Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održana Modna revija kolekcije studenata TTF-a i panel „Ima li Hrvatska potencijala za renesansu u modnoj industriji?“

U organizaciji Ekonomskog fakulteta - Zagreb (Knjižnično-dokumentacijskog centra), Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu i Udruge ALUMNI EFZG 09. travnja 2024. godine u Kongresnoj dvorani EFZG-a održana je Modna revija kolekcije studenata modnog dizajna TTF-a i panel „Ima li Hrvatska potencijala za renesansu u modnoj industriji?“.

U ime Organizacijskog odbora (izv. prof. dr. sc. Anita Čeh Časni, prof. art. dr. sc. Jasminka Končić, prof. dr. sc. Sanda Soucie, prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ i Zrinka Udiljak Bugarinovski, univ. spec. oec., viša knjiž.Zrinka Udiljak Bugarinovski  pozdravila je i zahvalila se organizatoricama, partnerima, sponzorima, modnoj agenciji Talia, panelistima, moderatoru i gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovo događanje. Pozdravne govore održale su dekanica TTF-a prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, izv. prof. dr. sc. Anita Čeh Časni u ime ALUMNI-ja EFZG i prodekanica izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić, koja je dala uvod u panel raspravu nizom informacija o ekonomskim aspektima modne industrije u svijetu, Europi, Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Modna revija bogatih kolekcija studenata TTF-a održala se pod budnim okom mnogobrojne publike i stručnjaka iz područja modnog dizajna. Uz profesionalno vodstvo prof. art. dr. sc. Jasminke Končić, dr. sc. Duje Kodžomana i gđe. Tihane Harapin Zalepugin, modeli modne agencije Talia izlazili su na pistu predstavljajući kolekcije kao zaokružene cjeline, a koje su okarakterizirane kao vrlo zreo rad studenata koje treba najozbiljnije shvatiti.
Za make up modela pobrinuli su se profesionalni artisti našeg sponzora akademije Ministry of Beauty Zagreb.

U panel raspravi sudjelovali su modni dizajner Damir Begović, modna dizajnerica i novinarka Nives Bošnjak, modna dizajnerica (AMDS Jeans) Sanja Čolić i izv. prof. dr. sc. Irena Pandža Bajs (Katedra za marketing EFZG).  Raspravljalo se o općim pitanjima današnje mode - što je moda danas, tko su nositelji trendova, tko su hrvatski modni dizajneri, koliko modni časopisi pomažu modi i kakav je status modnog novinarstva u Hrvatskoj, što je ostalo od modne industrije u Hrvatskoj, tko pomaže jačanju prepoznatljivosti naše modne scene, kako povećati potražnju za održivom modom, koja je budućnost modne industrije u Hrvatskoj, koliko marketing utječe na prihvaćanje modnih izričaja i može li oživjeti modnu scenu i u kojoj mjeri, zbog čega teme iz modnog dizajna rijetko pronalaze svoj prostor u emisijama iz kulture, u kojoj mjeri je hrvatski modni proizvod prisutan na inozemnom tržištu, imamo li dovoljno obučene radne snage i gdje se danas zapošljavaju diplomirani modni dizajneri, koji raspon poslova radi slobodni modni dizajner itd. Zaključeno je da Hrvatska ima potencijala za razvoj modne industrije, ali ne i dovoljno angažmana u strateškom smislu da bi se ovako unosna industrija ostvarila u kapacitetima koji bi zadovoljili sve dionike. Panel raspravu moderirao je novinar Matija Lovrec.

Događanje je završeno druženjem (Networking) uz degustaciju proizvoda naših sponzora, domaćih proizvođača vinarija Katich Winery iz Lovreća, Imotski i Herceg d.o.o. iz Iloka te Eko rancha „Kod veselog truta“ iz Velike Gorice. U suorganizaciji ovog dijela programa sudjelovao je naš sponzor Studentski centar Zagreb.

Na događanju je sudjelovalo 256 posjetitelja.

Cjelokupno događanje sjajno je demonstriralo interdisciplinarnu suradnju, uvid u ekonomske probleme modne industrije, jedne od globalno najunosnijih industrija u svijetu, te prezentaciju proizvoda domaćih poduzetnika.
Veselimo se sljedećim događanjima i još jednom zahvaljujemo svim sudionicima koji su doprinijeli organizaciji svojim radom i sudjelovanjem.


Fotografije Zvonimir Ferina

Fotografije Karlo Časni

Fotografije EFZG