Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održana je TRAVANJSKA TRIBINA na temu "Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja"

Na Ekonomskom fakultetu 12. travnja 2018. održana je tribina pod nazivom Manjinski udjeli, koncentracija poduzetnika i utjecaj na intenzitet tržišnog natjecanja. Riječ je o prvoj tribini u sklopu projekta Tribine o aktualnostima u pravu i politici tržišnog natjecanja kojeg je pokrenula Katedra za pravo Ekonomskog fakulteta u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC). Panelisti prve tribine bili su Mirta Kapural (AZTN), Mislav Bradvica (odvjetnik), Marko Prlić (Podravka d.d.) i Marko Družić (EFZG), a moderirala je Jasminka Pecotić Kaufman (EFZG).

Poticaj za odabranu temu bila je ekonomska studija koja je, na primjeru američke avio-industrije, pokazala da držanje manjinskih udjela od strane nekolicine institucionalnih investitora u koncentriranim industrijama dovodi do smanjenja intenziteta natjecanja među takmacima  (Azar, Schmalz, and Tecu, Anti-Competitive Effects of Common Ownership (March 15, 2017). Journal of Finance, Forthcoming. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2427345). I sama povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, tim je povodom nedavno izjavila da Europska komisija ispituje je li takvo držanje manjinskih udjela često u praksi, te kakve su posljedice na europsko tržište.

Više informacija na POVEZNICI.