Ekonomski fakultet - Zagreb
Novosti

EU srijedom: Europska energetska unija

Predavanje „Europska energetska unija“, Denis Redžepagić
 
Organizatori:                   Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Europski dokumentacijski centar Knjižnično-dokumentacijskog centra
 
Mjesto održavanja:         Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet, DV-14
 
Vrijeme održavanja:       srijeda, 03. svibnja 2017. u 14.00
 
Gospodin Redžepagić je kroz predavanje objasnio osnovne elemente Europske energentske politike (Dogovor o ciljevima za 2020 i 2030, Pariški sporazum (UNFCCC) i Europska energetska unija), osvrnuvši se na klimatske politike i izazove, modernizaciju gospodarstva, postignute rezultate Europske unije i prostor za poboljšanje, smanjenje emisije stakleničkih plinova itd. Objašnjen je i „put“ prema Energetskoj uniji, koji podrazumijeva: Energetsku učinkovitost na prvom mjestu, Energetsku sigurnost, solidarnost i povjerenje, Potpuno integrirano Energetsko tržište, „Dekarbonizaciju“ gospodarstva te Istraživanje, razvoj i konkurentnost. Nakon usvajanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, „put“ prema Energetskoj uniji podrazumijeva sljedeće korake: -  Usvajanje i provedbu prijedloga Energetske unije i klimatske politike, -  Provedbu Strategije o mobilnosti sa niskim emisijama, -  Ubrzanje inovacija u "čistoj" energiji i globalna konkurentnost, -  Rad na održivosti financiranja i investicijama i -  Jačanje okružja za prijelaz na čisto gospodarstvo.

Kratki životopis:
Gospodin Denis Redžepagić obnaša funkciju zamjenika voditeljice Odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj od siječnja 2014. godine. U periodu od 2005. do 2014. godine radio je kao znanstveni asistent na Ekonomskom institutu Zagreb, te od 2012.-2013. godine kao savjetnik za gospodarstvo i trgovinu pri Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj. Trenutno je zamjenik voditeljice Odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Diplomirao je ekonomiju i međunarodne odnose na University of Warwick, UK, magistrirao na ESCP Europa i doktorirao na Sveučilištu u Splitu.