Radionica o istraživanju održivosti na Ekonomskom sveučilištu u Pragu u okviru projekta CENETSIE

Od 24. do 25. svibnja 2022. održana je radionica o održivosti u sklopu projekta Srednjoeuropska mreža za održivu i inovativnu ekonomiju – CENETSIE (http://cenetsie.ue.poznan.pl/) na Ekonomskom sveučilištu u Pragu. Radionica je okupila profesore i doktorande sa institucija uključenih u projekt. Sudionice radionica sa našeg Fakulteta bile su prof. dr. sc. Blaženka Knežević (koordinatorica dionice projekta u Hrvatskoj), izv. prof. dr. sc. Ivana Marić te Jelena Kovač, mag. oec. kao doktorska kandidatkinja.
 
Na radionici su sumirane do sada provedene projektne aktivnosti vezane uz istraživanja u području održivosti. Inspirirajuća diskusija i razgovor o temama održivosti rezultirali su planovima za nova zajednička istraživanja te pisanje znanstvenih radova u narednom razdoblju. Radionica je imala za cilj razmjenu iskustava i razvoj istraživačkih tema u područjima kao što su:
 
  • održiva potrošnja (SC) i njezini makro i mikroekonomski učinci,
  • društveno odgovorno poslovanje (DOP),
  • ekonomija dijeljenja, održiva ekonomija,
  • računovodstvo društvene odgovornosti, društveno računovodstvo, integrirano izvještavanje, računovodstvo 4.0, porezni alati za podršku održivom razvoju (SD),
  • etičko i neetičko ponašanje kupaca,
  • financijsko upravljanje u održivom gospodarstvu,
  • korištenje kriptovaluta i održivi razvoj, te
  • održivi razvoj u globalnoj, regionalnoj i lokalnoj perspektivi.
 
Program radionice obogatili su doktorandi predstavivši planove i/ili rezultate svojih istraživanja nakon čega su od profesora i drugih kolega dobili korisne komentare kako provesti ili unaprijediti svoja doktorska istraživanja.
 
Još jedna tema o kojoj se raspravljalo na radionicama bila je provođenje i završetak studentskog natjecanja u snimanju edukativnih filmova. Svrha ovog natječaja je potaknuti studente sa svih partnerskih sveučilišta (također i doktorande) na izradu kratkog filma o održivom razvoju / održivosti / inovacijama u održivosti. Natjecanje je započelo 1. siječnja, a rok za predaju videouradaka je 15. lipnja. Link sa više informacija je ovdje.