Prof. dr. sc. Darko Prebežac

Povratak na katedru
Prof. dr. sc. Darko Prebežac
Ime i prezime
Darko Prebežac
Kabinet
A 305
Telefon
Web
Društvene mreže
ORCID logo
Konzultacije
  • Utorak: 12:30 - 14:00 uz prethodnu najavu putem e-maila.
Biografija
Prof.dr.sc. Darko Prebežac redoviti je profesor u trajnom zvanju na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao, magistrirao i doktorirao. U razdoblju 1985-1997. radio je u poduzećima Swissair u Zürichu, Adria Airways u Zagrebu i Ljubljani, Croatia Airlines u Zagrebu i Frankfurtu te Croatia Reisen GmbH u Frankfurtu. Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 1997. godine, gdje je 2002-2006. i 2014-2016. bio pročelnik Katedre za turizam.
Koristio je i dvije stipendije za znanstveno usavršavanje u inozemstvu: Massachusetts Institute of Technology, Cambridge i IESE - International Graduate School of Management, Barcelona.
Osima na matičnom fakultetu, predavao je i na Ekonomskim fakultetima Sveučilišta u Puli, Rijeci, Splitu, i Dubrovniku. Kao gostujući profesor predavao je i na Rollins College, Graduate School of Business, Orlando, Univesity of Hawai'i at Manoa, School of Travel Industry Management, Honolulu, Université de Genéve (UNIGE), Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, University of Economics Prague, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, te bio voditelj i predavač na ljetnoj školi Alpen - Adria Sommeruniversität, Wirtschaftsuniversität Wien.
Pridružuje se 2007. godine grupi od 30-tak uglednih znanstvenika, koja u Beču osniva Tourism Education Futures Initiative (TEFI). Glavni nalazi ove inicijative prezentirani su na TEFI 2011 World Congress u Philadelphia, međunarodnom časopisu Journal of Teaching in Travel & Tourism, te knjizi „The Tourism Education Futures Initiative – Activating Change in Tourism Education“ (Routledge, Taylor & Francis Group, 2013.), čiji je prvi urednik.
Autor je i koautor velikog broja znanstvenih i stručnih radova. Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima, konferencijama te programima edukacije menadžera u hrvatskim poduzećima. Član je važnijih profesionalnih i strukovnih udruženja, dobitnik nekoliko priznanja i nagrada, od kojih su najvažnije Godišnja državna nagrada za znanost u području društvenih znanosti (2011.) te dvije nagrade „Mijo Mirković“ Ekonomskog fakulteta-Zagreb (2001., 2013.). Govori i piše engleski, njemački i slovenski.