Radni sastanci


   U okviru V. SUSRETA KATEDRI ZA RAČUNOVODSTVO ZEMALJA REGIJE „Stanje i perspektive računovodstvene profesije u zemljama jugoistočne Europe – izazovi u financijskom i korporativnom izvještavanju“ održanog na Vlašiću, Bosna i Hercegovina, 12.-14.07.2018.  održan je radni sastanak projektnog tima na HRZZ projektu 8509 „Accounting and financial reporting reform as a means for strengthening the development of efficient public sector financial management in Croatia“ (2014.-2018.).
Sastanku su prisustvovali sljedeći članovi projektnog tima: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, prof.dr.sc. Davor Vašiček, izv.prof.dr.sc. Jelena Poljašević, doc.dr.sc. Maja Letica. Na samom sastanku raspravljalo se o rezultatima projekta na kraju četvrte, završne godine trajanja projekta te je istaknut zaključak o potrebi nastavka daljnje suradnje na  istom području istraživanja te je postignut dogovor oko objave zajedničkih radova,  o razmjeni literature i potencijalno zajedničkoj aplikaciji na nove natječaje HRZZ, ali i ostale javno objavljene natječaje u Republici Hrvatskoj i  državama regije.
 



Program susreta dostupan je na sljedećem linku: OVDJE

Više o SUSRETA KATEDRI ZA RAČUNOVODSTVO ZEMALJA REGIJE može se vidjeti na slijedećem linku https://www.sum.ba/hr/novosti/odrzan-5-susret-katedri-za-racunovodstvo-zemalja-regije-u-organizaciji-ekonomskog-fakulteta

U okviru Interkatedarskog skupa  pod točkom Predstavljanje novih izdanja katedri predstavljena je monografija „Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja“  koja je rezultat rada suradnika na projektu  dr.sc. Verice Budimir, prof.v.š., doc.dr.sc. Martine Dragija Kostić, izv.prof.dr.sc. Ivane Dražić Lutilsky, prof.dr.sc. Vesne Vašiček.
Monografija je javno dostupna na sljedećem linku:  OVDJE)


_________________________________________________________________________________________________________________________________


U okviru u  IV. SUSRETA KATEDRI ZA RAČUNOVODSTVO ZEMALJA REGIJE „Stanje i perspektive računovodstvene profesije u zemljama jugoistočne Europe – izazovi EU integracija“ održanog na Vlašiću, Bosna i Hercegovina, 13.-15.07.2017.  održan je radni sastanak na HRZZ projektu 8509.  Sastanku su prisustvovali sljedeći članovi projektnog tima: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček, doc.dr.sc. Jelena Poljašević, doc.dr.sc. Maja Letica, doc.dr.sc. Tatjana Jovanović  i vanjski zainteresirani istraživač Jelena Ćorić, dipl.oec.,. Na samom sastanku raspravljalo se o rezultatima projekta na kraju treće godine trajanja projekta i planu rada za iduću godinu, o razmjeni literature i informacija oko područja istraživanja te je postignut dogovor oko objave zajedničkih radova i širenju suradnje na ostale zemlje regije.

Program susreta dostupan je na sljedećem linku: OVDJE


Više o susretu na sljedećem linku:

https://ef.sve-mo.ba/hr/novosti/zapo%C4%8Deo-znanstveni-skup-stanje-i-perspektive-ra%C4%8Dunovodstvene-profesije-izazovi-eu












 
U u konferencijskom dijelu IV. SUSRETA KATEDRI ZA RAČUNOVODSTVO ZEMALJA REGIJE održana je prezentacija radova suradnika na projektu:
- Prof.dr.sc. Duško Šnjegota  doc.dr.sc. Jelena Poljašević, na temu „Uticaj odabranog računovodstvenog osnova na kvalitetu financijskih izvještaja“.

Prezentacija je dostupna na slijedećem linku OVDJE

- izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček na temu „ Računovodstveni model praćenja kapitalnih projekata financiranih kombinacijom javno-privatnog partnerstva i EU fondova“.
 
Prezentacija je dostupna na slijedećem linku  OVDJE






______________________________________________________________________________________________________________

U okviru projekta HRZZ 8509 održano  je 18.10.2016. terensko istraživanje i radni sastanak dijela istraživačkog tima u sastavu prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček i doc.dr.sc. Martina Dragija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, Republika Srpska.
U okviru posjete članove istraživačkog tima primio je dekan prof.dr.sc. Stane Stanić  te članovi Katedre za računovodstvo i poslovne finansije Ekononomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci prof.dr.sc. Novak Kondić, prof.dr.sc. Dragan Mikerević, doc.dr.sc. Predrag Gajić i doc.dr.sc. Jelena Poljašević  koja je ujedno i istraživač na projektu HRZZ.
Tijekom razgovora prezentirani su rezultati dosadašnje suradnje  na istraživačkom projektu HRZZ te istaknuta područja i mogućnosti razvoja daljnje suradnje u područjima zajedničkog pisanja radova, razmijene nastavnika u istraživanju i nastavi, razmjena literature iz područja istraživanja i šire iz područja računovodstva.
Prezentirana je i suradnja Ekonomskog fakulteta u Banja Luci sa Savezom računovođa i revizora Republike Srpske kao primjer uspješne suradnje akademske zajednice i struke u međusobnom prijenosu znanja i iskustava i povezivanju s tržištem rada.  




 




____________________________________________________________________________________________________________

U subotu, 16.07.2016. godine u okviru  III. Susreta katedri za računovodstvo zemalja regije na Vlašiću, Bosna i Hercegovina održan je radni sastanak na HRZZ projektu 8509.
 Sastanku su prisustvovali sljedeći članovi projektnog tima: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček, doc.dr.sc. Jelena Poljašević, doc.dr.sc. Martina Dragija, dr.sc. Sanja Broz Tominac   i vanjski zainteresirani istraživači: Jelena Ćorić, dipl.oec., i Bobana Čegar, ma. Na samom sastanku raspravljalo se o sljedećim temama:
 
  • Informacije o rezultatima projekta na kraju druge godine trajanja projekta i planu rada za iduću godinu;
  • Razmjena literature i informacija oko područja istraživanja;
  • Dogovor oko provedbe istraživanja u području zdravstva i visokog obrazovanja u BiH i RH – nastavak istraživanja, obrada provedene ankete i izrada zajedničkih radova iz područja ankete;
  • Dogovor oko objave zajedničkih radova i širenju suradnje na ostale zemlje regije.
 
 



__________________________________________________________________________________________________________

Pored sudjelovanja na skupu CIGAR (The Comparative International Governmental Accounting Research) Network Workshop, pod nazivom 'Accounting and the Construction of the Problematic“, u organizaciji Massey University School of Accountancy i Victoria University School of Accounting and Commercial Law i izlaganja dvaju znanstvenih radova (link CIGAR 2016 Workshop – Wellington dostupno na: default.aspx?id=25666&pregled=1&gadatum=22.08.2016%2010:31:05 ), suradnica na projektu HRZZ 8509 Gorana Roje je u sklopu svog boravka na Novom Zelandu u srpnju 2016.godine sudjelovala i u  dvjema radnim posjetima:
  • Radni sastanak državnoj upravi Novog Zelanda  u okviru koje se odvijaju poslovi praćenja upravljanja državnom  imovinom, upravljanja investicijama i učincima od upravljanja državnom imovinom. Radnom je sastanku održanom 6. srpnja 2016.godine od strane  Investment Management and  Asset Performance part of Treasury prisustvovao Kerry Hollingsworth, Principal Advisor. Upravo je iskustvo Novog Zelanda primjer kojeg su slijedile i europske zemlje u izgradnji sustava financijskog upravljanja, a posebno sustava upravljanja imovinom u javnom sektoru, sa naglaskom na važnost uspostave registra državne imovine. U nastavku pogledajte poveznice na  Cabinet Office circular here i Treasury website here.
  • Posjeta Massey University School of Accountancy  - Palmerston North, gdje suradnica Nives Botica Redmayne radi kao predavač na katedri za računovodstvo. U sklopu dvodnevne posjete – 11. i 12. srpnja suradnice su održale radne sastanke vezano uz predstojeće aktivnosti u radu na projektu HRZZ 8509. Također, suradnica Gorana Roje je imala priliku upoznati se s kolegama Massey University School of Accountancy  te izmijeniti istraživačka iskustva, ali i sudjelovati na jednom od redovitih seminara u sklopu kojih se kroz izlaganje istraživanja u tijeku Sveučilištu predstavljaju budući kandidati za radna mjesta.
 

 




_________________________________________________________________________________________________________

Nastavno na u protekle dvije godine trajanja projekta realizirana tri okrugla stola u okviru jednog od tri ključna istraživačka pod područja Projekta HRZZ 8509 – pod područje Upravljanje državnom imovinom (default.aspx?id=21717), te ostvarene suradnje istraživača na projektu sa kolegama iz više tijela državne uprave, na temi utvrđivanja relevantnih regulatorno -organizacijskih  te ekonomsko –financijskih značajki  koje će udovoljiti informacijskim potrebama i zadaćama javnog menadžmenta u području upravljanja držanom imovinom, suradnica na projektu i voditeljica projekta prof.dr.sc. Vesna Vašiček je na poziv Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom sudjelovala u radnom sastanku u svrhu predstavljanja modela podatkovne i programske nadogradnje Registra državne imovine.
Radni sastanak i predstavljanje srednjoročnog projekta izgradnje i implementacije Informacijskog sustava za upravljanje državnom imovinom  (ISUDIO) kao višefazne podatkovne i programske nadogradnje postojećeg sustava, održano je 14.lipnja ove godine u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (kongresna dvorana tzv. Kockice, Prisavlje 14, Zagreb) u vremenu od 9h do 11.30h, u organizaciji Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.
Projekt ima za cilj omogućiti razvidan uvid u opseg i strukturu državne imovine i s njom povezan skup ažurnih i autentičnih standardiziranih fizičkih, pravnih te ekonomsko- financijskih značajki /atributa, osigurati veću vjerodostojnost i validnost, ali i sistemsku kontrola podataka, omogućiti transformaciju Registra državne imovine iz administrativnog u upravljački (korisnički orijentiran) sustav. Nositelj projekta je Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Projektom se potiče multidisciplinarni pristup unaprjeđenja sustava i kontinuirana suradnja s dionicima procesa.
U ulozi organizatora skupa, radnom sastanku i predstavljanju projekta ISUDIO prisustvovala je mr.sc. Gorana Roje, voditeljica Službe za strategiju, plan, analizu, registar državne imovine i objavu odluka o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u Državnom uredu,  ujedno i suradnica na projektu HRZZ 8509.
Sastanku je prisustvovalo 70-ak dionika procesa upravljanja državnom imovinom iz različitih tijela državne uprave, trgovačkih društava u vlasništvu RH, pravnih osoba čiji je osnivač RH i drugih institucija, a  koji su prepoznali vrijednost Projekta, uložili napor i aktivno se uključili u raspravu u svezi ovog korisnog i primjenjivog podatkovnog i sustavnog rješenja.
Međunarodni trendovi ukazuju da je upravo formiranje cjelovite baze podataka o pojavnim oblicima državne imovine prvi  korak u skupu reformi financijskog upravljanja u javnom sektoru. Detaljnije o Registru državne imovine i aktivnostima srednjoročne podatkovne i programske nadogradnje Registra u tijeku pogledati na mrežnim stranicama Državnog ureda https://imovina.gov.hr/istaknute-teme/objavljen-registar-drzavne-imovine/1349; https://imovina.gov.hr/registar-drzavne-imovine/1461 .

_____________________________________________________________________________________________________________

 U subotu, 18.07.2015. godine u sklopu II. susreta katedri za računovodstvo zemalja regije održan je radni sastanak na HRZZ projektu 8509. Mjesto održavanje bilo je na Vlašiću, Bosna i Hercegovina. Sastanku su prisustvovali sljedeći članovi projektnog tima: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček, doc.dr.sc. Maja Letica i dr.sc. Martina Dragija. Također, sudjelovale su i vanjske zainteresirane strane: doc.dr.sc. Jelena Poljašević (Ekonomski fakultet Banja Luka), Mr. Bobana Čegar (Ekonomski fakultet Banja Luka), Jelena Ćorić (Ekonomski fakultet Mostar). Na samom sastanku raspravljalo se o sljedećim temama:
  • Informacije o rezultatima projekta na kraju prve godine trajanja projekta i planu rada za iduću godinu;
  • Razmjena literature i informacija oko područja istraživanja – prezentacija BIH i RH;
  • Dogovor oko provedbe istraživanja u području zdravstva i visokog obrazovanja u BiH i RH - usklađivanje sadržaja anketnog upitnika, rokova provedbe, obrade i ostalog;
  • Dogovor oko objave zajedničkih radova i širenju suradnje na ostale zemlje regije;
  • Informacija o aplikaciji na COST projekt.
 
U znanstvenom dijelu II. susreta katedri za računovodstvo na  znanstvenoj konferenciji "Stanje i perspektive računovodstvene profesije u zemljama jugoistočne Europe" članovi projektnog tima prezentirali su sljedeće radove, koji će uskoro biti objavljeni u posebnom zborniku Ekonomskog fakulteta u Mostaru:
  • Dimitrić, M., Škalamera – Alilović, D., Vašiček, D.,: Učinci primjene suvremenih metoda troškovnog i upravljačkog računovodstva u javnom sektoru Republike Hrvatske i Republike Slovenije, prezentacija rada OVDJE
     
  • Vašiček, V.: Usklađenost financijskih izvještaja proračuna i proračunskih korisnika u Republici Hrvatskoj s Međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor, prezentacija rada OVDJE
     
  • Osmančević, J., Dražić – Lutilsky, I.: Model izračuna cijene koštanja medicinskih usluga u računovodstvu aktivnosti, prezentacija rada OVDJE
     
  • Vašiček, D., Dražić - Lutilsky, I., Jovanović, T.: Komparacija računovodstvenih sustava zdravstva Republike Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, prezentacija rada OVDJE
     
  • Dragija,M., Letica, M., Čegar, B.: Komparativna analiza specifičnosti računovodstvenog okvira i financijskog izvještavanja institucija visokog obrazovanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prezentacija rada OVDJE
 
Na sljedećem linku je dostupna agenda cijelog susreta – ovdje, a detaljnije o II. susretu katedri za računovodstvo zemalja regije i znanstvenoj konferenciji možete vidjeti ne web stranicama Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na sljedećem linku: https://ef.sve-mo.ba/novosti/odr%C5%BEana-znanstvena-konferencija-stanje-i-perspektive-ra%C4%8Dunovodstvene-profesije-u-zemljama