Odlazak prof. dr. sc. Ive Bićanića (1951. – 2021.)

Slika iz kabineta 213 – EFZG.
 
Prof. dr. sc. Ivo Bićanić, dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu preminuo je 27. studenog 2021. u 71. godini života. Profesor Bićanić, kao redoviti profesor u trajnom zvanju bio je preko više od četrdeset godina istaknuti član Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj, koji se tijekom svog života bavio ponajviše temama iz područja makroekonomije, teorije rasta i razvoja, ekonomske nejednakosti i političke ekonomije. U zasluženu mirovinu otišao je 2016. godine.

Diplomirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na Sveučilištu u Oxfordu. Osim na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predavao je kao suradnik i na St. Anthony´s College u Oxfordu (1985) i na Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu (1993–94) te gostujući profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (1996–2010) i na Sveučilištu u Zürichu (od 2012).

Publicirao je veliki broj znanstvenih i stručnih radova, koji su proizašli djelomično i iz međunarodnih istraživačkih projekata koje je vodio. Bio je vrstan prevoditelj klasičnih i suvremenih ekonomskih djela s engleskog jezika (J.M. Keynes, A.K. Sen i dr.). Tijekom svoje karijere kao sveučilišni profesor često je komentirao aktualna politička zbivanja u zemlji i inozemstvu u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama, na konferencijama, okruglim stolovima i promocijama knjiga. Svoje bogato međunarodno iskustvo i znanje prenosio je generacijama svojih studenata.

Posljednji ispraćaj bit će u užem privatnom krugu.