Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Probni pristup arhivskom portalu ZEDHIA

U razdoblju do 30. travnja 2018. godine za hrvatsku akademsku zajednicu otvoren je probni pristup austrijskom arhivskom portalu ZEDHIA.
 
ZEDHIA sadrži digitaliziranu građu o povijesnim podacima i informacijama vezanim uz ekonomiju i poslovanje na podrčju Austrije i zamalja koje su bile dio Austro-Ugarske monarhije.
 
Najveći dio građe spada u edicije Compass koja pokrivaju razdoblje od 1868. do 2003. godine a sukladno sadržaju kojeg donose nose nazive financije, osobe, trgovina, industrija i usluge. Zbog vremenskog raspona, osim podataka iz suvremenoj austrijskoj ekonomiji i financijama, baza pokriva i podatke o zemljama koje su povijesno pripadale Austro-Ugarskoj monarhiji. Edicija o osobama pokriva i rodoslovlje centralne Europe.
 
Druge važne publikacije zastupljene na portalu su “Central Journal for Registrations in the Austrian Commercial Register”, izdanja u razdoblju između 1902. i 2001. te poslovni tjednik “Der Tresor” koji je izlazio u razdoblju od 1872. do 1919.
 
Sučelje je dostupno na njemačkom i engleskom jeziku. Pristup je omogućen s računala unutar Fakulteta i fakultetskog proxy servera.
 
Pristupni link na portal ZEDHIA https://zedhia.at

Pretraživanje arhiva https://portal.zedhia.at
 
Više o pristupu na stranicama Portala elektoničkih izvora za hrvatsku akademsku zajednicu
https://baze.nsk.hr/otvoren-probni-pristup-digitalni-arhiv-zedhia