Predavanja iz kolegija Nacionalna sigurnost, forenzične znanosti i globalizacija na doktorskom studiju Ekonomija i globalna sigurnost

U tjednu od 13. – 17. srpnja 2020. godine na našem Fakultetu održana su predavanja iz kolegija Nacionalna sigurnost, forenzične znanosti i globalizacija na doktorskom studiju Ekonomija i globalna sigurnost, nositelja prof. dr. sc. Dragana Primorca. Gostujuća predavanja su uz profesora Primorca održali i doc. dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antroplogiju u Zagrebu te veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, gospodin Ilan Mor.

Nastavkom organizacije gostujućih predavanja o relevantnim i aktualnim temama nastavni program doktorskog studija Ekonomija i globalna sigurnost doprinosu razvoju budućih znanstvenika i stručnjaka koji traže proširivanje svojih analitičkih sposobnosti na područjima identifikacije, ocjene, i odgovora na sigurnosne izazove te stjecanje globalne perspektive o zbivanjima na ovom području i njihove povezanosti sa ekonomijom.

Prof.dr. sc. Dragan Primorac autor je više od 250 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja i s više od 5100 citata te je danas najcitiraniji hrvatski liječnik s kliničkom specijalizacijom u njegovoj dobi koji živi i radi u Republici Hrvatskoj. Jedan je od pionira forenzičke DNA analize u identifikaciji žrtava masovnih grobnica te jedan od utemeljitelja hrvatske forenzičke genetike. Autor je izvornog istraživanja o genetskom podrijetlu Europljana objavljenog u časopisu Science te o prvim migracijama iz Afrike objavljenom u časopisu Nature. Među pionirima je uvođenja integrativnog koncepta personalizirane medicine u kliničku praksu. Predsjednik je International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje 5 dobitnika Nobelove nagrade, te je profesor na Sveučilištu Penn State, Sveučilištu New Haven, i Sveučilištima u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Predsjednik je Hrvatskog društva za humanu gentiku, Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Tematskog inovacijskog vijeća Republike Hrvatske (Zdravlje i kvaliteta života).

Doc. dr. sc. Saša Missoni je ravnatelj Instituta za antropologiju u Zagrebu. Doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2009. godine. Član je više stručnih organizacija i udruga iz područja biološke i medicinske antropologije te epidemiologije. Od 2011. član je međunarodnog odbora BioSocial Society, a od 2013. član Znanstvenog vijeća za antropologijska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, gospodin Ilan Mor je obavljao različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu, te je tako djelovao kao politički savjetnik izraelske ministrice pravosuđa Ayelet Shaked u razdoblju od 2016. – 2018. godine. U razdoblju od 2011. do 2016. obnašao je dužnost veleposlanika Države Izrael u Mađarskoj. Prije imenovanja veleposlanikom u Mađarskoj, veleposlanik Mor je bio viši savjetnik za vanjsku politiku Odjela za planiranje pri izraelskoj vojsci (IDF), u Upravi za strategiju u Tel Avivu od 2009. do 2011. Između 2004. i 2009. bio je opunomoćeni ministar, zamjenik šefa Misije u Veleposlanstvu Države Izrael u Berlinu. Od 2002. do 2004. veleposlanik Mor je bio ravnatelj Odjela za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i terorizma, u Upravi za strategiju pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu.