Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Projekt 27STARS: Hrvatska perspEUktiva

Studentska udruga Financijski klub u suorganizaciji s Europskim dokumentacijskim centrom EFZG i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj ponovno je, nakon pandemije, aktivirao projekt 27STARS: Hrvatska perspEUktiva.

logo

Projekt se provodi s ciljem povećanja svijesti mladih i javnosti o pripadnosti ujedinjenoj i zajedničkoj Europi kroz informiranje i edukaciju o gospodarskim i socijalnim učincima desetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji, nedavnog produbljivanja integracije pristupanjem europodručju i schengenskom prostoru te zajedničke budućnosti.
 

Provedba projekta sastoji se od dvije faze: prve koja obuhvaća informiranje javnosti od siječnja 2024.  kroz različite članke, analize, objave i video materijale na temu desetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji i efekata na hrvatsko gospodarstvo i druge faze koja je zamišljena kao dvodnevna konferencija koja se sastoji niza aktivnosti u svibnju 2024. godine. Prvi dio konferencije obuhvaća predavanja koja zaokružuju dosadašnje članstvo Hrvatske u EU: pregled i analiza utjecaja na gospodarsku strukturu, trgovinu, investicije, štednju,  produktivnost, indeks potrošačkih cijena, cijene nekretnina, životni standard i brzinu konvergencije u navedenom razdoblju, kao i analiza prvih efekata ulaska u europodručje i Schengenski prostor. Ovaj dio projekta održat će se u Kući Europe 8. svibnja 2024. godine. Drugi dio konferencije obuhvaća dvije panel rasprave koje se, za razliku od prvog dijela, tiču sadašnjosti i budućnosti: prva panel rasprava fokusira se na utjecaj EU fondova na hrvatsko gospodarstvo, a posebice tijekom Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., njihovu efikasnost, doprinos gospodarskom rastu, efekte na dugoročni rast, ali i na njima  komplementarne reforme potrebne kako bi se trajno povećala produktivnost i inovativnost hrvatskog gospodarstva, kvaliteta institucija i javnog sektora, te time omogućila konvergencija prema prosjeku EU i poslije usporavanja priljeva EU fondova nakon 2027. godine. Druga panel rasprava tiče se demografskih izazova i utjecaja istih na hrvatsko i europsko gospodarstvo u narednim godinama.  Panel rasprave održat će se 10. svibnja 2024. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 
Realizacija projekta tijekom prve polovice 2024. godine simbolički zaokružuje prvo desetljeće u Europskoj uniji 2013.-2023., a sama provedba završne faze za vrijeme obilježavanja Dana Europe i prethodno izborima za Europski parlament potiče povećanje svijesti javnosti i mladih općenito o pripadnosti ujedinjenoj i zajedničkoj Europi.

Mrežno mjesto projekta:  https://27-stars.com/