Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Dijalog s građanima: Energetska unija

Predavanje „ Energetska unija “, Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju
 
Organizatori: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) u suradnji s Katedrom za makroekonomiju i gospodarski razvoj, Uredom za međunarodnu suradnju i Uredom za                   savjetovanje i razvoj karijera Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto održavanja: Ekonomski fakultet, Dv - 3
 
Vrijeme održavanja: utorak, 30. siječanj 2018. godine u 11.30 sati
 
Potpredsjednik Maroš Šefčovič Ekonomski fakultet posjetio je u okviru druge turneje o energetskoj uniji. Stvaranje funkcionalne energetske unije, klimatske promjene i energija aktualne su teme koje su privukle velik broj studenata, ali i ostalih gostiju. Potpredsjednik Šefčovič u svom izlaganju govorio je o Europskoj energetskoj uniji, a osvrnuo se i na ulogu Hrvatske u energetskoj uniji. 
Hrvatska priča svjedoči o učinku energetske unije na terenu. Ona je već ispunila svoje ciljeve za 2020. u pogledu emisija CO2, energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, iako bi potonju trebalo dodatno poboljšati. K tome, Hrvatska energetska sigurnost postupno se ojačava, posebno zahvaljujući regionalnoj suradnji u okviru CESEC-a i budućem LNG terminala na Krku. Pozivam Hrvatsku da nastavi razvijati svoju industriju obnovljivih izvora energije i uloži dodatne napore kako bi ispunila svoj cilj energetske učinkovitosti“, istaknuo je potpredsjednik Šefčovič.
Studenti su aktivnim sudjelovanjem u raspravi već na samom početku pokazali zavidno znanje o energetskoj uniji, komentirajući i postavljajući pitanja o LNG-u, klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu te izlasku SAD-a iz njega.
 
Kratka biografija:
Maroš Šefčovič je rođen 24. srpnja 1966. godine. Bio je zamjenik ravnatelja i ravnatelj za zemlje EU i NATO, slovački ministar vanjskih poslova (1997.-1998.), zamjenik šefa Slovačke misije u EU u Bruxellesu (1999.), veleposlanik u Izraelu (2000), glavni direktor Odjela bilateralne suradnje u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke (2003.), glavni direktor Odjela za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke (2004.-2009.), Europski povjerenik za obrazovanje, obuku, kulturu i mlade (2010.-2014.), Europski povjerenik i potpredsjednik za međuinstitucionalne odnose i administraciju te član Europskog parlamenta (2014.), potpredsjednik je Europske komisije, a njegov portfelj je energetika. Doktorirao je međunarodno i europsko pravo na Sveučilištu Comenius u Bratislavi te dobio nagradu Chatam Sofer Medal za promociju odnosa Slovačke i Izraela.

Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

Galerija slika.