Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Rasprava sa studentima: Klimatske promjene i okoliš


Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europski dokumentacijski centar (EDC) Knjižnično-dokumentacijskog centra Ekonomskog fakulteta - Zagreb 28. listopada 2021. organizirali su raspravu sa studentima Ekonomskog fakulteta na temu Klimatske promjene i okoliš, a  koja se održava u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Nakon uvodne riječi Zrinke Udiljak Bugarinovski, voditeljice EDC-a, pozdravni govor održao je prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta, te se putem video snimke sudionicima obratila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Raspravu sa studentima vodio je Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
Uz nazočnost prodekana za studente, nastavu i digitalizaciju izv. prof. dr. sc. Božidara Jakovića i izv. prof. dr. sc. Tomislava Gele, u raspravi su sudjelovali studenti Ekonomskog fakulteta – Zagreb i učenici srednjih ekonomskih škola Grada Zagreba. Kroz vrlo intenzivnu raspravu (o temama nafte, plina, električnih automobila, poljoprivrede, solarnih panela i načina edukacije širih masa o korisnosti i uporabljivosti istih, uključenosti EU-a itd.) sudionici su imali priliku izraziti svoja mišljenja i stajališta o tome što bi trebala biti budućnost Europe u pogledu borbe protiv klimatskih promjena i kako postići održivost našeg socijalnog i gospodarskog modela. Njihova promišljanja će se kroz zaključke događanja proslijediti Europskoj komisiji, te će na taj način postaju dio ostvarenja krajnjeg cilja Konferencije o budućnosti Europe.
Mladi su u središtu EU politika i političkih prioriteta, te je Europska komisija podnijela službeni prijedlog da se 2022. godina proglasi Europskom godinom mladih jer je važno da se glas mladih akceptira na svim razinama – društvenim, socijalnim, obrazovnim, ekonomskim i svim ostalima.

OKVIR:
Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu priliku da europski građani rasprave o izazovima i prioritetima Europe. Cilj je uključiti građane svih dobi i profila, a osobito mlade ljude, da se aktivno uključe u promišljanja o budućnosti EU-a, da jasno kažu u kakvoj Europskoj uniji žele živjeti, što žele mijenjati i na koji način. Konferencija omogućuje milijunima građana da raspravljaju zajedno sa svojim izabranim predstavnicima na svim razinama, bilo da je riječ o lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. Svi zajedno mogu raspravljati o budućoj Europskoj uniji u kojoj žele živjeti i raditi.

 
 
 
Radijski prilog Studia Europa dostupna je na poveznici: https://anchor.fm/studioeuropaonline/episodes/Studio-Europa-2-e1a18ic
Video prilog: