100 godina Fakulteta

Ekonomski fakultet - Zagreb osnovan je davne 1920. godine te upravo ove godine obilježava svoju 100. obljetnicu. Početkom djelovanja današnjeg Ekonomskog fakulteta - Zagreb smatra se Visoka škola za trgovinu i promet u Zagrebu, formalno osnovana 1920. godine. Svrha je osnivanja Visoke škole za trgovinu i promet pružanje temeljite teorijske naobrazbe u područjima bankarstva, domaće i međunarodne trgovine, prometa, konzularne službe, osiguranja. U Visokoj školi su se također obučavali kandidati za nastavnike u višim trgovačkim školama, odnosno trgovačkim akademijama. Nastava je trajala 6 semestara. Broj se upisanih studenata neprekidno povećavao, tako da je u školskoj godini 1923./24. bilo upisano 1.125 studenata.

Visoka škola za trgovinu i promet 1925. godine prerasta zalaganjem ministra prosvjete Stjepana Radića, Ekonomsko-komercijalnu visoku školu s pravnim položajem sveučilišnog fakulteta, a nastava se produljuje na 8 semestara. Ekonomsko-komercijalna visoka škola također je provodila postupak za stjecanje odnosno nostrifikaciju doktorata ekonomsko-komercijalnih znanosti.

Ekonomsko-komercijalna visoka škola prerasta 1947. godine u Ekonomski fakultet. U Zagrebu je 1956. godine osnovana i Visoka privredna škola s dvogodišnjim studijem i nastavnim planom prilagođenim odraslim polaznicima s iskustvom u gospodarstvenoj praksi. U 1968. godini Ekonomski fakultet i Visoka privredna škola ujedinjuju se u Fakultet ekonomskih nauka. U 1982. godini integriraju se Fakultet ekonomskih nauka i Fakultet za vanjsku trgovinu u Ekonomski fakultet - Zagreb.

Današnja zgrada dovršena je i useljena početkom 1952./1953., a završetkom dogradnje 1987. godine dobili smo jednu od najsuvremenijih i najvećih zgrada visokog učilišta u ovom dijelu Europe. Od studenog 2011. godine stručne studije izvodimo u novom objektu u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.





Dugogodišnja tradicija i iskustvo, ugledni znanstvenici, nastavnici i suradnici, rezultati djelovanja na gospodarskom, društvenom i političkom planu, velik broj aktualnih studenata i članova Alumni zajednice, međunarodne akreditacije (EPAS i AACSB), ali i neprestano inoviranje nastavnog i istraživačkog procesa, svrstavaju Ekonomski fakultet - Zagrebu u vodeću i najstariju instituciju visokog obrazovanja u području ekonomije i poslovne ekonomije u Republici Hrvatskoj, ali i u širem međunarodnom okruženju.
 
Tijekom proteklih godina Fakultet je prolazio kroz velike promijene, prvenstveno u pogledu  nastavnih planova i programa, ali je uložen i maksimalan napor u očuvanje tradicije najvećeg i najuglednijeg ekonomskog fakulteta u Hrvatskoj. Uz nastavne procese u koje su uz potporu informacijsko-komunikacijskih tehnologija implementirane brojne inovacije, pozitivni pomaci napravljeni su i u ostalim ključnim aspektima kao što su  internacionalizacija, istraživačke aktivnosti, strateška orijentacija fakulteta u međunarodnoj izvrsnosti i način poučavanja koji je još više usmjeren studentima te intenzivnije djelovanje Alumni udruge.





U svojoj slavljeničkoj godini Ekonomski fakultet – Zagreb suočio se s velikim izazovima uzrokovanim pandemijom kornavirusa te snažnim potresom koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i njegovu okolicu uslijed kojeg je značajno oštećena i zgrada Fakulteta. Po prvi puta u povijesti Fakulteta za  djelatnike je uveden i rad od kuće, a  kako bi se u ovim izvanrednim okolnostima semestar izveo u skladu s planiranim rasporedom, uloženi su dodatni napori te se u kratkom vremenu sva nastava počela izvoditi na daljinu, odnosno online.

Zajedničkim zalaganjem i trudom  svih djelatnika Ekonomski fakultet – Zagreb brzo se prilagodio novonastaloj situaciji te su stvoreni neophodni preduvjeti za normalno funkcioniranje i odvijanje svih poslovnih procesa. Stoga danas s ponosom možemo reći da je 100 godina stvaranja ugleda, tradicije i kulture urodilo plodom jer smo postali nacionalna elitna visokoobrazovna ustanova prepoznatljivog imidža  i društveno odgovorna organizacija koja pruža vrhunsko obrazovanje i uspješno provodi vrhunska istraživanja prilagođavajući se dinamici tržišne potražnje, ali i ostalim uvjetima u neočekivanim i nepredvidljivim situacijama.
 
Službeni sponzor obilježavanja 100 godina Ekonomskog fakulteta: