Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan Dijalog s građanima: Budućnost Europe / Andrej Plenković i Michel Barnier

Dijalog s građanima : Budućnost Europe, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i glavni pregovarač Europske komisije Michel Barnier
 
Organizatori: Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Europski dokumentacijski centar Knjižnično-dokumentacijskog centra
Mjesto održavanja: Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, Knjižnično-dokumentacijski centar
Vrijeme održavanja: srijeda, 08. svibnja 2019. u 11. 30
Mjesto događanja: Knjižnično-dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Pred više od 200 studenata i drugih građana, o budućnosti Europe govorili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier.

U svom uvodnom dijelu predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je budućnost Europske unije i hrvatska tema, te da se na hrvatskoj političkoj sceni razabire sve više političkih aktera koji nisu imali nikakvog doticaja s procesom integracije u Europsku uniju. Stoga je važno da svi, a osobito mladi ljudi, razumiju tu činjenicu, jer oni akteri koji su u procesu od samog početka na njih gledaju sasvim drugim očima.

Osvrnuo se i na prednosti članstva u EU, naglasivši da je za Hrvatsku članstvu izuzetno političko i ekonomsko postignuće. Pri tome je istaknuo i da naša država spada u skupinu takozvanih država kohezije, koja više dobiva nego što uplaćuje u proračun EU-a, te da je preko 14 milijardi kuna u plusu.

Između ostalog, osvrnuo se i na tri kapitalna fenomena u EU: izbjegličko-migracijsku krizu, Brexit i populizam u komunikacijskom kontekstu digitalnog vremena.

Istaknuo je i odgovornost Hrvatske u predsjedanju Vijećem Europske unije obzirom da će partneri od nas očekivati i leadership i potpuno vladanje i znanje o zakonodavnim procesima te inicijativu i preuzimanje odgovornosti da bi smo na vrijeme zaokružili okvire sedmogodišnjeg proračuna. Napomenuo je i da te to biti u trenutku nakon europskih izbora, s novom Komisijom, novim čelnikom Europskoga vijeća i novim sazivom institucija.

Michel Barnier, glavni pregovarač EU za pripremu i provedbu pregovara s UK po čl. 50 Ugovora o Europskoj uniji istaknuo je u svom uvodnom obraćanju da će Hrvatska preuzeti ozbiljnu odgovornost tijekom šest mjeseci predsjedavanja Vijećem EU-a.
Barnier je objasnio svoju ulogu u pregovaračkom postupku s UK, u kojem nastupa u ime 27 zemalja članica i Europskog parlamenta. Pri tome je istaknuo i da se odgovornost preuzima prilikom dobrovoljnog ulaska u EU, ali i pri izlasku iz nje. Naglasio je i da ćemo ostati prijatelji s UK, susjedi, partneri i saveznici kroz izgradnju novog partnerstva nakon Brexita.

Potrebu za ostankom u zajednici EU-a Barnier je ilustrirao podatkom da  su najvećih 15 digitalnih kompanija na svijetu američke i kineske, te da nema niti jedne europske. Istaknu je I da projekcije ukazuju da će u osam najrazvijenijih zemalja na svijetu (G8) do 2050. ostati samo jedna država iz Europe – i to Njemačka.

Između ostalog, osvrnuo se i na problem zajedničke obrane i nezakonitih migracija.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je Dijalog s građanima jako dobrim, držeći da je takva prigoda dobra za dodatno senzibiliziranje hrvatske javnosti za najaktualnije europske teme i da se što više ljudi identificira s činjenicom da je Hrvatska dio EU-a, kao i da je Hrvatska važna za europsku budućnost.

Dijalog s građanima inicijativa je koju je 2014. godine potaknuo predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker s ciljem da europski povjerenici „budu politički aktivni u državama članicama i u dijalogu s građanima“, te da se čuje mišljenje građana i omogući im se da svoja stajališta podijele s donositeljima odluka diljem Europe.
Do sada je održano više od 1600 dijaloga diljem Europe, na kojima je sudjelovalo više od 190 tisuća ljudi. Od toga ih je u Hrvatskoj održano 26, a na Ekonomskom fakultetu ovo je bio 4. po redu održani Dijalog s građanima.