Ekonomski Fakultet Zagreb partner je na projektu “Istraživanje obrade prirodnog jezika (za hrvatski jezik) i razvoj proizvoda PhisHRban za povećanje kibernetičke sigurnosti”

Ekonomski fakultet Zagreb je partner na projektu “Istraživanje obrade prirodnog jezika (za hrvatski jezik) i razvoj proizvoda PhisHRban za povećanje kibernetičke sigurnosti” iz natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRD).

U projektnim aktivnostima sudjelovat će ukupno 3 partnera: Megatrend poslovna rješenja d.o.o. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu je tvrtka Megatrend nositelj projekta.

Sa Ekonomskog fakulteta na projektu sudjeluju prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach (Stariji istraživač), prof.dr.sc. Nikola Vlahović (Stručnjak za strojno učenje), prof.dr.sc. Ivan Strugar (Stručnjak za strojno učenje) i Tomislav Medić, mag.oec. (Stručnjak za obradu prirodnog jezika).

Danas je jedan od glavnih društvenih izazova u Europskoj Uniji, kao i svijetu, sigurnost. Ovaj projekt stavlja u fokus pitanje kibernetičke sigurnosti, koje je jedno od najbitnijih sigurnosnih pitanja s obzirom na rast kibernetičkog kriminala te ogromne gubitke koje uzrokuje na globalnoj razini.

Cilj projekta je metodama umjetne inteligencije, posebice metodama obrade prirodnog jezika, razviti novi, inovativni proizvod PhisHRban koji će omogućiti prepoznavanje phishing poruka (varijanta engl. riječi pecanje) na hrvatskom jeziku, s ciljem povećanja kibernetičke sigurnosti.

U prvoj fazi projekta istraživat će se problem kibernetičke sigurnosti i phishinga te načina na koji bi se taj problem mogao riješiti pomoću prethodno istraženih metoda. U sljedećoj fazi istraživat će se metode obrade prirodnog hrvatskog jezika, a zatim u trećoj fazi razvoj modela za prepoznavanje malicioznih poruka elektroničke pošte, poruka na društvenim mrežama ili sadržaja na web stranicama kojima je cilj prijevara i izvlačenje osobnih podataka i novaca od primatelja poruke. U posljednjoj fazi iskoristit će se rezultati istraživanja i razviti proizvod za detekciju pokušaja internetske krađe podataka.

Razdoblje provedbe projekta je od 01.01.2021. do 01.07.2023. godine.


 

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.