemačke i europske studije. U ime Europskog dokumentacijskog centra i Knjižnično-dokumentacijskog centra goste je pozdravila Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec. koja je vodila program događanja.

Vrlo zanimljivo izlaganje održao je Harald Seibel, zamjenik veleposlanika i voditelj Odjela za gospodarstvo Veleposlanstva SR Njemačke koji je pričao o tradicionalno dobrim njemačko-hrvatskim odnosima, te se osvrnuo na izazove budućnosti u kojima vidi nastavak dobre suradnje. Na vrlo dinamičan način o mogućnostima ulaganja za njemačke tvrtke u Hrvatskoj izlaganje je održala Stefanie Ziska, direktorica AHK. 

Nakon izlaganja i dijaloga sa studentima prof. dr. Siegfried Gehrmann predstavio je novi Centar za njemačke i europske studije kojeg su osnovali Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Regensburgu. Profesorica Drijenka Pandžić Kuliš predstavila je fakultetsku Katedru za poslovne strane jezike te u povijesnom pregledu istaknula da se strani jezici na Fakultetu uče od njegovog osnutka 1920. godine, te da je Njemački jezik u ponudi studentima od samih početaka. 

Događanje je održano na njemačkom i hrvatskom jeziku uz osiguran simultani prijevod.
 

Projekt EU države u objektivu obrazovanja provodi Knjižnično-dokumentacijski centar/Europski dokumentacijski centar u suradnji s veleposlanstvima država Europske unije te uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Svrha projekta je domaćim i međunarodnim studentima te ostalim članovima akademske zajednice predstaviti sličnosti i različitosti država Europske unije te  na taj način dodatno potaknuti mobilnost studenata. Uz prigodna događanja, u Knjižnično-dokumentacijskom centru organiziraju se i izložbe koje predstavljaju zemlju gosta, a po završetku se postavljaju kao virtualne izložbe (https://eu.izlozbe.net.efzg.hr/).