Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Izložba „Irska i rođenje Europe“

Izložba Irska i rođenje Europe

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu strateški je orijentiran na internacionalizaciju svojih studijskih programa te je, kroz akreditirane programe, postao središte ekonomskog obrazovanja za studente iz raznih država Europske unije i izvan nje. Sa svrhom da se domaćim i međunarodnim studentima te ostalim članovima akademske zajednice pruži prilika da se educiraju o sličnostima i različitostima država Europske unije i da se potakne veća mobilnost studenata nastala je ideja da se pokrene projekt EU države u objektivu obrazovanja. Inicijator projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji u suradnji s veleposlanstvima država članica Europske unije organizira seriju izložbi o kulturnim, obrazovnim, ekonomskim i drugim važnim aspektima koji obilježavaju svaku pojedinu državu. Projekt se provodi uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Organizaciju izložbi i događanja provodi Knjižnično-dokumentacijski centar (KDC) i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) Ekonomskog fakulteta – Zagreb.

Irska, za Irce Éire, Zeleni otok, Smaragdni otok, zemlja svetaca i heroja, mitova, legendi i duhovnosti, zemlja spektakularne ljepote, burne povijesti i brižno čuvane baštine jedno je od najatraktivnijih turističkih odredišta Europe.

Uz zelene pašnjake i keltske građevine Irsku čine posebnim otokom i mnoge druge zanimljivosti poput osebujnih jahaćih konja, piva Guinness, irskog vilenjaka, broda Titanic koji je sagrađen upravo u ovoj zemlji, čak 7 pobjeda na Euroviziji, 3 nobelovca za književnost itd. Zaštitnik Irske je sv. Parick čiji dan se slavi 17. ožujka kao St. Patricks Day, a ova država ima i pet znakovitih simbola: djetelinu, harfu, keltsko drvo života, Trikater – keltski čvor i Leprikona – irskog vilenjaka. Najstarije irsko sveučilište Trinity College u Dublinu osnovala je kraljica Elizabeta I. davne 1592. godine. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija podijeljena u 26 grofovija, a glavni grad je Dublin. Članica je Europske unije od 1973. godine, a službena valuta je euro.
 

Izložba „Irska i rođenje Europe“

U Knjižnično-dokumentacijskom centru od 1. rujna do 10. listopada 2023. godine može se posjetiti bogato ilustrirana izložba „Irska i rođenje Europe“ koja govori o važnoj ulozi irskih znanstvenika i misionara u ranoj povijesti europske ideje.
Irska se 1973. pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici , preteči Europske unije, ali irsko sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su na tim temeljima počeli graditi europsku kulturu i identitet, a zahvaljujući irskom misionaru sv. Kolumbanusu koji je napisao totius Europea Irska je odigrala važnu ulogu u oblikovanju europske baštine praktički od samih početaka (D. Bracken i A. Byrne).

Grafički dizajn izložbe pripada Studiu Suss. Izložba ima karakter putujuće izložbe širom svijeta (Irska, Mađarska, Njemačka, Hrvatska, Bugarska, Japan, SAD…).