OYT 2019

Katedra za poslovne strane jezike Sveučilišta u Zagrebu Ekonomskog fakulteta

u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj

i Europskim dokumentacijskim centrom

 

7. natjecanje u studentskim prezentacijama na engleskom jeziku i 1. na njemačkome jeziku

Organize Your Talk 2019

U petak 17. svibnja 2019. na Sveučilištu u Zagrebu Ekonomskom fakultetu održano je 7. natjecanje u vještinama prezentiranja na engleskome jeziku i 1. na njemačkome jeziku za studente 1. godine studija Poslovne ekonomije i ekonomije Organize Your Talk 2019Organizatori su bili Katedra za poslovne strane jezike EFZG, Predstavništvo Europske komisije u RH i Europski dokumentacijski centar pri Knjižnično dokumentacijskom centru EFZG-a, a događaj su medijski popratili HRT1 (Dobro jutro Hrvatska), HR2 i Radio Sljeme, direktnim javljanjem iz reportažnih kola te radio Laganini.

 


U engleskome dijelu natjecanja sudjelovalo je deset timova s prezentacijama na samostalno odabrane teme iz područja ekonomije i biznisa u kontekstu EU. U pripremnoj fazi većina je studenata prve godine prošla radionice pretraživanja baza podataka EU-a u organizaciji EDC-a i knjižnice EFZG-a.
 
Žiri u sastavu Denis Redžepagić (Predstavništvo EK u RH), Cherlene Brand (Sveučiliše Caledonian, Glasgow, Ujedinjeno Kraljevstvo), Anica Bartolić (EY), prof. dr. sc. Ivan Strugar (EFZG), doc. dr. sc. Velibor Mačkić (EFZG) i Vedran Pevec (predstavnik studenata) - odabrao je tri najbolja tima po stilu izlaganja, načinu na koji su obradili temu, upotrebi specifičnih jezičnih fraza te općem dojmu, kao i tehnički najbolje pripremljenu i izvedenu prezentaciju.

Prvo mjesto su osvojile Mihaela Farkaš, Margareta Ferić, Katarina Filipović, Lana Golubić i Klaudija Grđan Car s prezentacijom From zero to hero.


Drugo mjesto je osvojio tim u sastavu Josip Cvetko, Ivana Čufer, Marija Duspara, Tin Erceg i Marica Ercegović prezentacijom How long do we have left?.



Treće mjesto je osvojio tim u sastavu Jana Kozjan, Dijana Martinčević, Antonia Mijalić i Ema Štrbac prezentacijom 65, now what?.


Nagradu za najbolju tehničku izvedbi osvojili su Marija Pavić, Zdenko Pavleka, Ana Peran, Ivana Perković i Jakov Protega prezentacijom From a migrant to an EU citizen.


Publika je najboljom prezentacijom ocijenila Europeans: An endangered species, Brigite Bihar, Tee Brlić, Josipa Fratrića i Mateja Marića.
 


Glavni partneri engleskoga dijela natjecanja bili su Predstavništvo EK u RH, EDC, EY, Kraš i Hrvatska turistička zajednica. Najboljim timovima nagrade je uručio g. Branko Baričević, predstavnik Predstavništva EK u RH, koje je nagradilo sva tri prva tima posjetom uredima EK komisije u Briselu i poklon paketima, a EY ih je darovao edukacijom iz poslovnih komunikacijskih vještina i poklon paketima. Prvoplasirani tim dobio je i nagradu Ekonomskog fakulteta - Zagreb – jedan kolegij po izboru na BDIB programu. Najbolji timovi prema izboru publike i tehničkoj izvedbi nagrađeni su posjetom Glavnom uredu HTZ. Svim članovima nagrađenih timova uručeni su vrijedni poklon paketi Predstavništva EK i Kraša.
 
U pauzi natjecanja prezentaciju na engleskome održali su i naši gosti, kadeti s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr Franjo Tuđman“.
 
U njemačkome dijelu natjecanja sudjelovala su dva tima od četiri ili pet članova. Žiri u sastavu Zrinka Brnić Zavialov (Adecco), Dunja Firšt (Kaufland) i prof. dr. sc. Nevenka Čavlek (EFZG) najboljim timom proglasio je tim „ML“ u sastavu Mirta Altić, Marko Bulaja, Luka Drakulić, Melita Hršak i Lorena Kupek s temom Der Schengen-Raum. Tim je nagrađen poklon paketima Kauflanda.



Tri najbolja prezentera prema ocjeni publike su: Dora Walter, Vladimir Antun Posavec i Anto Samardžić. Oni i njihov četvrti član tima „Die jungen Wirtschaftler“, Renato Škripelj nagrađeni su 2. nagradom za prezentaciju Geflohen und gerettet.

Ovaj su dio natjecanja sponzorirali Goethe-Institut Hrvatska, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, Kaufland Hrvatska i Adecco Hrvatska, koji je sve sudionike nagradio posjetom svom i partnerskim poduzećima. Najbolja prezenterica, Dora Walter, dobila je nagradu Predstavništva EK u RH – studijsko putovanje u Brisel.

 
Snimanje događanja i montažu video zapisa za objavu na internetskim stranicama Katedre za poslovne strane jezike EFZG financijski je podržao naš višegodišnji sponzor EY. Za idejno rješenje i pripremu postera zahvalnost dugujemo mladoj dizajnerici Hani Reberski, a njegovo tiskanje sponzoru, Predstavništvu EK u RH.

"Organize Your Talk 2019" - Video snimke

Climate change - A case for optimism in Europe
Which currency would you bring to Croatia?
Europeans: An endangered species
65, now what?
How long do we have left?​
Cutting red tape
Migration in the EU
Don't judge a country by its GDP
From a migrant to an EU citizen
From zero to hero