Održan je 13. Dan informacijske tehnologije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Povodom 50. godišnjice smjera, Katedra za informatiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ove je godine organizirala 13. Dan informacijske tehnologije (Dan IT). Manifestacija se ove godine održala 9. lipnja 2022. godine u dvorani broj 3 Ekonomskog fakulteta s početkom u 16:00. Svake godine Dan IT posvećen je nekoj drugoj aktualnoj temi s područja poslovne informatike, a ove je godine tema bila «Industrija 5.0» Cilj događanja je upoznati studente s aktualnim temama koje su usko vezane za područje njihova studiranja.

Dan IT-a otvorio je Prodekan za studente, nastavu i digitalizaciju izv. prof. dr. sc. Božidar Jaković, a prof. dr. sc Ivan Strugar bio je moderator ovogodišnjeg događanja. Događaj je bio podijeljen na dva dijela, u prvom dijelu događaja gosti predavači iznijeli su svoja iskustva vezana uz temu dana, a drugi dio bio je posvećen studentima koji su se tijekom studija istaknuli izvrsnim te najboljim projektima, također vezanim uz temu dana. Professor emeritus Velimir Srića uveo nas je u početke razvoja tehnologije te je istaknuo najvažnije trenutke u ovih 50 godina postojanja smjera. Prof. dr. sc Slavko Vidović upoznao nas je s izazovima i prilikama Industrije 5.0, a nakon njega Mislav Malenica iz Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) uveo nas je u praktični dio te industrije te je predstavio zanimljive projekte. Čast nam je bila i ugostiti Tatjanu Skoko iz Microsofta koja je prenijela svoje znanje i iskustvo na naše studente u primjenama Industrije 5.0. Prvi dio skupa završio je zanimljivom prezentacijom Petre Hajduković iz poduzeća mStart koja je s nama podijelila iskustva poduzeća s Industrijom 5.0.

Drugi dio skupa otvorila je dr. sc. Ana-Marija Stjepić koja je dodijelila nagrade studentima koji su se tijekom studiranja istaknuli izradom izvrsnih te najboljih projekata povezanih s temom dana. Studenti su primili bogate nagrade koje je omogućio glavni sponzor ovogodišnjeg događanja, FINA ali i priznanja Katedre za informatiku. U dodjeli su sudjelovali i najmlađi članovi Katedre, Marija Tomić, mag.oec. i Ivan Jajić, mag.oec. Nakon dodijele nagrada dva najbolja studentska tima podijelila su s nama svoje projekte i tako obogatili još jedan Dan Informacijske tehnologije. Pročelnica Katedre Mirjana Pejić Bach zatvorila je događaj i pozvala sudionike na osvježenje i neformalno druženje.

Događaj je bio obogaćen i štandovima određenih sponzora (FINA & mStart) koji su rado sa studentima podijelili svoja iskustva te im približili rad u praksi kao i potencijalne otvorene pozicije u svojim poduzećima. Sponzori ovogodišnjeg događaja bili su FINA, mStart, InfoDom i Bug. Ove godine na Danu IT-a naučili smo kako produktivno i održivo poslovati, i iskoristiti prednosti suradnje ljudi i strojeva/robota te smo se još jednom uvjerili da je važno je poznavati prošlost, no još je bitnije gledati na budućnost!