EQUIS



Europska zaklada za razvoj menadžmenta (EFMD - European Foundation for Management Development) je globalna, neprofitna institucija, posvećena razvoju standarda kvalitete u obrazovanju. Osnovana je 1972. godine i od tada je globalno prepoznata kao vodeće i neovisno akreditacijsko tijelo za fakultete, poslovne škole i sveučilišta u području ekonomije i poslovne ekonomije. EFMD trenutno (travanj 2022) ima 972 člana (sveučilišta, fakulteti, poslovne škole) iz 90 zemalja svijeta (svi detalji na https://www.efmdglobal.org/).
 
EFMD je vodeće akreditacijsko tijelo na svjetskoj razini koje omogućava neovisno i profesionalno vanjsko vrednovanje kvalitete odabranih studijskih programa (EFMD Programme Acccreditation) ili cijele institucije (EQUIS akreditacija) u području ekonomije i poslovne ekonomije.
 
EFMD nudi i ostale usluge za poslovne škole i kompanije/korporacije (BSIS – Business School Impact System, CLIP – Corporate Learning Improvement Process, EOCCS – EFMD Online Course Certification System, EDAF – EFMD Deans Accros Frontiers, Management Innovation Certification, svi detalji na https://www.efmdglobal.org/). 

Dostizanje vrlo rigoroznih EQUIS kriterija često je jedini objektivni dokaz izvrsnosti i pripadnosti najboljim obrazovnim institucijama na svijetu.

EQUIS akreditacijom se trenutno (travanj 2022. godine) može pohvaliti 206 javnih ili privatnih fakulteta ili visokoobrazovnih institucija na 5 kontinenata s vrlo raznolikim praksama i širokim portfeljem studijskih programa (puni popis EQUIS akreditiranih institucija je na linku https://www.efmdglobal.org/accreditations/business-schools/equis/, u travnju 2022. je bilo 109 EQUIS akreditiranih fakulteta iz Europe, 44 iz Azije, 18 iz Australije i Oceanije, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Južne Amerike i po 4 iz Afrike i Bliskog Istoka).

'Akreditacijska povijest' Ekonomskog fakulteta Zagreb je prilično intenzivna: od 2011. godine Bachelor Degree in Business studij je bio prvi međunarodno akreditirani studij U Republici Hrvatskoj (EPAS akreditacija odabranog studijskog programa, danas EFMD Programme Accreditation, jedini u Hrvatskoj imamo je dodijeljenu dva puta na maksimalnih 5 godina), od 2019. godine Ekonomski fakultet Zagreb je jedina sveučilišna institucija u zemlji akreditirana prema institucionalnoj AACSB akreditaciji, a 'šlag na torti' je EQUIS – najprestižnija svjetska akreditacija u području ekonomije i poslovne ekonomije koju smo dobili u 01.03.2022. godine, kao jedina institucija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u ovom dijelu svijeta.

EQUIS akreditacijski postupak vodi EFMD (Europska zaklada za razvoj menadžmenta, engl. EFMD - European Foundation for Management Development) i nakon rigidne procedure samo neke institucije dosegnu tražene kriterije izvrsnosti i imaju čast dobiti EQUIS akreditaciju. U široj regiji EQUIS institucijsku akreditaciju imaju samo Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, WU Vienna University of Economics and Business, SDA Bocconi University, Politecnico di Milano, LUISS Business School i Bologna University Business School. 

Dobivanje EQUIS akreditacije rezultat je dugogodišnjeg truda i rada svih zaposlenika, studenata i dionika Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i neprekidne posvećenosti postizanju najrigoroznijih međunarodnih standarda kvalitete. EQUIS akreditacija (kratica od EFMD Quality Improvements Systems, detalji na https://www.efmdglobal.org/accreditations/business-schools/equis/) je, uz američku AACSB, najprestižnija međunarodna akreditacija visokoobrazovnih institucija u području ekonomije i poslovne ekonomije, a odnosi se na akreditaciju cijele institucije i svih njezinih procesa i aktivnosti. Samo oko 100 fakulteta, poslovnih škola ili visokoobrazovnih institucija u cijelom svijetu ima obje akreditacije, što studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu otvara sva vrata suradnji, mobilnosti i zapošljivosti. EQUIS obuhvaća prilično širok skup kriterija koji se odnose na funkcioniranje cijele institucije i uključuje provjeru kvalitete u sljedećih 10 područja: 1. Context, Governance and Strategy, 2. Programmes, 3. Students, 4. Faculty, 5. Research and Development, 6. Executive Education, 7. Resources and Administration, 8. Internationalisation, 9. Ethics, Responsibility and Sustainability i 10. Corporate Connections.

Ponosni smo da dobivanjem EQUIS akreditacije, uz AACSB i EFMD akreditaciju, i Ekonomski fakultet – Zagreb pripada uskom krugu od samo 1% posto najboljih fakulteta u svijetu.