Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Ekonomski fakultet Zagreb partner na Erasmus+ projektu „Strengthening the digital transformation of higher education through low-code“ (LightCode)

Agencija za mobilnost i programe EU je temeljem Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2022. g. za program Erasmus+ (Ključna aktivnost 2 za područje visokog obrazovanja) prihvatila financiranje projekta strateškog partnerstva u visokom obrazovanju pod nazivom „Strengthening the digital transformation of higher education through low-code“ (akronim: LightCode). Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je partner na projektu, a voditelj projekta je izv. prof. dr. sc. Zoran Wittine.
U projektnim aktivnostima sudjelovat će ukupno 7 partnera iz Hrvatske, Austrije, Francuske, Grčke i Srbije. Četiri partnera su visokoškolske obrazovne institucije: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (HR), Universite Paris Dauphine (FR), University of Macedonia (GR), te Univerzitet u Nišu (RS), dok su preostali partneri organizacije u sektoru malog i srednjeg poduzetništva te nevladine organizacije/udruge usmjerene na društveni, akademski i poduzetnički razvoj.
Brz razvoj digitalnih tehnologija te njihova posljedična primjena u privatnoj i poslovnoj sferi svakodnevnoga života doprinose jačanju potrebe visokog obrazovanja za digitalnim znanjima i vještinama koja će studentima kao budućoj radnoj snazi osigurati konkurentsku prednost na sve turbulentnijem tržištu digitalnoga doba. Navedena potreba za uključivanjem studenata, nastavnika te organizacija na putu digitalne transformacije prepoznata je i kao jedna od strateških prioriteta obnovljene inicijative politike Europske unije u okviru Akcijskog plana za digitalno obrazovanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine što je ujedno i jedan od prioriteta programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.
Kao odgovor na uočenu potrebu, LightCode Erasmus+ projekt ima za cilj ojačati sposobnosti visokoga obrazovanja u pružanju adekvatnoga znanja studentima na području „low-code“ tehnologija i tehnika koje podupiru današnje poslovne potrebe digitalne ekonomije. Sukladno navedenom, LightCode Erasmus+ projekt teži ka inovativnoj uspostavi inkluzivnijih i međusobno povezanih sustava visokog obrazovanja iz različitih nacionalnih okruženja, a koja će omogućiti stjecanje dostatnih digitalnih znanja te osposobljavanje za primjenu „low-code“ vještina u različitim strukovnim područjima. U tom smislu ostvaruje se ujednačavanje prioriteta Europske unije s nacionalnim politikama partnera u kontekstu poticanja učinkovitijeg obrazovanja i osposobljavanja te posljedičnog zapošljavanja.

https://www.efzg.unizg.hr/UserDocsImages/projekti/Logotipovi/Erasmusplusdisclaimer.jpg
**Potpora Europske komisije proizvodnji ove objave ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.