Ekonomski fakultet - Zagreb

Izazovi hrvatske ekonomije u 2019.

U organizaciji Hrvatske udruga alumnija Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 26. veljače 2019. održan je panel na temu Izazovi hrvatske ekonomije u 2019. Dobrodošlicu članovima Alumnija i ostalim gostima poželjeli su prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta i prof. dr. sc. Boris Vujčić, predsjednik Hrvatske udruge alumnija Ekonomskog fakulteta.

Pod moderatorskom palicom Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, o mikro i makro izazovima koji nas očekuju u ovoj godini, uz guvernera Vujčića govorili su i Zvonimir Mršić iz  Agrokora i Emil Tedeschi iz Atlantic grupe.

Nakon kraćih uvodnih izlaganja, između ostalog,  raspravljalo se i o spremnosti Hrvatske na mogući novi recesijski ciklus. Guverner Vujčić je napomenuo kako je Hrvatska bolje pripremljena i u boljoj situaciji nego 2008./2009. godine. Po pitanju stanja u hrvatskom gospodarstvu, Tedeschi se složio da je okruženje bolje no što je bilo 2009. godine. Napomenuo je kako su mnogi skloni upirati prstom u Vladu za svoje poslovne probleme, dok se premalo poduzeća suštinski transformira i koristi povijesno niske kamatne stope i raspoložive mogućnosti za razvoj. Također  smatra kako u Hrvatskoj nedostaje novih malih poduzeća i investicija, što je uzrokovano i problemom regulacije. Naglasio je da bi bilo potrebno stvoriti poticajni ekosustav da se ljudi vrate u domovinu, koji ima komparativne prednosti, kao i privući nove zaposlenike. S njime se složio i Mršić, koji također smatra kako je veliki izazov dostatne radne snage, posebice tijekom sezone.

Po završetku panel diskusije članovi Alumnija postavili su i nekoliko interesantnih pitanja panelistima. Nakon službenog dijela, neformalno druženje članova Alumnija nastavljeno je  u popularnoj KEFI. Sponzor druženja bio je Badel 1862, a organizirana je i tombola na kojoj su oni najsretniji osvojili poklon pakete Ekonomskog fakulteta i Badela.

Fotogalerija