Katedra za marketing

 
Katedru za marketing čine 18 nastavnika u zvanjima od redovitog profesora u trajnom zvanju do asistenata i znanstvenih novaka, tajnica Katedre i studenti zainteresiranih za ovo izrazito važno i dinamično područje poslovne ekonomije.
 

Studenti preddiplomskog studija prvi put se susreću s članovima i aktivnostima Katedre za marketing na drugoj studijskoj godini u okviru obaveznog kolegija "Marketing", a ta se suradnja nastavlja i na četvrtoj studijskoj godini kada se izvodi drugi obavezni kolegij s naše Katedre „Upravljanje marketingom“. Studenti tijekom treće i četvrte godine mogu upisati i brojne izborne predmete marketinške struke koje im Katedra stavlja na raspolaganje. Oni koji nastave obrazovanje na diplomskom studiju, odnosno upišu i petu studijsku godinu, smjer Marketing, družit će se s nama na još 5 obveznih, te 8 izbornih kolegija usko usklađenih s praksom.

Komunikacija čini samu bit marketinga, a dobra komunikacija i uspostavljanje izvrsnih odnosa s našim studentima naš su prioritet. Da bi uspostavili što interaktivniji odnos pozivamo vas da nam svoje prijedloge, pohvale i primjedbe uputite elektroničkom ili klasičnom poštom na adresu pročelnice Katedre, izv. prof. dr. sc. Dubravke Sinčić Ćorić (dsincic@efzg.hr).

Članovi Katedre za marketing žele Vam ugodan boravak na našim stranicama.

 

VIJESTI I DOGAĐANJA NA KATEDRI ZA MARKETING

KOKTEL PARTY KATEDRE ZA MARKETING 17.12.2015. 

Koktel party je namijenjen sadašnjim i bivšim studentima diplomskog studija Marketing. S obzirom da je broj mjesta ograničen, ljubazno molimo da svakako potvrdite svoj dolazak klikom na link (ili pozivnicu)

 

 

 
3. ALUMNI AFTERWORK PDS-A MARKETINŠKI MENADŽMENT


 

 

6TH EUROPEAN FORUM FOR MARKETING OF SCIENTIFIC AND RESEARCH ORGANISATIONS

Na ovogodišnjem 6th European Forum for Marketing of Scientific and Research Organisations (19-20.11.2015., Varšava Poljska) sudjelovali su u svojstvu članova programskog odbora prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen i doc. dr. sc. Zoran Krupka. Forum organizira ILOT Instytut Lotnictwa  - The Institute of Aviation  iz Varšave, Poljska, jedan od vodećih svjetskih istraživačkih centara u području pružanja i testiranja vrhunskih usluga u zrakoplovstvu,  te nuđenju rješenja za suvremenu zrakoplovnu industriju. Ovogodišnji je Forum okupio  110 sudionika iz 7 zemalja. Prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen održala je pozvano predavanje pod naslovom  "Country branding as a source of competitive advantage – the role and importance of scientific and research organizations in country branding“.  Detaljnije o programu možete pročitati na službenim stranicama.
 

 

 

 
DOC. DR. SC. VATROSLAV ŠKARE ODRŽAO PREDAVANJA NA CAMPUS 02 FACHHOCHSCHULE DER WIRTSCHAFT U GRAZU

U sklopu ERASMUS+ programa doc. dr. sc. Vatroslav Škare posjetio je Campus 02 Fachhochschule der Wirtschaft u Grazu, gdje je održao gostujuća predavanja na kolegijima „E-Marketing“ i „Sales Management“. Predavanja su bila usmjerena na specifična područja digitalnog marketinga te primjenu znanstvenih spoznaja u praksi. U sklopu boravka, doc. dr. sc. Škare bio je i sudionik okruglog stola organiziranog od strane članova Katedre za međunarodni marketing i upravljanje prodajom, na kojem se raspravljalo o izazovima podučavanja marketinških disciplina te mogućnostima daljnje suradnje Ekonomskog fakulteta-Zagreb i FH Campus 02. 

 
ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING NA KONFERENCIJI  HRVATSKE UDRUGE ZA
MARKETING (CROMAR)


Međunarodna znanstvena konferencija Hrvatske udruge za marketing (CROMAR) održana je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu s temom „Marketing Theory and Practice – Building Bridges and Foresting Collaboration“. 
 

Pozvano je predavanje na temu Managing Your Research Strategically održao prof. Robert Morgan (Sir Julian Hodge Professor of Marketing & Strategy) s Cardiff Business School, Cardiff University (Velika Britanija). Na konferenciji su sudjelovali i svoje radove predstavili prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare, doc. dr. sc. R. Brečić, dr. sc. A. Razum i T. Komarac, univ. spec. oec. 


Nagradu CROMAR-a za najbolji diplomski rad iz područja marketinga u Republici Hrvatskoj dobio je Benjamin Babić (pod mentorstvom prof. dr. sc. J. Pavičića). Kolega Babić je prezentirao rad pod naslovom „Utjecaj modela pet konkurentskih snaga na formiranje strategije: moderatorska uloga menadžerskih karakteristika i obilježja organizacije“   na posebnoj studentskoj sesiji. Čestitamo kolegi Babiću na osvojenoj nagradi. Detaljnije o konferenciji možete pročitati na službenoj stranici.
 


 

 
 
GOSTOVANJE MARIJE KLAIĆ MARKETINŠKE MENADŽERICE OPELA NA KOLEGIJU UPRAVLJANJE MARKETINGOM

U utorak 20. listopada na kolegiju Upravljanje marketingom (grupa ABA-BUS, kod prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen) gostovala je Marija Klaić, univ. spec. oec., marketinška menadžerica Opela za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.  Kolegica Klaić studentima je prezentirala marketinški plan Opela za marku Opel Karl. Također, naglasila je važnost marketinškog planiranja u poslovanju. U prezentaciji marketinškog plana sudjelovao je i Marko Zabrdac (student diplomskog studija Marketing) koji je na tromjesečnoj praksi u poduzeću Opel, a temeljem rezultata postignutih prošle akademske godine na kolegiju Marketinško planiranje (kod doc. dr. sc. Zorane Krupke). Studenti su pokazali veliki interes za izazove u marketinškom planiranju u automobilskoj industriji i poduzeću Opel. Najaktivniji su i  nagrađeni  prigodnim poklonima iz poduzeća Opel. 


 

 

NATJEČAJ ZA NAGRADU FEDOR ROCCO za 2015. godinu
 
U spomen na Profesora Emeritusa dr. sc. Fedora Rocca, začetnika i doajena izučavanja marketinga kao akademske discipline na našem fakultetu još od 60-tih godina XX. stoljeća, Ekonomski fakultet - Zagreb i ove godine raspisuje natječaj za nagradu „Fedor Rocco“. 
 

Prijave za dodjelu nagrada zaprimaju se zaključno s datumom 19. listopada 2015. godine putem urudžbenog zapisnika.

 

 
Posjet dr. sc. Ezeni Brzovske Katedri za marketing

Docentica dr. sc. Ezeni Brzovska, s Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu (Sveučilište Sv. Ćirila i Metoda) u Skopju, Republika Makedonija, posjetila je 29. rujna 2015., u okviru kratkog studijskog boravaka u Zagrebu našu Katedru. S prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare i T. Komarac, univ. spec. oec. podijelila je iskustva u izvođenju nastave iz kolegija Upravljanje proizvodom po prilagođenim syllabusu i nastavnim materijalima s našeg istoimenog kolegija te razgovarala o daljnjem unapređenju suradnje u nastavi i istraživanjima. 
 
 

 

 
Četiri člana Katedre za marketing  na regionalnoj konferenciji EMAC-a održanoj na  Wirtschaftsuniversität Wien (WU Vienna)  

Prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, izv. prof. dr. sc. D. Sinčić Ćorić, doc. dr. sc. V. Škare i T. Komarac, univ. spec. oec. sudjelovali su sa znanstvenim radovima na 6. regionalnoj konferenciji European Marketing Academy (EMAC) Marketing Theory Challenges in Emerging Markets. Konferenciju su zajednički organizirali kolege s dva prestižna austrijska sveučilišta Univeristät Wien (University of Vienna ) i WU (Wirtschaftsuniversität Wien) (WU Vienna  - Vienna University of Economics and Business), od 16. do 18. rujna 2015. godine.
Mjesto održavanja konferencije bio je novi kampus WU-a, jedinstveni arhitektonski kompleks - urbana cjelina namijenjena akademskom životu izgrađena prema rješenjima renomiranih svjetskih arhitekata.
    
Na konferenciji je sudjelovalo 100-tinjak članova marketinške akademske zajednice koji su predstavili najnovije spoznaje u području marketinga. Pozvana su predavanja održali Günter Thumser (predsjednik Henkela za središnju i istočnu Europu) te Gernot Rasch (predsjednik marketinških operacija grupacije Telekom Austria Group). Detaljnije o konferenciji možete pročitati na službenoj web stranici.
 

 

 
 

 

 

Održana 1. međunarodna ljetna škola Kulturnog turizma

Na Sveučilištu u Zadru (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti) održana je 1. međunarodna ljetna škola kulturnog turizma od 24. 8. 2015. – 29. 8. 2015. Na ljetnoj su školi sudjelovati  studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija sa Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu, Università della Svizzera italiana (USI), Lugano te Turistice iz Portoroža. Zanimljiva su predavanja održali prof. dr. sc. Jurica Pavičić (s Katedre za marketing) i prof. dr. sc. Nevenka Čavlek (s Katedre za turizam) Ekonomskog fakulteta, uz druge ugledne predavače na ljetnoj školi. Među polaznicima ljetne škole bila je i asistentica Tanja Komarac. Detaljnije o ljetnoj školi. 

 

Novi broj znanstvenog časopisa MARKET/TRŽIŠTE 

Izašao je novi broj (Vol. 27, No. 1, 2015.) znanstvenog časopisa MARKET/TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. U novom broju najavljuju se i uvode promjene koje će dodatno povećati kvalitetu časopisa i prepoznatljivost u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. O promjenama možete pročitati u Uvodniku glavne urednice časopisa prof. dr. sc. Đurđane Ozretić Došen. Svih sedam objavljenih znanstvenih radova i jedan kritički prikaz knjige, dostupni su za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se na njega posjetite službenu stranicu časopisa MARKET/TRŽIŠTE.
 

 

 
Međunarodna konferencija o privatnim markama u Barceloni
 
Upravljanje privatnim markama i njihove specifičnosti u odnosu na marke proizvođača okupile su članove marketinške akademske zajednice na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Research on National Brand & Private Label Marketing“ koja se održala u Barceloni, od 24. do 26. lipnja 2015. godine. Dr. sc. Sandra Horvat i prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen predstavile su koautorski rad „Implementation of the product life cycle concept in private label management: focus on the growth stage“. Izdvačka kuća Springer prepoznala je važnost znanstvene rasprave na temu privatnih maraka te je i ove godine objavljena knjiga predstavljenih radova „Advances in National Brand and Private Label Marketing“ čiji su urednici Martínez-López, F.J., Gázquez-Abad, J.C. i Sethuraman R. 

 

 

 
Suradnja s doktorskim studijem na Sveučilištu u Vilniusu

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen sudjelovala je u radu Povjerenstva za ocjenu i usmenu obranu doktorske disertacije kandidatkinje Eleonore Šeimiené, pod naslovom „Impact of Congruencies between Brand Personality, Typical Brand  User and Consumer Personality on Purchase Intention“. Usmena  obrana je održana 19. lipnja 2015. pred međunarodnim povjerenstvom od 5 članova. Sveučilište u Vilniusu osnovano je 1579. godine i među najstarijim je sveučilištima u Europi.

 

 

 
Suradnja Katedre za marketing i poduzeća Eko Sever na kolegiju Marketing 

Dana 16. lipnja 2015. godine su u organizaciji Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održane finalne prezentacije studentskih projekata izrađenih u suradnji s ekološko-poljoprivrednim gospodarstvom Eko Sever. Studenti druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija, imali su priliku u sklopu obveznog kolegija Marketing, sudjelovati u projektu osmišljavanja novih marketinških aktivnosti za poduzeće Eko Sever koje se bavi uzgojem i prodajom ekološki uzgojene hrane.

Od ukupno prijavljene 73 grupe povjerenstvo u sastavu doc. dr. sc. Miroslav Mandić, doc. dr. sc. Vatroslav Škare i dr. sc. Sandra Horvat odabrali su sedam najboljih timova koji su prezentirali svoje ideje i prijedloge za unaprjeđenje marketinških aktivnosti pred gospodinom Markom Severom, predstavnikom poduzeća. Kao najbolji tim odabrani su Domagoj Perić, Lucija Priljević, Ivna Prkić i Patricija Punčec koji su uz prigodne poklone dobili priliku za obavljanje stručne prakse u marketinškom timu poduzeća Eko Severa. 
 


 

 

 
Suradnja Ekonomskog fakulteta i poslovnog tjednika Lider

Ekonomski fakultet bio je akademski partner konferencije „Marketing by Numbers“ koja je 2. lipnja 2015. godine održana u Zagrebu u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Konferenciju je otvorio doc. dr. sc. Vatroslav Škare, član Katedre za marketing i tajnik SPDS-a Marketinški menadžment, s temom „Branding by numbers“.

Sudionicima konferencije približio je pristup upravljanju markama temeljem brojki, otvorivši konkretna pitanja koja marketinški stručnjaci i upravitelji markama trebaju postaviti tijekom provođenja marketinških aktivnosti. Cilj konferencije bio je marketinškim profesionalcima približiti neke od provjerenih načina za efikasan marketing koji se temelje na podacima. Detaljnije...

 
 

 

 
Četiri člana Katedre za marketing  na godišnjoj konferenciji EMAC-a  

Članovi Katedre za marketing prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare, dr. sc. M. Fudurić i T. Komarac, univ. spec. oec. sudjelovali su sa znanstvenim radovima na ovogodišnjoj 44. konferenciji European Marketing Academy (EMAC) - Collaboration in Research koja se održala u Leuvenu u Belgiji od 26. do 29. svibnja 2015. godine. Republiku Hrvatsku je na  EMAC Executive Committee Meeting-u predstavljao doc. dr. sc. V. Škare u svojstvu nacionalnog predstavnika.
U društvu 950 članova marketinške akademske i znanstvene zajednice iz cijelog svijeta, naši su kolege imali  priliku predstaviti svoja istraživanja, slušati izlaganja o atraktivnim i novim područjima istraživanja u marketingu, kao i sudjelovati u prezentacijama najnovijih tehnologija istraživanja i poučavanja.

  
  

 

 

Od 1. do 3. lipnja 2015. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira Dane otvorenih vrata. U sklopu događanja posjetitelji će moći razgledati fakultet i upoznati se s njegovim radom, saznati sve o nastavnom programu i uvjetima studiranja, a svoj rad predstavit će i studentske udruge.
Dani otvorenih vrata namijenjeni su  srednjoškolcima i potencijalnim studentima ekonomije, ali i svima zainteresiranima koji se žele upoznati  s radom i aktivnostima Ekonomskog fakulteta.
Detaljnije

 

 

IMENOVANJE U PROFESSORA EMERITUSA (19.05.2015.)


Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 19. svibnja 2015., jednoglasno je usvojen prijedlog o

imenovanju prof. dr. sc. Joze Previšića u profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo je veliko priznanje i čast našoj Katedri, koja sada ima čak tri osobe s ovim prestižnim, počasnim zvanjem. 

Katedra za marketing

KONTAKT


Pročelnica katedre:
Izv. prof. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić
 

Tajnica katedre:
Nada Franceković

Tel:
01/238-3321

E-mail:
nfrancekovic@efzg.hr

Kabinet:
B 312

Rad sa studentima:
Pon-pet 12,00 - 14,00


Urednik web stranice Katedre za marketing:
Tanja Komarac