Ekonomski fakultet - Zagreb
ERASMUS natječaj za studente za studijski boravak u inozemstvu za ak. god. 2012./2013. - dodatak 19.01.2012.

ERASMUS natječaj za studente za studijski boravak u inozemstvu za ak. god. 2012./2013. - dodatak 19.01.2012.

 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
na temelju sklopljenih Erasmus bilateralnih sporazuma s inozemnim visokoobrazovnim ustanovama raspisuje
 
NATJEČAJ
 
za sudjelovanje u Programu ERASMUS i financijsku potporu studentima koji odlaze na
 
studijski boravak u ak. god. 2012./13.
 
 
 
OPĆI DIO
 
Natječaj se odnosi na studijski boravak studenata Sveučilišta u Zagrebu na inozemnoj partnerskoj  ustanovi u državama članicama Europske unije u akademskoj godini 2012./2013.
 
 
Tko može sudjelovati?
Na natječaj se mogu prijaviti redoviti studenti preddiplomskoga, diplomskoga ili poslijediplomskoga studija koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske ili neke druge države sudionice Programa (države EU, EFTA države + Turska), status izbjeglice, osobe bez državljanstva ili s registriranim stalnim boravištem u Republici Hrvatskoj.
Izvanredni studenti mogu se prijaviti na natječaj i koristiti financijsku potporu uz uvjet da za vrijeme razdoblja mobilnosti budu upisani u redoviti program i pohađaju redoviti studij u punom vremenu na inozemnom sveučilištu.
Studenti preddiplomskih studija moraju u trenutku odlaska na mobilnost biti upisani najmanje u drugu godinu preddiplomskoga studija i imati ostvarenih najmanje 60 ECTS bodova.
 
 
Popis institucija na koje se studenti EFZG-a mogu prijaviti
Popis inozemnih sveučilišta s kojima je Ekonomski fakultet dogovorio mobilnost: dogovoreno područje, broj studentskih mjesta, broj mjeseci po studentu, stupanj studija
 
 
Rok prijave
Rok za slanje online prijave i predaju potpune dokumentacije ECTS koordinatoru je 15. veljače 2012. (datum primitka!).
 
 
Postupak prijave i potrebna dokumentacija
Studenti su dužni:
1. Ispuniti i poslati online prijavu zaključno s 15. veljače 2012. (datum primitka).
Prijavi se može pristupiti na mrežnoj stranici
https://unizg.moveonnet.eu/moveonline/outgoing
 
Ne preporučuje se slanje online prijave zadnji dan (U slučaju problema s internetom prijava se neće moći naknadno prihvatiti!)
 
2. Ispunjenu online prijavu (prijavni obrazac) ispisati (isprintati), vlastoručno potpisati te zajedno s navedenom potpunom dokumentacijom urudžbirati (u Urudžbenom uredu kod ulaza na Fakultet, kraj kioska) i naznačiti za ECTS koordinatora (prof.dr.sc. Mario Spremić) do 15. veljače 2012. (datum primitka).
 
Prijavi je potrebno priložiti:
životopis (na Europass CV obrascu na engleskom jeziku)
  • navedite i dodatne aktivnosti za vrijeme studija (natjecanja, sudjelovanje u radu udruga, volontiranje i sl.)
 
motivacijsko pismo na engleskom jeziku (do 300 riječi)
 
prijepis dosad položenih ispita i ocjena te ostvarenih ECTS bodova ovjeren u studentskoj referadi (na hrvatskom jeziku) - ispišite iz ISVU-a i ovjerite u studentskoj referadi
 
potvrdu o upisanom semestru/godini –ispišite iz ISVU-a i ovjerite u studentskoj referadi
 
za studente s invaliditetom – potvrda ovlaštene ustanove iz koje se vidi stupanj invaliditeta
 
dokaz o znanju jezika:
  1.  zemlje u koju student ide i/ili
  2. jezika na kojem se izvodi nastava i/ili
  3. potvrde o znanju drugih jezika.
 
Prihvaćaju se sljedeće potvrde: - SAVJETUJE SE DA PREDATE KOPIJE DOKUMENATA
1. ako je student položio jezik na fakultetu (minimalno 1 godina), fakultet izdaje potvrdu o znanju jezika s naznakom stupnja znanja prema „Common European Framework of Reference for Languages“ – kontaktirajte profesora kod kojeg ste položili kolegije ili
2. potvrda škole stranih jezika ili
3. certifikati (TOEFL, IELTS i sl.) ili
4. potvrda Centra za strane jezike Filozofskoga Fakulteta u Zagrebu.
 
Svjedodžbe iz srednje škole neće se prihvaćati!
 
Preporuča se minimalna razina znanja jezika B1.
 
 
 
Student ispunjava i šalje samo 1 prijavu u kojoj je moguće odabrati od jedan (1) do pet (5) različitih izbora stranih sveučilišta na koje želi ići. Matični fakultet ili akademija će studenta rangirati na samo jedan od odabranih izbora.
 
Kandidati se trebaju vrlo detaljno informirati o programu, odnosno kolegijima koje žele upisati na određenom sveučilištu i savjetovati sa fakultetskim ECTS koordinatorom (prof.dr.sc. Mario Spremić) prije slanja prijave na natječaj. Posebno treba voditi računa o tome na kojem se jeziku izvodi nastava, je li jezik poseban uvjet, postoje li drugi dodatni uvjeti za Erasmus studente te o rokovima za nominaciju stranom sveučilištu (ovisi o tome je li prijava za zimski ili za ljetni semestar).
 
Student se prijavljuje samo za mjesto i područje koje je dogovorio njegov matični fakultet ili akademija. Prijava na mjesto koje je dogovorio drugi fakultet ili akademija nije moguća.
 
 
Info dan
Info dan o Erasmus programu održat će se 19. siječnja 2012. od 10 – 12h u dv. 7. Pozivamo sve zainteresirane da dođu jer će moći čuti informacije o natječaju i iskustva studenata koji su bili na razmjeni.
 
 
Financijska potpora
Financijska potpora koju student može primiti iz Erasmus sredstava pokriva samo dio troškova života na inozemnom sveučilištu. Mjesečna financijska potpora iz Erasmus sredstava za ak. god. 2012./13. iznosit će 400 eura mjesečno.
 
Studenti s invaliditetom imaju pravo primiti uvećani iznos financijske potpore, ovisno o stupnju invaliditeta. Potrebno je uz prijavu priložiti i potvrdu ovlaštene ustanove iz koje se vidi stupanj invaliditeta (detaljnije upute bit će objavljene uz rezultate natječaja).
 
Nakon odabira, odabrani studenti slabijega imovinskoga stanja imat će pravo posebne prijave za dodatnu financijsku potporu iz sredstava Sveučilišta u Zagrebu (detaljnije upute bit će objavljene uz rezultate natječaja).
 
Erasmus studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnim visokoobrazovnim ustanovama. Oni ostaju upisani na matičnoj ustanovi Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme trajanja mobilnosti dužni su nastaviti plaćati školarinu ako se nalaze u kategoriji studenata koji u potpunosti ili djelomično sami financiraju svoj studij.
 
Tijekom studija (1., 2., 3. stupanj) studenti mogu biti korisnici samo jedne financijske potpore za studijski boravak u okviru Erasmus potprograma Programa cjeloživotnoga učenja.
Studenti ne mogu primiti financijsku potporu ako je njihov boravak paralelno financiran iz sredstava koja potječu iz Europske unije. Nacionalne ili lokalne stipendije koje student prima ne smatraju se dvostrukim financiranjem.
 
 
Odabir kandidata i kriteriji
Odabir kandidata provodi se na fakultetskoj razini. Povjerenstvo za odabir na razini fakulteta, odnosno akademija imenuje dekan.
 
U slučaju kada je program razmjene otvoren studentima dvaju ili više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti se odabiru najprije na razini fakulteta, a zatim na razini Sveučilišta. Odabir obavlja sveučilišno povjerenstvo koje imenuje sveučilišni ECTS koordinator.
 
Osnovni su kriteriji za odabir studenta pismo motivacije, dosadašnje ocjene i znanje jezika. Prednost imaju oni studenti koji još nisu sudjelovali u nekom programu mobilnosti za vrijeme studija.
 
Dodatni kriteriji Ekonomskog fakulteta su: položeni kolegiji na engleskom jeziku, godina studija, ostvareni broj ECTS bodova, dodatne aktivnosti za vrijeme studija (natjecanja, sudjelovanje u radu udruga, volontiranje i sl.).
 
 
 
Rezultati natječaja
Preliminarne rezultate s rang-listom studenata Sveučilište će objaviti nakon završenoga natječaja, obrade odluka i rang-lista fakulteta i akademija (predviđeno krajem ožujka).
 
Konačni rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta nakon što Sveučilište dobije obavijest Agencije za mobilnost i programe EU o broju odobrenih mjesta, odnosno mjeseci za studijski boravak.
 
Rezultati će biti objavljeni i na webu Ekonomskog fakulteta Zagreb.
 
 
POSEBAN DIO
U posebnom dijelu ovoga natječaja (objavljeno na mrežnoj stranici) nalaze se:
 
 
Za vašu dodatnu informaciju:
  • Opće informacije o programu Erasmus mobilnosti studenata te o tome kako izgleda postupak nakon odabira možete pročitati na našoj mrežnoj stranici:
https://international.unizg.hr/medjunarodna_suradnja/bilateralna_razmjena/mobilnost_studenata/pro
 
 
Ured za međunarodnu suradnju (UMS) Ekonomskog fakulteta otvoren je za studente u ovim terminima:
ponedjeljak, srijeda, petak: 10 - 12 sati
utorak, četvrtak 13 - 15 sati