Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič gostovao na Ekonomskom fakultetu

Potpredsjednik Maroš Šefčovič Ekonomski fakultet posjetio je u okviru druge turneje o energetskoj uniji. Predavanje je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Katedrom za makroekonomiju i gospodarski razvoj, Uredom za međunarodnu suradnju i Uredom za savjetovanje i razvoj karijera.

 

Na Ekonomskom fakultetu organiziran je 30. siječnja 2018. godine Dijalog s građanima u kojem je gostovao Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju. Dobrodošlicu uvaženom gostu poželjeli su Dekan i prodekani Ekonomskog fakulteta te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Europskog dokumentacijskog centra. Moderator događanja: Jurica Šimurina.
Stvaranje funkcionalne energetske unije, klimatske promjene i energija aktualne su teme koje su privukle velik broj studenata, ali  i ostalih gostiju.

Potpredsjednik Šefčovič u svom izlaganju govorio je o Europskoj energetskoj uniji, a osvrnuo se i na ulogu Hrvatske u energetskoj uniji.

„Hrvatska priča svjedoči o učinku energetske unije na terenu. Ona je već ispunila svoje ciljeve za 2020. u pogledu emisija CO2, energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, iako bi potonju trebalo dodatno poboljšati. K tome, Hrvatska energetska sigurnost postupno se ojačava, posebno zahvaljujući regionalnoj suradnji u okviru CESEC-a i budućem LNG terminala na Krku. Pozivam Hrvatsku da nastavi razvijati svoju  industriju obnovljivih izvora energije i uloži dodatne napore kako bi ispunila svoj cilj energetske učinkovitosti“, istaknuo je  potpredsjednik Šefčovič.


Studenti su aktivnim sudjelovanjem u raspravi već na samom početku pokazali zavidno znanje o energetskoj uniji,  komentirajući i postavljajući pitanja o LNG-u, klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu te izlasku SAD-a iz njega.

Snimka gostovanja


Galerija slika