Obilježena 103. godišnjica Ekonomskog fakulteta

Dodjela nagrada talentiranim i uspješnim studentima, posebno nagrada “Mijo Mirković”, “Dr. Pero Jurković” te”Ljubomir Martić”, obilježila je proslavu 103. godišnjice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedne od vodećih obrazovnih institucija u području ekonomije u ovom dijelu Europe.
Dugogodišnja tradicija, iskustvo, ugledni znanstvenici, ali i neprestano inoviranje nastavnog i istraživačkog procesa svrstavaju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u vodeću i najstariju visokoškolsku i obrazovnu instituciju u području ekonomije u ovom dijelu Europe, a međunarodne akreditacije AACSB i EQUIS svrstavaju ga među 1 posto vodećih, elitnih visokoškolskih institucija visokog obrazovanja u području ekonomije i poslovne ekonomije u svijetu!
Poručila je to u svome govoru dekanica zagrebačke Ekonomije prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, opisavši Ekonomski fakultet kao mjesto gdje se rađaju lideri, oblikuju vizije i gdje se kuje uspjeh. Podsjetila je da je vizija i misija osnivača bila stvoriti instituciju koja će u budućnosti biti institut znanja i izvrsnosti, centar visokog obrazovanja u području ekonomskih znanosti:
- Danas s ponosnom možemo reći: naš fakultet nije samo institucija, on je simbol predanosti obrazovanju, vizionarstva i trajne strasti za postizanjem izvrsnosti. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odavno je prešao nacionalne granice. U području ekonomije i poslovne ekonomije mi stvaramo najbolje stručnjake i znanstvenike, i to Europa već dobro zna. Ponosni smo što su znanja stečena upravo u ovoj zgradi doprinijela zavidnim međunarodnim karijerama u najuglednijim kompanijama diljem svijeta. Iz ove zgrade izlaze budući premijeri i ministri, guverneri, viceguverneri, poduzetnici, članovi vodećih pozicija u kompanijama. Njihove kompetencije prepoznate su svugdje u svijetu. Ponosni smo što uspijevamo osnažiti naše studente i pripremiti ih za sve poslovne izazove na najvišim razinama, njihovi rezultati govore za nas, poručila je dekanica Sanja Sever Mališ.
Čestitkama povodom Dana fakulteta pridružio se i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, istaknuvši da je riječ o ustanovi kojom se cijela akademska zajednica treba ponositi za sve što postiže u globalnim okvirima, jer „ostvariti međunarodne akreditacije nije jednostavno“.
Rektor Lakušić Ekonomski fakultet vidi kao lokomotivu u sektoru ekonomije i poslovanja, faktor koji vodi, pokazuje u kojem smjeru treba ići, i nije ni čudo da se ove godine, a i proteklih godina, mladi brucoši u velikom broju odlučuju za ovaj fakultet.
- Studenti znaju da će ovdje dobiti znanja kojima mogu unaprijediti društvo, unaprijediti okruženje u kojem žive i rade. To se može napraviti i realizirati jedino znanjem, koje stječemo na kvalitetnim ustanovama, fakultetima, koji nesebično daju i dijele to znanje, ne bi li nove generacije kada završe fakultet bili stručnjaci u svome području, bili oni koji će nas voditi.
Ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, i sam profesor zagrebačke Ekonomije, naglasio je kako su tijekom proteklih godina na ovoj sastavnici zagrebačkog sveučilišta obrazovani stručnjaci koji značajno pridonose oblikovanju ne samo hrvatskog, nego europskog i međunarodnog gospodarstva. Svojim znanjem i istraživanjima, donošenjem važnih odluka, oblikovali su ekonomsku budućnost Republike Hrvatske. Posebno je pohvalio studente iz Financijskog kluba te obećao veće i konkretnije uključivanje studenata u razne međunarodne ekonomske procese, kako bi odradili praksu i stekli toliko potrebno internacionalno ekonomsko-poslovno iskustvo.
Osim domaćih gospodarskih i političkih uzvanika, proslavi 103. rođendana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odazvali su se i predstavnici veleposlanstava Kraljevine Švedske, Republike Portugal, Republike Slovačke, Republike Poljske i Republike Slovenije, što samo svjedoči međunarodnom ugledu ovog nadaleko poznatog i priznatog zagrebačkog fakulteta.
Tijekom svečane podjele nagrada i priznanja, nagrađeni su studenti za izvrsnost u diplomskim, završnim i seminarskim radovima te su istaknuti projekti koje su studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uspješno realizirali.
U glazbenom dijelu programa nastupila je naša proslavljena sopranistica Marija Vidović i Pjevački zbor Ekonomskog fakulteta “Sonus oeconomicus”.