Održana akademsko-stručna konferencija "30 godina od prve primjene Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u Republici Hrvatskoj"

Tijekom četvrtka, 23. studenoga 2023. godine, i petka, 24. studenoga 2023. godine, na Ekonomskom fakultetu - Zagreb održana je akademsko-stručna konferencija povodom 30 godina od prve primjene Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u Republici Hrvatskoj. Konferenciju su zajednički organizirali Ekonomski fakultet - Zagreb (EFZG) i Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika (HZRIF). Pored članova Katedre za računovodstvo EFZG-a i HZRIF-a, panelisti su bili ugledni stručnjaci iz prakse iz Ministarstva financija, HANFA-e, Hrvatskog odbora za standarde financijskog izvještavanja, Hrvatske revizorske komore, drugih stručnih računovodstvenih i revizijskih organizacija te revizijskih kuća, kao i profesori drugih ekonomskih fakulteta u RH. Povodom održavanja konferencije, u Knjižnično-dokumentacijskom centru EFZG-a od 23. studenoga do 1. prosinca otvorena je izložba knjiga članova Katedre za računovodstvo EFZG-a koje su napisane i izdane u razdoblju od 1993. do 2023. godine.
 
U četvrtak, 23. studenoga, u Kongresnoj dvorani EFZG-a, nakon pozdravnih riječi organizatora, prof. dr. sc. Sanje Sever Mališ, dekanice EFZG-a, i prof. dr. sc. Danimira Gulina, predsjednika HZRIF-a, prvi panel razmatrao je povijesnu retrospektivu donošenja i primjene prvog Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u RH koji je moderirao prof. dr. sc. Lajoš Žager. Drugi panel bavio se aktualnostima Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u RH koji je moderirala prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ. Drugi dan nastavio se također u vrlo zanimljivom tonu u Knjižnično-dokumentacijskom centru EFZG-a s prvim panelom vezanim uz akademske aspekte primjene Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u RH koji su moderirali prof. dr. sc. Ivana Mamić Sačer i prof. dr. sc. Hrvoje Perčević. Drugi panel povezao je profesionalno-stručne aspekte primjene Zakona o računovodstvu i Zakona o reviziji u RH koji je moderirao Ivica Milčić, univ. spec. oec.
 
Tijekom dva dana održavanja konferencije, zanimljive panele, analize i rasprave, slušalo je preko 100 sudionika iz prakse i akademske zajednice. Konferencija je zaokružena zaključnim mislima organizatora, prof. dr. sc. Sanje Sever Mališ i prof. dr. sc. Danimira Gulina, koji su svima zahvalili na sudjelovanju te zaključili kako je ova konferencija samo nastavak dobre suradnje dviju institucija organizatora, kao i dobar početak organizacije sličnih konferencija na važne teme koje očekuju računovodstvenu i revizijsku profesiju u budućnosti.