Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

Održan 1. transnacionalni projektni sastanak novog Erasmus+ projekta „BOOMER“

Tim Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sudjelovao je 29. rujna 2022. godine na tzv. kick-off sastanku BOOMER-a, projekta financiranog u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2022. godinu za program Erasmus+ (Ključna aktivnost 220 – Suradnička partnerstva za područje obrazovanja odraslih) koji okuplja 8 partnera iz 5 zemalja (Belgija, Hrvatska, Italija, Njemačka i Španjolska), a čiji je koordinator Sveučilište u Dubrovniku (prof. dr. sc. Nebojša Stojčić). Sastanak je održan u hibridnom obliku u Bruxellesu, Belgija.
Posljednjih je godina socijalna uključenost starijih osoba postala jedan od prioriteta kreatora politika Europske unije. Negativni demografski trendovi, uz sve veći prodor digitalnih tehnologija u gotovo svaki aspekt ljudskog života, istaknuli su stariju populaciju kao jednu od najranjivijih društvenih skupina, što je dodatno potencirala recentna pandemija. U uvjetima izolacije, tužna stvarnost generacijskog digitalnog jaza postala je jasno razotkrivena. Odrasli općenito, a među njima posebno stariji, više su nego ikad izloženi digitalnoj izolaciji. To je tim više zabrinjavajuće jer je danas uporaba digitalnih tehnologija nužna čak i za svakodnevne aktivnosti poput internetske kupovine, bankarstva i pristupa informacijama (uključujući ključne i pouzdane zdravstvene informacije). Niske razine digitalne pismenosti čine starije osobe ranjivijima od ostatka populacije na kibernetičke prijetnje u rasponu od lažnih vijesti do financijskih prijevara. U tom kontekstu, digitalna pismenost se više ne može smatrati prednošću, već nužnošću za stariju populaciju.
BOOMER je usmjeren na obrazovanje osoba starije životne dobi s niskom razinom digitalnih kompetencija za koje će proizvesti odabrane edukacijske materijale u svrhu umanjivanja rizika digitalne izolacije i osiguranja inkluzivnosti ove društvene skupine. Svi ishodi BOOMER-a bit će dostupni u obliku otvorene edukacijske platforme.
Članovi projektnog tima Ekonomskog fakulteta su izv. prof. dr. sc. Mihovil Anđelinović i dr. sc. Ana Pavković. Kao partner u Projektu, tim Ekonomskog fakulteta u Zagrebu će doprinijeti svojim istraživačkim iskustvom u području mirovina i umirovljenika te nastavnim iskustvom, koordinirat će zadatke koji uključuju izvođenje dubinskih analiza potrebnih vještina i kompetencija, pregled relevantne literature, kao i nacionalnih i pan-europskih strategija te će educirati ciljnu skupinu koristeći obrazovne materijale razvijene unutar BOOMER-a.

EFZG projektni tim s koordinatorom projekta prof. dr. sc. Nebojšom Stojčićem (UNIDU i EFZG)
Za više informacija o BOOMER-u:
prof. dr. sc. Nebojša Stojčić: nstojcic@unidu.hr
izv. prof. dr. sc. Mihovil Anđelinović: mandelinovic@efzg.hr i
dr. sc. Ana Pavković: ana.pavkovic@efzg.hr
 
Web stranice: https://www.digital-boomer.eu/ i https://www.efzg.unizg.hr/

 
*Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.*