FAQ - Često postavljana pitanja

FAQ - Često postavljena pitanja

U našoj knjižnici ćemo rado odgovoriti na svaki vaš upit, bilo da se radi o rutinskim pitanjima ili složenim upitima vezanim uz vaša istraživanja. Pitanja možete postaviti kroz uslugu Pitajte knjižničara slanjem upita na e-mail knjiznica@efzg.hr ili osobno kroz razgovor s našim knjižničarima. U nastavku smo izdvojili popis najčešće postavljanih pitanja i odgovore.

ČLANSTVO

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu automatski postaju članovi KDC-a čim se upišu na Fakultet.

Djelatnici Fakulteta upisuju se u KDC osobno na dežurnom pultu u čitaonici.

Više informacija dostupno na: poveznici.

Studenti i djelatnici Fakulteta ne plaćaju članarinu.

Da, svi koji nisu studenti ili djelatnici Fakulteta mogu koristiti usluge KDC-a u svojstvu gosta.

Potrebno je na e-mail knjiznica@efzg.hr poslati popunjenu Zamolbu za korištenje usluga KDC-a.

Usluga se naplaćuje sukladno važećem Cjeniku KDC-a.

Da, za korištenje usluga i knjižnične građe KDC-a korisnik je dužan predočiti e-indeks (X-icu) i/ili osobnu iskaznicu i/ili putovnicu.

Za rad samo u čitaonici korisnik je dužan na zahtjev dežurnog knjižničara predočiti e-indeks (X-icu) kojom dokazuje identitet EFZG-a (iznimka su gosti koji se identificiraju kod dežurnog knjižničara prilikom dolaska u KDC).

Da, svi redovni/stalni korisnici KDC-a obvezni su obavijestiti dežurnog knjižničara na pultu u čitaonici o promjeni adrese stanovanja.

POSUDBA, PRODUŽENJE, REZERVACIJE KNJIŽNIČNE GRAĐE

Knjižničnu građu moguće je potražiti kroz knjižnični katalog te objedinjenim pretraživanjem baza podataka (dostupno na mrežnoj stranici knjižnice).

Isto tako, izbornik Istraživanje omogućuje pristup svim elektroničkim izvorima Knjižnično-dokumentacijskog centra, kao i informacije o drugim zbirkama, alatima i uputama relevantnima za studijski rad.

Ukoliko trebate pomoć za korištenje knjižničnog kataloga javite se dežurnom knjižničaru na pult u čitaonici, a za edukaciju pretraživanja baza podataka možete se prijaviti na besplatan knjižnični tečaj.

Da, za pomoć oko pronalaženja literature možete se obratiti našim INDOK tematskim stručnjacima osobno na pultu u čitaonici ili slanjem upita na e-mail: knjiznica@efzg.hr

Tematski stručnjaci mogu pružiti pomoć kroz edukaciju kako kroz izvore najlakše pronaći potrebnu literaturu ili obaviti složeno tematsko pretraživanje različitih izvora kojim će vam ponudi prijedlog literature na zadanu temu.

Ukoliko niste redovni korisnik (student ili djelatnik EFZG-a) usluga složenog tematskog pretraživanja naplaćuje se prema važećem Cjeniku KDC-a.

Da, uz uvjet da sa svog fakultetskog e-maila (@net.efzg.hr) pošaljete na e-mail: knjiznica@efzg.hr ime i prezime osobe koja će posuditi građu za vas. Ta osoba obvezna je predočiti dokument iz kojeg je moguće identificirati da se radi o osobi koju ste najavili.

Nakon što ste u katalogu pronašli signaturu knjige i pomoću nje utvrdili lokaciju, tj. radi li se o udžbeniku ili knjizi iz Spremišta ( oznaka: U ili SPR) možete je pronaći i na polici.

Police koje sadrže udžbenike imaju iznad ispisan natpis Udžbenici, a prvi red polica odnosi se na knjige iz Spremišta. Kod obje lokacije na prednjim frontama su natpisi sa UDK brojevima od 0 - 9 (početni dio signature), kada pronađete isti uđete u taj red. Na policama su knjige unutar odgovarajuće grupe složene po abecedi.

Naljepnica sa signaturom se nalazi na poleđini knjige.

Ukoliko trebate dodatnu pomoć u snalaženju među policama slobodno se obratite dežurnom knjižničaru na pultu u čitaonici.

Što moram napraviti da bih posudio građu iz knjižnice?

Da biste posudili knjigu u KDC-u najprije morate:

  • pronaći signaturu (Vidi: Gdje mogu provjeriti informacije o građi koju ima KDC?; Što je signatura?)
  • pronaći knjigu na polici(Vidi: Kako pronaći knjigu na polici?)
  • pronađenu knjigu odnijeti na pult dežurnom knjižničaru da istu zaduži ili obaviti to samostalno na Selfchecku (Vidi: Što je Selfcheck?)
  • Istovremeno možete imati posuđeno maksimalno 3 knjige.

Za posudbu časopisa/članka, knjige s oznakom D3, ocjenskog rada ili doktorskog rada pogledaj Mogu li posuditi svu građu iz KDC-a?

Kako produžiti rok za vraćanje posuđene knjige?

Rok posudbe se može produžiti samo jedan put na rok od 15 dana - najkasnije jedan dan prije isteka roka posudbe.

Produženje roka posudbe moguće je ako primjerak nije u zakasnini i ako nije rezerviran.

Produženje roka posudbe moguće je obaviti:

  • osobno kod dežurnog knjižničara na pultu u čitaonici
  • putem telefona (01 238 3287)
  • na e-mail knjiznica@efzg.hr (obvezno pišite sa svog službenog fakultetskog e-maila @net.efzg.hr)

 

Sve knjige su posuđene, mogu li rezervirati posuđeni primjerak?

Da, rezervirati se mogu samo posuđeni primjerci, pored kojih stoji natpis na koji je potrebno kliknuti:

Za postavljane rezervacija potrebna je prijava u knjižnični katalog Zaki. Za prijavu morate imati PIN i broj iskaznice (ident) - umjesto broja iskaznice možete koristiti i vaš JMBAG. I jedno i drugo možete zatražiti u KDC-u osobno na pultu u čitaonici ili e-mailom na knjiznica@efzg.hr (obvezno pišite sa svog e-maila s domenom @net.efzg.hr i naznačite ime i prezime te JMBAG).

Više informacija o posudbi, rezervacijama, vraćanju produženju građe dostupno je na poveznici.

Signatura je oznaka na stražnjoj korici publikacije (knjige, časopisa…) koja određuje mjesto te publikacije na polici. Kad posuđujete publikaciju knjižničar će vas tražiti da mu date signaturu, koju ste prethodno pronašli u katalogu knjižnice. U tom slučaju mu trebate dati sljedeću oznaku:

Ne, ne može se posuditi građa koja spada u zbirke Zaštite i Rare (radi se o zaštićenom primjerku izdanja EFZG-a i rijetkoj građi koja ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske). Za ovu građu u katalogu stoji oznaka ne posuđuje se..

Dio građe (čitaonički primjerci, WTO zbirka, referentna zbirka i slično) može se koristiti u čitaonici. Za ovu građu u katalogu stoji oznaka Za rad u čitaonici.

Časopisi, tiskani i na CD-ima magistarski i doktorski radovi i građa koja ima oznaku u signaturi D3 (vidi Što je signatura?) moraju se naručiti najmanje jedan dan ranije slanjem popunjenog obrasca na e-mail knjiznica@efzg.hr

Više informacija na poveznici.

KDC je višegodišnji partner u projektu Prilagodbe literature za slijepe i slabovidne studente te svake godine kontaktira studente s oštećenjem vida kako bi ih uključili u projekt ukoliko im je potrebna prilagodba literature.

Osim toga, u čitaonici su za studente s invaliditetom osigurana dva računala, od kojih je jedno s JAWS programom te povećalo za slabovidne osobe.

Selfcheck je uređaj smješten u čitaonici na kojem korisnik sam posuđuje/vraća knjižničnu građu. Upute za korištenje uređaja su dostupne uz sami uređaj, a ukoliko je potrebna dodatna pomoć možete se obratiti dežurnom knjižničaru na pultu u čitaonici.

Da, ocjenske radove starijeg datuma i one koji nisu u REPEFZG-u, a KDC ih ima u elektroničkom obliku možete dobiti e-mailom. Moguće je naručiti do 5 radova/dan.

Za naručivanje radova potrebno je popuniti obrazac (dostupan na poveznici, koji šaljete na e-mail knjiznica@efzg.hr sa svog fakultetskog e-maila (@net.efzg.hr).

Trenutačna zaduženja, povijest posudbe, rezervacije posuđene građe i slično možete provjeriti na vašem korisničkom računu na koji se prijavljujete preko mrežnog kataloga KDC-a

Za prijavu morate imati PIN i broj iskaznice (ident) - umjesto broja iskaznice možete koristiti i vaš JMBAG. I jedno i drugo možete zatražiti u KDC-u osobno na pultu u čitaonici ili e-mailom na knjiznica@efzg.hr (obvezno pišite sa svog e-maila s domenom @net.efzg.hr i naznačite ime i prezime te JMBAG).

Ukoliko KDC nema građu koju trebate u svom fondu moguće ju je naručiti međuknjižničnom posudbom od drugih knjižnica.

Ova usluga se naplaćuje prema važećem Cjeniku KDC-a.

Više informacija o međuknjižničnoj posudbi dostupno je na poveznici.

Da, zakasnina se naplaćuje sukladno važećem Cjeniku KDC-a.

Zakasnina se plaća na pultu u KDC-u isključivo u gotovini.

Izgubljenu ili oštećenu knjigu posuđenu u KDC-u mora se nadoknaditi kupnjom novog primjerka istog naslova, autora i godine izdanja (ili novije godine izdanja) koji se dostavlja u KDC ili uplatom naknade za izgubljenu knjigu prema nabavnoj vrijednosti kupljene knjige (naknada se plaća u knjižnici).

Napominjemo da je uz naknadu za izgubljenu knjigu potrebno podmiriti i eventualno nastali dug za zakasninu.

Naknada se može podmiriti u KDC-u isključivo gotovinom.

Nakon što ste položili sve ispite, a prije nego vam se isporuči diploma (ili u slučaju da se iz nekog razloga prije ispisujete s Fakulteta)Studentskoj referadi morate dostaviti iz KDC-a Potvrdu o podmirenju dugovanja, koju preuzimate osobno kod dežurnog knjižničara na pultu u čitaonici.

Uvjet za dobivanje ove Potvrde je da ste vratili svu posuđenu knjižničnu građu, podmirili zakasninu ukoliko ste je imali i da ste samoarhivirali rad u REPEFZG-u.

PRETRAŽIVANJE BAZA PODATAKA

Baze podataka koje sadrže e-članke i e-knjige relevantne za područje ekonomije dostupne su preko knjižnične web-stranice u izborniku Baze podataka.

Da, baze podataka možete pretraživati i izvan Fakulteta.

Upute za pristup bazama podataka izvan fakulteta pregledajte na poveznici.

Da, KDC nudi svojim korisnicima besplatan početni i napredni tečaj baza podataka.

Način prijave i više o tečajevima dostupno je na poveznici.

REPOZITORIJ EKONOMSKOG FAKULTETA - ZAGREB (REPEFZG)

Repozitorij Ekonomskog fakulteta Zagreb (REPEFZG) je digitalni institucionalni repozitorij ocjenskih radova Fakulteta (završni, diplomski, specijalistički poslijediplomski i doktorski) s cjelovitim tekstom. Pristup radovima koji nisu u otvorenom pristupu omogućen je prijavom putem AAI računa.

Osim što sadrži radove o raznim ekonomskim temama obranjenim na EFZG-u, svaki student Fakulteta obvezan je nakon obrane završnog, diplomskog, specijalističkog poslijediplomskog i doktorskog studija samoarhivirati rad u ovom Repozitoriju (samoarhiviranje je postupak pohranjivanja radova u repozitorij, kod kojeg autori (studenti, djelatnici…) samostalno pohranjuju svoje radove u repozitorij).

Svi studenti su dužni pohraniti svoj rad u REPEFZG nakon obrane, te popuniti i potpisati Izjavu o odobrenju za pohranu i objavu ocjenskog rada.

Cijeli postupak samoarhiviranja, kao i sve upute i dokumente vezane uz isti možete pronaći na poveznici.

Izjavu o odobrenju za pohranu i objavu ocjenskog rada kao i sve procedure i dokumente nužno je preuzimati sa službenih stranica EFZG-a kako bi bili važeći. Poveznica.

Izjavu je potrebno skenirati u PDF formatu i poslati na mail knjiznica@efzg.hr sa službenog fakultetskog maila domene @net.efzg.hr. Izjavu se može i donijeti u KDC tijekom radnog vremena.

Da, osim pohrane rada u Repozitorij potrebno je popuniti i potpisati Izjavu o odobrenju za pohranu i objavu ocjenskog rada. Izjavu treba skenirati u PDF formatu i poslati na mail knjiznica@efzg.hr sa službenog fakultetskog maila domene @net.efzg.hr. Izjavu se može donijeti i fizički tijekom radnog vremena KDC-a.

Rad će biti objavljen najčešće isti ili drugi radni dan od predaje svih potrebnih dokumenata. U slučaju veće gužve, u rujnu i listopadu, moguća su duža čekanja na objavu rada.

Nakon objave rada u Repozitoriju EFZG-a, autor rada dobiva obavijest o samoarhiviranju rada u REPEFZG-u na mail koji je naveden u kontaktima. Nakon primitka maila potrebno je doći i osobno na pultu u KDC-u preuzeti Potvrdu o podmirenju obveza, koju trebate odnijeti u nadležnu referadu radi reguliranja daljnjih obveza sukladno fakultetskim procedurama.

Ponuđene su četiri opcije pristupa radu: a) rad u otvorenom pristupu, b) rad u otvorenom pristupu nakon 6/12/24 mjeseca, c) pristup svim korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH, d) pristup korisnicima matične ustanove. Potrebno je odabrati jednu od mogućnosti pristupa radu koju autor sam odabire.

Nakon objave rada u Repozitoriju EFZG-a, promjenu vrste pristupa radu moguće je napraviti pod određenim uvjetom. Autor rada dužan je napisati Molbu i popuniti novu Izjavu o odobrenju za pohranu i objavu ocjenskog rada. Navedeno je potrebno urudžbirati u Urudžbenom uredu EFZG-a. Nakon izvršenih radnji, urednik Repozitorija EFZG-a promijenit će vrstu pristupa radu i o tome mailom obavijestiti autora rada na kontakt naveden u Repozitoriju.

Studenti EFZG-a prijavljuju se sa svojim AAI računom u Repozitorij EFZG-a. Prijavom u Repozitorij mogu pregledati sve pohranjene radove u cjelovitom tekstu osim radova kod kojih su autori odabrali opciju odgode pristupa nakon nekog vremena na 6, 12 ili 24 mjeseci. Nakon isteka odabranog vremena i takvi radovi postaju dostupni u cjelovitom tekstu i moguće ih je pregledati kao i preuzeti na svoje računalo.

Radovi koji su pohranjeni s opcijom otvorenog pristupa mogu se vidjeti u cjelovitom tekstu. Ostali radovi mogu se vidjeti pod određenim uvjetima ovisno o vrsti pristupa koju je autor odabrao. Rad se može zatražiti putem međuknjižnične posudbe. Uslugu međuknjižnične posudbe mogu koristiti svi korisnici Knjižnično dokumentacijskog centra EFZG-a, kao i druge knjižnice u zemlji i u inozemstvu. Knjižnica matične ustanove zatraži uslugu od Knjižnično dokumentacijskog centra EFZG-a. Troškovi međuknjižnične posudbe naplaćuju se sukladno važećem cjeniku Knjižnično dokumentacijskog centra. Informacije kao i uvjeti međuknjižnične posudbe mogu se naći na poveznici.

DIGITALNA KNJIŽNICA EFZG

Digitalna knjižnica EFZG (https://ebook.efzg.hr) je zbirka e-publikacija (knjige, članci…) koje izdaje EFZG i fakulteta koji su se pridružili kao tzv. suradničke digitalne knjižnice/zbirke. Digitalna knjižnica namijenjena je studentima, znanstveno-nastavnom osoblju i drugim zaposlenicima EFZG-a i uključenih visokoobrazovnih institucija.

Pretraživanje zbirki moguće je po naslovu, autoru, godini izdanja i ključnim riječi, a pregledavanje zbirke kroz izbornike: naslov, autor, studijska godina, priručnici / znanstvene knjige i fakultetski časopisi / članci. Moguće je odabrati pojedinačno zbirku određene institucije ili više zbirki odjednom.

Digitalnoj knjižnici se može pristupiti isključivo putem pristupnih podataka, koje možete zatražiti slanjem upita na knjiznica@efzg.hr isključivo sa svoga fakultetskog e-maila (@net.efzg.hr).

RADIONICE/TEČAJEVI ZA KORISNIKE

Da, KDC svojim korisnicima nudi besplatne radionice/tečajeve za korištenje baza podataka, korištenje alata za provjeru originalnosti Turnitin, kako koristiti knjižnični katalog i druge knjižnične usluge, teorijsku podlogu i upute o načinu citiranja i referenciranja literature kod pisanja znanstvenih i stručnih radova, korištenje EU izvora podataka….

Dovoljno je prijaviti se na knjiznica@efzg.hr (obvezno pošaljite e-mail s vašeg fakultetskog e-maila @net.efzg.hr) i navedite vaše ime i prezime te naslov tečaja/radionice koju želite pohađati.

Da, svim polaznicima se po završetku tečaja/radionice izdaje potvrda o sudjelovanju.

RAČUNALA I TEHNOLOGIJA

Da, računala za korisnike smještena su u prostoru Europskog dokumentacijskog centra, galerijskog dijela čitaonice (samo za individualni rad) i u Računalnoj radionici (za timski rad).

Na računala u KDC-u prijavljujete se sa svojim AAI računom.

Ukoliko gost ima potrebu korištenja računala u KDC-u dežurni knjižničar će za njega zatražiti privremeni AAI račun u fakultetskoj IT službi, koji će biti dostavljen e-mailom.

AAI račun je skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe provjere identiteta (autentikacija) i prava pristupa (autorizacija). Obavezni dio e-identiteta su korisnička oznaka i zaporka. Služi u svrhu pristupa uslugama vezanim uz učenje, obrazovanje, studiranje, istraživanje i općenito radu u obrazovnoj / akademskoj / istraživačkoj zajednici. Njime možete pristupati raznim aplikacijama / uslugama dostupnim kroz sustav AAI@EduHr, spajati se na Internet itd.

Svaki student pri upisu na Fakultet e-mailom dobiva svoj AAI račun. U slučaju gubitka podataka o AAI računu ili slično student se treba javiti svome referentu u Studentskoj referadi.

Da, može se spojiti na EDUROAM, a više informacija o spajanju dostupno je na: https://installer.eduroam.hr/.

Da, u KDC-u se mogu koristiti vlastita prijenosna računala.

Ne, u KDC-u nema rezervacije računala.

Od drugog računalnog pribora u KDC-u je omogućena posebna oprema za studente s invaliditetom i osobe s oštećenjem vida (vidi: Kakve usluge KDC nudi slijepim i slabovidnim studentima?) te financijske kalkulatore, koje mogu na pultu za posudbu građe posuditi isključivo studenti koji se nalaze na popisu koji nam dostavlja nastavno osoblje.

Da, vidi: Kakve usluge KDC nudi slijepim i slabovidnim studentima?

POTVRDE (Izbor u više zvanje, projekti, nagrade, PDS studenti…)

S fakultetskog e-maila (@net.efzg.hr ili @efzg.hr) poslati na e-mail knjiznica@efzg.hr puno ime i prezime (te „bivša“ prezimena ako je bilo promjena) i popis radova za koje se traži potvrda u svrhu izbora u više znanstveno zvanje. Potrebno je navesti i vremenski period za koji se radi priprema podataka, kao i podatak da li se potvrda traži po Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja („Narodne novine“ br. 28/17, 72/19 i 21/21) ili po Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja („Narodne novine“ 111/2022).

Ukoliko se potvrda traži npr. u području prava, interdisciplinarnom i sl. obvezno ovaj podatak navedite.

S fakultetskog e-maila (@net.efzg.hr ili @efzg.hr) poslati na e-mail knjiznica@efzg.hr referencu rada/radova za koje se traži indeksiranost (ako se radi o posebnoj bazi podataka navesti kojoj), za časopis navesti što se traži (kvartil, IF…), za potrebe citiranosti navesti ime i prezime (te „bivša“ prezimena ako je bilo promjena). Potrebno je navesti i vremenski period za koji se radi priprema podataka te svrhu u koju se potvrda izdaje.

EUROPSKI DOKUMENTACIJSKI CENTAR

Europski dokumentacijski centar (EDC-KDC) dio je informacijske mreže Europe Direct država članica Europske unije. U KDC-u je osnovan 2016. godine sa svrhom pružanja prilike ponajprije studentima i ostalim članovima akademske i znanstvene zajednice da se na mulitidisciplinaran način educiraju o Europskoj uniji.

Više informacija dostupno je na poveznici.

EDC-KDC je smješten u posebnom prostoru KDC-a, gdje se nalaze publikacije o svim segmentima rada Europske unije koje su korisnicima besplatne.

Informacijski stručnjaci EDC-KDC-a zaduženi su za pružanje informacija koje su vezane za Europsku uniju, omogućuju pristup tiskanim publikacijama i dokumentima koje u digitalnom obliku objavljuju tijela Europske unije te pružaju informacije o mogućnostima pristupa publikacijama na temu Europske Unije.

EDC-KDC nudi i besplatan tečaj o korištenju EU izvora (Vidi: Radionice/tečajevi za korisnike)

U slučaju da trebate bilo kakvu informaciju o djelovanju Europske komisije i Europske unije možete nam se javiti na e-mail edc@efzg.hr.

OSTALO

Radno vrijeme KDC-a za korisnike je:

 

  • od ponedjeljka do četvrtka od 8:15 do 19:45 sati
  • petkom od 8:15 do 18:45 sati
  • subotom od 8:15 do 13:45 sati

 

Knjižnica je zatvorena nedjeljom, te za vrijeme državnih praznika i kolektivnog godišnjeg odmora sukladno odluci Uprave Fakulteta.

U KDC-u je dozvoljeno konzumiranje bezalkoholnog pića isključivo u plastičnim bocama s čepom i kave u plastičnoj čaši s poklopcem.

Hrana se ne može konzumirati u prostorijama KDC-a.

Da, KDC jednom godišnje otpisuje viškove knjižnične građe, koje nakon obavljene procedure prema važećim pravilnicima, donira korisnicima.

Ove publikacije imaju na naslovnici žig da su otpisane, a uglavnom su smještene u KDC-u blizu glavnog ulaza s naznakom da je korisnici mogu uzeti u svoje vlasništvo.

Da, KDC i EDC možete pratiti preko društvenih mreža Facebook i Instagram.

@EDCKDC

@knjiznica.efzg

knjiznica_efzg

Vaši osobni podaci štite se prema Općoj uredbi o zaštiti podataka i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Više na poveznici.

Da, KDC prima donacije. Na temelju popisa ponuđene građe koja se dostavlja na e-mail knjiznica@efzg.hr KDC napravi selekciju građe i preuzima odabrane donacije.

Ne, KDC trenutno ne uzima volontere.