Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan Dijalog s građanima: Hrvatska na putu ka euru / Valdis Dombrovskis i Zdravko Marić

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom knjižnice Ekonomskog fakulteta, organiziralo je 29. listopada 2018. još jedan Dijalog s građanima.
 
O temi Republika Hrvatska na putu ka euru govorili su potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog, za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis i ministar  financija Zdravko Marić.  Dobrodošlicu su im poželjeli dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić i prodekani izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, prof. dr. sc. Oliver Kesar i doc. dr. sc. Božidar Jaković te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnično dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta.
 
Potpredsjednik Dombrovskis istaknuo je kako Europska komisija podržava Hrvatsku na putu u eurozonu, ne samo politički već i kroz program strukturnih reformi, naglasivši da je 2018., gospodarski gledajući, bila “dobra godina” za Hrvatsku.
 
Ministar Marić istaknuo je da bi Hrvatska mogla ući u europski tečajni mehanizam do 2020. godine te kako je uvođenje eura jedna od važnih tema “u ukupnom procesu i ukupnim koristima od našeg formalnog članstva u EU”, koju Hrvatska može pretočiti u bolji i viši standard svojih građana.
 
Nakon kratkog izlaganja gostiju uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali studenti Ekonomskog fakulteta i ostali prisutni. Svojim aktivnim sudjelovanjem, komentarima i pitanjima studenti su pokazali zavidno znanje o uvođenju eura i mogućim problemima, eurozoni i europskom proračunu.