Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Potpisan ugovor Read & Publish u sklopu pretplate na časopise Cambridge University Press

U sklopu pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini potpisan je ugovor Read & Publish koji omogućuje hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u pretplatu objavljivanje neograničenoga broja radova u otvorenome pristupu bez dodatnih troškova objave (Article Processing Charge – APC).
Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na časopise Cambridge University Press. Riječ je o sastavnicama hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatskim kliničkim bolničkim centrima, hrvatskim javnim znanstvenim institutima te Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Ekonomski Fakultet Zagreb uključen je u pretplatu na Cambridge University Press posredstvom Sveučilišta u Zagrebu. Dostupan je popis ustanova uključenih u pretplatu na Cambridge University Press.
Objava radova moguća je u časopisima u otvorenome pristupu te pretplaćenim raznovrsnim časopisima koji dopuštaju mogućnost objave članaka i u otvorenome pristupu. Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu.

Autori za korespondenciju povezani s ustanovom koja je uključena u pretplatu utvrdit će se na temelju službenih e-mail domena navedenih u popisu. EFZG može koristiti domene @efzg.hr; @efzg.unizg.hr. U navedenome popisu nalaze se i osobe za kontakt u svakoj ustanovi koje će preko aplikacije Rightslink moći pratiti podatke o autorima s njihovih ustanova i radovima koji su predani za objavu.

Jedan od autora rada predaje rad i nadalje je autor za korespondenciju.  Prema ovom  ugovoru rad ispunjava uvjete za objavu u otvorenom pristupu na dan kada je prihvaćen za objavu, odnosno od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine.
Detaljne upute dostupne su  OVDJE.