Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Predstavljanje Temeljite procjene u sklopu Izvještaja o strukturnim reformama Europske komisije

Predstavljanje Temeljite procjene (engl. In-Depth Reviewa) u sklopu Izvještaja o strukturnim reformama Europske komisije

Datum: 11. listopada 2018. godine
Vrijeme: 10:00 sati
Adresa: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Trg J.F. Kennedyja 6
Dvorana: DV-3
Opširnije:
Izvještaj o strukturnim reformama Europske komisije predstavlja jedan od sastavnih dijelova tzv. europskog semestra koji predstavlja okvir za koordinaciju gospodarskih politika među zemljama Europske unije. Ciljevi europskog semestra su: osigurati stabilne javne financije, spriječiti prekomjerne makroekonomske neravnoteže u EU-u i poduprijeti strukturne reforme za stvaranje više radnih mjesta i rasta, te poticati ulaganja. Uloga Komisije je da svake godine provede detaljnu analizu planova svake zemlje za proračunske, makroekonomske i strukturne reforme. Ovogodišnji Izvještaj o strukturnim reformama Europske komisije za Republiku Hrvatsku izlazi u studenom 2018. i kao ključan zadnji korak u tom procesu predstavnici delegacije Opće uprave za ekonomiju i financije Europske komisije (DG ECOFIN) predstavit će Temeljite procjene (engl. In-Depth Reviewa) hrvatskog gospodarstva. Temeljem tog dokumenta i cjelokupnog Izvještaja o strukturnim reformama, Europska komisija dostavlja preporuke vladama država članica EU za idućih 12 do 18 mjeseci.
 
Sve do sada su se izvještaji prezentirali Vladi Republike Hrvatske i uskom krugu zainteresirane javnosti (akademija, sindikati, udruge poslodavaca i sl.), a od ove jeseni svi izvještaji unutar europskog semestra bit će prezentirani i na Ekonomskom fakultetu. Osnovna ideja je otvoriti dijalog između predstavnika Europske komisije, Vlade RH te profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Zagreb.  Fakultet je nezaobilazno mjesto u prezentiranju i analizi svih tema koje se odnose na ekonomiju i ekonomsku politiku Republike Hrvatske i mjesto na kojem se ne samo obrazuju budući lideri nego i organizacija koja aktivno sudjeluje u raspravama o svim ekonomski važnim pitanjima zemlje.