Ekonomski fakultet - Zagreb
Članovi

CRANET aktivnosti

CRANET tim Hrvatska trenutno radi na sljedećim aktivnostima:

► Hrvatski CRANET tim je krajem listopada 2021. godine završio s prikupljanjem podataka u sklopu najnovijeg kruga prikupljanja CRANET podataka na međunarodnoj razini. Popunjavanjem CRANET upitnika u istraživanju je sudjelovalo 115 organizacija (60 % privatni, 40 % javni sektor), što čini 15,5 % populacije organizacija u Hrvatskoj s više od 200 zaposlenika.

► Na polugodišnjem sastanku CRANET mreže održanom u studenom 2021. godine u Bratislavi u Slovačkoj, oformljen je radni tim za redizajn CRANET istraživanja/upitnika (engl. Future Survey Task Force). Radni tim čini 14 članova, od kojih je 5 iz Centralne i istočne Europe, 4 iz zapadne Europe, 2 iz Južne Amerike, 1 iz Azije i 1 iz Bliskoj istoka i sjeverne Afrike te Chris Brewster, svjetski poznat ugledni profesor i stručnjak za međunarodni i komparativi MLJP i jedan od očeva CRANET mreže. Članica tima je i voditeljica hrvatskog CRANET tima prof. dr. sc. Nina Pološki Vokić.

Dana 13, studenog 2019. godine u Tilburgu, Nizozemska održan je polugodišnji sastanak CRANET mreže na kojem su sudjelovala četiri člana iz Hrvatske. Na sastanku je dogovoreno prikupljanje novih podataka u 2021. godini 



 Dana 8. lipnja 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održan je proljetni polugodišnji sastanak CRANET mreže kojem je prisustvovalo 27 predstavnika CRANET timova iz 17 zemalja svijeta - Austrija, Brazil, Bugarska, Cipar, Grčka, Hrvatska, Island, Irska, Italija, Izrael, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovačka, Srbija i Velika Britanija. Sastanak je organiziran u sklopu tradicionalne međunarodne znanstvene konferencije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu „8th International Conference – An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship Through Human Capital“ koja je za temu imala upravo ulogu ljudskog kapitala u suvremenom društvu.

 Dana 4. prosinca 2015. godine održana je službena prezentacija rezultata CRANET istraživanja o funkcioniranju upravljanja ljudskim potencijalima u Republici Hrvatskoj 2014. godine. Prezentaciji je prisustvovalo više od 50 stručnjaka za ljudske potencijale iz najuspješnijih i najvećih organizacija u Hrvatskoj koje su sudjelovale u istraživanju. Prisutne je pozdravio dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Lajoš Žager, a podijeljen im je tiskani izvještaj istraživanja, kao i dodatni materijali s različitim pokazateljima upravljanja ljudskim potencijalima.

 Dana 27. listopada 2015. godine u Bratislavi je održan polugodišnji sastanak CRANET mreže istraživača na kojem su sudjelovali i članovi CRANET tima Hrvatska (vidi više na: https://www.vsemvs.sk/en/About/EventDetail/cranet-work-scientific-meeting-at-všemvs). Dan ranije u sklopu znanstvene konferencije „International scientific seminar Managing and Developing Human Resources 2015 – The Academic Bridge to HRM Practice“ prezentiran je rad na temu: „Is there a new public human resource management in Croatia? – A comparative analysis of public- and private-sector organizations“ autora prof. dr. sc. Nine Pološki Vokić i doc. dr. sc. Tomislava Hernausa.
 U sklopu kratkoročne potpore projektu „Organizacija upravljanja ljudskim potencijalima u javnom sektoru“ (voditelj: doc. dr. sc. Tomislav Hernaus) dobivene od strane Sveučilišta u Zagrebu, CRANET tim je u studenom 2015. godine primjenom CRANET metodologije proveo istraživanje prakse upravljanja ljudskim potencijalima u javnim poduzećima i institucijama koje zadovoljavaju kriterij veličine (više od 200 zaposlenih).