Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet

Hrvatski English
Brzi linkovi
Katedra za marketing

Katedra za marketing

Katedru za marketing čine 18 nastavnika u zvanjima od redovitog profesora u trajnom zvanju do asistenata i znanstvenih novaka, tajnice Katedre i studenata zainteresiranih za ovo izrazito važno i dinamično područje poslovne ekonomije. Više o Katedri za marketing.
 
 

 

VIJESTI I DOGAĐANJA NA KATEDRI ZA MARKETING

TIM STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA NAJBOLJE RANGIRAN TIM IZ HRVATSKE NA GLOBALNOM NATJECANJU IZ DIGITALNOG MARKETINGA
 
Tim studenata na kolegiju "Internetski marketing" kojeg čine Taja Kuzmić, Josip Mileta, Ivan Paštrović, Jelena Tomić, Maja Šuman i Filip Krbavac pod mentorstvom doc. dr. sc. Vatroslava Škare ušli su u 5% najboljih timova koji su se natjecali na ovogodišnjem Google Online Marketing Challenge (GOMC). GOMC je globalno natjecanje u vještinama digitalnog marketinga u kojem timovi studenata iz cijelog svijeta pokazuju znanje stečeno na kolegijima primjenom u praksi.

Ove godine u sklopu kolegija "Internetski marketing" sudjelovalo je ukupno 8 timova, a najbolji tim na kolegiju ujedno je i najbolje rangiran tim iz Hrvatske. Svoje znanje na kolegiju primijenili su provodeći kampanju digitalnog oglašavanja za Polikliniku za dječje bolesti Helena, a njihova znanja i vještine pored Googlea prepoznala je i Poliklinika, s kojom su dogovorili nastavak suradnje te proširenje aktivnosti digitalnog marketinga uvođenjem oglašavanja na Facebooku.

Provođenje projekta praktične primjene znanja stečenog na kolegiju "Internetski marketing" u praksi svake godine podržavaju bivši polaznici kolegija, a danas priznati stručnjaci za digitalni marketing u poduzećima i marketinški agencijama. Suradnjom s bivšim studentima doc. dr. sc. Škare svake godine kolegij "Internetski marketing" osvježava novim temama i primjerima, kako bi ostao relevantan za potencijalne poslodavce. Uspjehu ovogodišnjih timova posebno su doprinijele bivše polaznice kolegija Iva Obrovac, mag. oec. (danas Voditeljica performace marketinga u agenciji 404) i Sanja Novak, mag. oec. (danas Specijalistica za digitalni marketing u Končaru).

Osim na GOMC-u, dio studenata na kolegiju sudjelovalo je i na novom natjecanju koje je razvijeno na razini kolegija: Social Media Marketing Challenge.

Ovi rezultati su još jedan od dokaza kako u okviru sveučilišnog obrazovanja Ekonomski fakultet-Zagreb pruža znanja i vještine koji dobro pripremaju studente za tržište rada.

 
(na slici: Studenti Ivan Paštrović, Jelena Tomić, Josip Mileta, Taja Kuzmić, Filip Krbavac i mentor doc.dr.sc. Vatroslav Škare)
 

 

 
 
SUDJELOVANJE NA 2nd EMAC JUNIOR FACULTY & DOCTORAL STUDENT RESEARCH CAMP
 
Katedra za marketing i Katedra za međunarodni marketing s University of Vienna uz potporu EMAC-a (European Marketing Academy) i ove je godine organizirala dvodnevni istraživački kamp (od 31.08. do 01.09.2017.) za mlade istraživače u području marketinga. Na istraživačkom je kampu s radom sudjelovala asist. Tanja Komarac koja je odabrana među 20 polaznika iz cijelog svijeta koji su imali priliku izložiti prijedloge svojih istraživanja. Istraživački kamp su vodili ugledni profesori iz područja marketinga prof. Ayaj K. Kohli (Georgia Institute of Technology), prof. Vesna Žabkar (University of Ljubljana), prof. Gerrit Van Bruggen (Erasmus University), prof. Udo Wagner i prof. Adamantios Diamantopoulos (University of Vienna). Više informacija o istraživačkom kampu možete pročitati na službenoj web stranici.
 
Izvor: University of Vienna

 

 
ČASOPIS MARKET-TRŽIŠTE UVRŠTEN U BAZU WEB OF SCIENCE – EMERGING SOURCES CITATIONS INDEKS
 
Clarivate Analytics – Web of Science obavijestio je Uredništvo časopisa o uspješno završenom postupku evaluacije, temeljem kojeg je odlučeno da će se sadržaji časopisa Market-Tržište, počevši od volumena 29, godište 2017., broja 1, indeksirati u bazi Web of Science™ Core Collection-Emerging Sources Citation Indeks

     

Više informacija o časopisu Market-Tržište možete pronaći na službenoj web stranici.
 

 

 
 
NOVI BROJ ZNANSTVENOG ČASOPISA MARKET-TRŽIŠTE 
 
Izašao je novi broj (Vol. 29, No. 1, 2017.) znanstvenog časopisa MARKET-TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. Svih šest objavljenih znanstvenih radova dostupni su za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se, posjetite službenu stranicu časopisa MARKET-TRŽIŠTE.
 

 

 
DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJE ZAVRŠNE I DIPLOMSKE RADOVE IZ MARKETINGA U REPUBLICI HRVATSKOJ
 
U sklopu 25. kongresa CROMAR-a pod nazivom "Marketing as a pillar of success-competitiveness, co-creation and collaboration“ održanog u Dubrovniku 8-10. lipnja 2017. dodijeljena su priznanja i nagrade za najbolji diplomski i završni rad iz područja marketinga.

Nagradu za najbolji diplomski rad iz područja marketinga u Republici Hrvatskoj osvojila je Antonia Hajdinjak, bivša studentica diplomskog studija “Marketing” Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad pod naslovom „Utjecaj društvenih mreža na očekivanja i percepciju posjetitelja posebnih događaja” kolegica Hajdinjak izradila je pod mentorstvom doc.dr.sc. Morane Fudurić s Katedre za marketing, te prezentirala pred znanstvenicima iz Hrvatske i regije u sklopu posebne sesije kongresa.

Ova nagrada dodjeljuje se svake dvije godine, a pojedinačne kandidate za svaku kategoriju rada nominiraju mentori, odnosno Katedre za marketing ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj, pri čemu svaki fakultet može sudjelovati u natječaju samo s jednim diplomskim te jednim završnim radom. Ovo je treći put zaredom da nagrada odlazi studentu diplomskog studija smjera marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2013. Neven Kružljak, 2015. Benjamin Babić, 2017. Antonija Hajdinjak) što puno govori o kvaliteti smjera, Katedre i samih studenata.
 
Na slici: Antonia Hajdinjak

 

 
ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING NA 25th CROMAR CONGRESSU
 
25. kongres Hrvatske udruge za marketing (CROMAR) koji okuplja marketinške znanstvenike i praktičare održan je od 8. do 10. lipnja 2017. godine na Sveučilištu u Dubrovniku, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju. Na kongresu su aktivno sudjelovali članovi Katedre za marketing prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. M. Fudurić i asist. T. Komarac.

Pozvana predavanja na konferenciji su održali prof. Marin A. Marinov s Aalborg University iz Danske i prof. Maja Konečnik Ruzzier sa University of Ljubljana (FELU) iz Slovenije.
 
 
Na slici su prof. Đ. Ozretić Došen, doc. E. Brzovska i asist. T. Komarac

 

 
SUDJELOVANJE NA IBM-OVOM OKRUGLOM STOLU "KAKO BITI PRIMIJEĆEN U DIGITALNO DOBA"
 
Doc.dr.sc. Morana Fudurić sudjelovala je na okruglom stolu organiziranom u sklopu eventa THINK Marketing - IBM trailer: marketing digitalnog doba, 8. lipnja 2017. u Zagrebu, na temu "Kako biti primijećen u digitalno doba". Uz doc.dr.sc. Fudurić kao predstavnicu Ekonomskog fakulteta, okruglom stolu prisustvovali su Josip Begić, voditelj Growth tima poznatog hrvatskog startupa Bellabeat koji je podijelio svoje uspješno iskustvo korištenja digitalnog marketinga, te Ivana Galić Baksa, direktorica marketinga i komunikacija Nove TV. 

Okrugli stol bio je dio šire rasprave o ulozi koju moderna tehnologija ima u razvoju pojedinih industrijskih grana te marketinga u cjelini, ali i kako sve navedeno utječe na marketinške stručnjake te kako se s vremenom i pojavom novih tehnologija i medija mijenja njihova uloga.

Okrugli stol završio je raspravom o načinima na koje se može osigurati primijećenost na društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama, te predviđanjima sudionika okruglog stola o trendovima u marketingu te ključnim kompetencijama i obrazovanju marketinških stručnjaka u budućnosti. 

Izvor: Matija Vuri, IBM
 

Izvor: Matija Vuri, IBM
 

 

 

ODRŽANE 3. RADIONICE O PISANJU DIPLOMSKOG RADA ZA STUDENTE SMJERA MARKETING

Tijekom travnja i svibnja 2017. godine Katedra za marketing je organizirala seriju od tri radionice o pisanju diplomskog rada za studente smjera Marketing pod nazivom Marketing Thesis Workshop (MTW). Radionice su vodile doc. dr. sc. S. Horvat, doc. dr. sc. M. Fudurić i asist. Tanja Komarac, univ. spec. oec.

Ovogodišnje su radionice započele u travnju s temom „Odabir i prijava teme diplomskog rada“ gdje su se studenti upoznali s procedurom prijave diplomskog rada i pametnim načinima pretraživanja baza podataka. U svibnju je uslijedila radionica „Pisanje pregleda literature i pravilno citiranje“ na kojoj su se studenti upoznali s osnovnim vrstama pregleda literature te odabranim stilovima citiranja u akademskim radovima. Posljednja radionica pod nazivom „Dizajn i metodologija istraživanja“ je zaokružila ovogodišnji ciklus MTW radionica, a na njoj su studenti mogli saznati kako postaviti projekt znanstvenog istraživanja uz brojne primjere uspješnih prijava diplomskih radova. Više informacija o radionicama pročitajte na www.efzg.unizg.hr/mtw.
 
 
 

ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING NA GODIŠNJOJ EMAC KONFERENCIJI
 
46. godišnja EMAC (European Marketing Academy) konferencija koja okuplja marketinške znanstvenike iz cijelog svijeta održana je na Sveučilištu u Groningenu, Nizozemska. Na konferenciji su aktivno sudjelovali i svoje radove predstavili članovi Katedre za marketing prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare, doc. dr. sc. Z. Krupka i asist. T. Komarac, univ. spec. oec. te kolegica Andreja Dobra, mag. oec. (alumni EFZG, iz poduzeća VIPnet).

U sklopu programa konferencije doc. dr. sc. V. Škare je organizirao EMAC Climber Community Meeting. Pozvani predavač na EMAC CC je bio profesor J. J. Brakus s Leeds University Business School koji je s mladim znanstvenicima podijelio savjete  kako imati uspješnu karijeru u znanosti.

Sljedeća EMAC konferencija će se održati u svibnju, 2018. na Sveučilištu Strathclyde u Glasgowu.
 
 

 

 
STUDENTI SMJERA MARKETING PREZENTIRALI SVOJE PROJEKTE LOREALU

Studenti diplomskog studija smjera Marketing prezentirali su svoja finalna rješenja - strategije repozicioniranja i integrirane marketinške komunikacije za marke Ultra Doux i Fructis u prostorima Loreala 25.5.2017. Na prezentaciji su sudjelovala 4 tima koji su u prvom krugu evaluacije ostvarili najveći broj bodova. Najboljim timom proglašen je tim „Šamp(i)oni“ koji čine Valentina Dugan i Ena Kararić, koje je Loreal prigodno nagradio Lorealovim proizvodima i novčanom nagradom od 2.000,00 HRK.

U procesu evaluacije sudjelovali su g. Hrvoje Rein, direktor marketinga i gđa. Nataša Hips, Group Retail Marketing Manager iz Loreala, te doc.dr.sc. Morana Fudurić, asistentica na predmetima „Strategija marketinga“ i „Integrirana marketinška komunikacija“, ujedno i  koordinatorica cijelog projekta, dok im se na finalnim prezentacijama pridružila i voditeljica ljudskih resursa gđa. Katja Matić. Ovim putem studenti su mogli steći konkretna znanja i vještine vezane uz marketinšku strategiju i komunikaciju, te dobiti feedback ne samo od profesora, već i marketinških stručnjaka koji se svakodnevno suočavaju s izazovima poslovanja u dinamičnom okruženju marketinga.
 

 

VIJESTI I DOGAĐANJA NA KATEDRI ZA MARKETING
 
 
POSJET STUDENATA S ALPEN-ADRIA-UNIVERSITÄT 

Studenti Master programa International management s Alpen-Adria-Universität Klagenfurt su u sklopu svog studijskog putovanja posjetili Ekonomski fakultet Zagreb. Radi se o 40ak studenata iz različitih zemalja, koji u sklopu studijskog putovanja obilaze zemlje iz SEE regije te slušaju predavanja naših profesora i stručnjaka. U sklopu posjete Ekonomskom fakultetu, studente je dočekao i pozdravio prodekan Jurica Pavičić te Suzana Karabaić, a predavanja su održali:
 
9:00 - 10:15 
Lecturer: Assistant professor Morana Fudurić, Ph.D.
Lecture topic: How online media is disrupting the TV industry?
 
10:15 - 12:00
Lecturer: Assistant professor Goran Vlašić, Ph.D.
Lecture topic: The consumer is king, but who is the grand vizier?
 
14:00 - 15:30
Company visit (Opel)
Presenter: Marija Klaić, Regional Manager Opel Southeast Europe - Sales Effectiveness
Topic: How Global Concept of International Marketing Influences Local Marketing Activities in Automotive Industry: The Example of Opel Croatia
  

 

 
BORAVAK PROF.DR.SC. ĐURĐANE OZRETIĆ DOŠEN NA SGH WARSAW SCHOOL OF ECONOMICS
 
U svojstvu korisnika CEEPUS Freemover stipendije prof.dr.sc. Đurđana Ozretić Došen boravila je na SGH - Warsaw School of Economics, Collegium of Word Economy, Institute of International Management & Marketing, u razdoblju od 23. do 30. travnja 2017. Osim nastave koju je održala za studente diplomskog studija, razgovarala je o mogućnostima intenziviranja suradnje te je promovirala časopis Market-Tržište nastavnicima Instituta. Isto tako, imala je priliku prisustvovati svečanoj promociji habilitiranih profesora te novih doktora znanosti, održanoj povodom dana SGH - Warsaw School of Economics 26. travnja 2017. SGH Warsaw School of Economics najstarije je (osnovano 1906. godine) i najveće ekonomsko sveučilište u Poljskoj, na njemu studira više od  15000 studenata, među kojima su osim domaćih i polaznici različitih razina studija iz 60 zemalja.   
 


 

 

 
MARKETINŠKA AGENCIJA UNIVERSAL MCCANN PREDSTAVILA MOGUĆNOSTI ZA RAD NAŠIM STUDENTIMA

20. travnja 2017. organizirano je predavanje medijske agencije Universal McCann za studente završnih godina preddiplomskih i diplomskih studija. Predstavljene su mogućnosti stručne praksu i stručno osposobljavanje, te se detaljnije predstavio rad same agencije. Na predavanju se predstavilo i raspravilo što se radi u marketinškoj agenciji?; kako izgleda radni dan i kako se nositi s izazovima koji svaki dan donosi?; za koja radna mjesta se studenti mogu prijaviti i što mogu očekivati na radnom mjestu?
 
U ime Ekonomskog fakulteta prisutne je pozdravila docentica doc.dr.sc. Morana Fudurić s Katedre za marketing te se zahvalila gostima na dolasku i prvim aktivnostima naše buduće suradnje. Agenciju Universal McCann predstavili su Mario Lovrić, UM Zagreb, managing director, Nina Jocić, UM Zagreb, digitalni specijalist i Maja Matić, UM Zagreb, online medija account manager.
 
Universal McCann jedna je od vodećih komunikacijskih sistema u JI Europi i nordijskoj regiji. U jugoistočnoj Europi, UM je dio I&F McCann Grupe, jednog od vodećih komunikacijskih sustava, s podružnicama za tržište Srbije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Albanije, te 200 medijskih stručnjaka za inovacije medijske komunikacije na dugoj listi klijenata, uključujući i The Coca Cola Company, L’Oreal, Ferrero, Vip, Johnson & Johnson, Carlsberg, i dr. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. 
 
 
 

 

 

 
 

 
ODRŽANA 1. MTW RADIONICA ZA STUDENTE SMJERA MARKETING

Nastavljajući inicijativu pokrenutu prošle akademske godine, Katedra za marketing i ove akademske godine organizira niz radionica za pisanje diplomskog rada za studente smjera Marketing pod nazivom MTW (Marketing Thesis Workshop).

Prva je radionica u novom ciklusu održana u četvrtak, 20. travnja 2017. godine. Na radionici su se studenti imali priliku upoznati s procedurom i koracima u pisanju diplomskog rada te dobiti kratki uvod u pametno pretraživanje baza podataka. Radionicu su vodile doc. dr. sc. Morana Fudurić, doc. dr. sc. Sandra Horvat i asist. Tanja Komarac, univ. spec. oec.

Također, najavljene su još dvije radionice o pisanju pregleda literature i citiranju, te dizajnu istraživanja koje će se održati u svibnju. Više informacija o nadolazećim radionicama pratite na službenoj web stranici http://www.efzg.unizg.hr/mtw.
 

 

 
BORAVAK ELEONORE ŠEIMIENĖ NA KATEDRI ZA MARKETING U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA
 
Doc. dr. sc. Eleonora Šeimienė, (Marketing Department, Faculty of Economics, Vilnius University, Lithuania) boravila je, u okviru Erasmus+ programa (Staff Mobility for Teaching Agreement), od 04. do 08. travnja 2017. na našem Fakultetu te je održala predavanja studentima iz kolegija Osnove marketinga (druga godina integriranog studija, grupe doc. dr. sc. Zorana Krupke i doc. dr. sc. Vatroslava Škare) iz područja istraživanja tržišta, na temu Qualitative Research.  


 

 

 

NASTAVAK USPJEŠNE SURADNJE EFZG-a i MSU
 
U zimskom semestru ak. god. 2016./2017. uspješno je započeta i realizirana suradnja između EFZG-a na kolegiju Upravljanje marketingom (prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, asist. T. Komarac, univ. spec. oec.) i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU). U dogovoru s ravnateljicom MSU-a gđom. Snježanom Pintarić i gđom. Sonjom Barbarić (iz Odnosa s javnošću MSU) osmišljen je i ponuđen terenski projekt za studente pod nazivom „Shopping u muzeju“.
 
U okviru projekta studenti su imali priliku sudjelovati u rješavanju stvarnog poslovnog problema s kojim se suočavaju muzejske prodavaonice. Na projektu je sudjelovalo 42 studenata (od ukupno 46 u grupi), njih 14 odabralo je prodavaonicu MSU-a  za svoj terenski zadatak, što je ujedno i najviše studenata koji su odabrali neku muzejsku prodavaonicu.

Studenti su najprije analizirali praksu muzejskih prodavaonica uspješnih, svjetskih poznatih muzeja, a potom posjetili odabranu muzejsku prodavaonicu.  Na osnovu promatranja, te iz podataka prikupljenih u razgovoru s djelatnicima u muzejskoj prodavaonici predložili su područja za poboljšanje marketinških aktivnosti odabrane muzejske prodavaonice, te prezentirali svoje prijedloge i rješenja na seminarskoj nastavi. Gđa. Pintarić i gđa. Barbarić iz MSU su na temelju zajedničkog izvještaja o rezultatima projekta pohvalile studentske radove te krenule u implementaciju nekih od ponuđenih rješenja studenata. Suradnja između EFZG-a i MSU nastavit će se i u sljedećoj akademskoj godini.  
 

 

 
 
NASTAVAK SURADNJE S DOKTORSKIM STUDIJEM NA SVEUČILIŠTU U VILNIUSU
 
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen sudjelovala je u radu Povjerenstva za ocjenu i usmenu obranu doktorske disertacije kandidatkinje Monike Kavaliauskė, pod naslovom „Influence of Personal and External Factors on Green Consumer Behaviour“ (mentor prof. dr. sc. Sigitas Urbonavičius). Usmena  obrana je održana 9. ožujka 2017. pred međunarodnim povjerenstvom od 5 članova. Sveučilište u Vilniusu osnovano je 1579. godine i među najstarijim je sveučilištima u Europi. Više informacija o Sveučilištu u Vilniusu možete pogledati na http://www.vu.lt/en.
 
 

 

 
 
MARKETING USLUGA –  SURADNJA S HOTELSKIM PODUZEĆEM BLUESUN - HOTELOM KAJ IZ MARIJE BISTRICE 
 
Polaznici izbornog kolegija Marketing usluga (prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare) imali su priliku fakultativno se uključiti i raditi na jednom od dva marketinška izazova u hotelijerskom biznisu, na projektnim zadacima: Inovacije usluga usmjerene turistima ili Inovacije usluga usmjerene novim tržištima. Projektni su zadaci osmišljeni u suradnji s gospodom Ilijom Andabakom iz BlueSun-a i Hrvojem Hudoltenjakom iz hotela Kaj, za asortiman usluga hotela Kaj u Mariji Bistrici.

Izazov je prihvatilo 22 studenata, koji su  u okviru 5 timova osmislili, razradili i u 30-minutnoj prezentaciji predstavili prijedloge inovacija. Tijekom rada na projektu, studenti su imali priliku stjecati iskustvo u oblikovanju i upravljanju uslugom, usavršavati kreativno i inovativno razmišljanje i suočiti se s realnim, konkretnim poslovnim izazovom. Svi studenti nagrađeni su za uloženi trud poklon bonom hotela Kaj. Najbolji tim je pozvan i u jednodnevni posjet tijekom kojeg će imati priliku detaljnije upoznati poslovanje hotela kao specifičnog uslužnog poduzeća.
 
 

 

 
MIXPRO marketinška simulacija - INTERAKTIVNO UČENJE UPRAVLJANJA PROIZVODOM
 
Marketinška simulacija MixPRO i ove je akademske godine, zahvaljujući potpori Fakulteta, korištena na izbornom kolegiju Upravljanje proizvodom (prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen i doc. dr. sc. V. Škare).  
Studentima je omogućeno iskustvo interaktivnog učenja primjene teorijskih marketinških koncepata u realističnom poslovnom okruženju. Simulacija stavlja korisnika u ulogu upravitelja proizvodom/markom koji odlučuje o elementima marketinškog miksa za dva proizvoda/marke kroz petogodišnje razdoblje poslovanja poduzeća.
Simulaciju je razvilo poduzeće Stratx Simulations (http://web.stratxsimulations.com), čiji je osnivač profesor marketinga Jean-Claude Larréché s INSEAD-a (Fontainebleau, Francuska). Stratxove simulacije globalno su prepoznate i prihvaćene kao neizostavni alati u obrazovanju polaznika brojnih prestižnih i vodećih svjetskih poslovnih škola.
 
Detaljnije o simulaciji možete pogledati u videu i na službenoj web stranici.
 


 
 

 

 
 
PRIMJENA INTERNOG MARKETINGA U PODUZEĆU HEINEKEN HRVATSKA d.o.o.

Iva Hohnjec, mag. oec., stručnjakinja za upravljanje ljudskim potencijalima u poduzeću Heineken Hrvatska d.o.o. i alumni smjera Marketing održala je 17. siječnja 2017. prezentaciju o ulozi i važnosti internoga marketinga.

Studentima (kolegij Upravljanje marketingom, grupa ABA-BRČ, prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen) Iva je prezentirala Heinekenovu globalnu kampanju internoga marketinga pod nazivom WE LOVE BEER, s ciljem širenja znanja o pivu među zaposlenicima kao i stvaranja osjećaja zajedništva među njima. Za potrebe kampanje odabrano je 5 ambasadora marke, zaposlenika Heinekena Hrvatska d.o.o., različitih zanimanja. Kampanja je trajala godinu dana, uključivala je niz aktivnosti poput informiranja zaposlenika o manje poznatim, a važnim činjenicama o pivu, organizaciju edukacijskih druženja i domjenka, objave u internom časopisu. Na kraju predavanja Iva je istaknula važnost proaktivnog pristupa koji se cijeni u poduzeću i traži od budućih zaposlenika. Pozvala je studente da prate stranicu poduzeća Heineken Hrvatska d.o.o. zbog potencijale prijave na program pripravništva i poslova.
 
 

 

 
 
DODIJELJENE ZAHVALNICE  I PRIZNANJA ČLANICAMA KATEDRE ZA MARKETING
 
U sklopu božićnog domjenka održanog 23. prosinca 2016. na Ekonomskom fakultetu dodijeljena su priznanja za prošlu akademsku godinu i zahvalnice za rad na Ekonomskom fakultetu.  Članicama Katedre za marketing  prof. dr. sc. Đurđani Ozretić Došen, prof. dr. sc. Mariji Tomašević Lišanin, doc. dr. sc. Sandri Horvat i doc. dr. sc. Ireni Pandža Bajs dodijeljene su jubilarne zahvalnice. Asistentici Tanji Komarac, univ. spec. oec. dodijeljeno je priznanje za izuzetne rezultate u izvođenju seminarske nastave u ak. god. 2015/2016. 
 
 

 

 
NOVI BROJ ZNANSTVENOG ČASOPISA MARKET-TRŽIŠTE 
 
Izašao je novi broj (Vol. 28, No. 2, 2016.) znanstvenog časopisa MARKET-TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. Svih šest objavljenih znanstvenih radova dostupni su za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se, posjetite službenu stranicu časopisa MARKET-TRŽIŠTE.
 

 

 
 
SNAGA MARKETINGA OPELA JESU I USPJEŠNE AMBASADORICE MARKE    

Marija Klaić, univ. spec. oec., regionalna menadžerica prodaje Opela za sjeveroistočnu Europu i Baltičke zemlje i Ana Bagarić Šalamon, univ. spec. oec., marketinška menadžerica Opela za Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu (obje alumni Ekonomskog fakulteta), zajedno s ambasadoricama marke Opel Aleksandrom Dojčinović, Milom Elegović i Renatom Sopek gostovale su na kolegiju Upravljanje markom (diplomski studij Marketing, nositeljica prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen). Nakon zanimljive prezentacije kolegica Klaić i Bagarić Šalamon o ulozi ambasadora marke u marketingu Opela, uslijedio je razgovor s Aleksandrom Dojčinović, Milom Elegović i Renatom Sopek. Ambasadorice marke su podijelile svoja iskustva u suradnji s Opelom, opisale kako one vide svoju ulogu ambasadora marke i zbog čega smatraju ovu suradnju jednom od najboljih suradnji u svojim profesionalnim karijerama. Studenti su imali priliku postavljati pitanja gošćama i sudjelovati u raspravi o upravljanju markom Opel u kontekstu lokalnog, regionalnog i europskog tržišta te o važnosti ambasadora marke u tom procesu. Druženje je završilo fotografiranjem ispred murala Smjerovi Ekonomskog fakulteta autora Mislava Stipića "The Thinker"-a.


Fotografija: Opel

 

 

GOSTOVANJE MR. SC. SANDRE NOVOSEL IZ ZAGREBAČKE BANKE NA KOLEGIJU MARKETING USLUGA

Mr. sc. Sandra Novosel,  voditeljica odjela Istraživanja tržišta, u organizacijskoj jedinici Upravljanje iskustvom klijenata i marketing Zagrebačke banke d.d. održala je gostujuće predavanje u četvrtak 24. studenog 2016., na kolegiju Marketing usluga (diplomski studij Marketing, nositeljica  prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen).

Kolegica mr. sc. Novosel (alumni EFZG - smjer Marketing te znanstveni PDS Teorija i politika marketinga) prezentirala je pristup istraživanju tržišta u banci. Naglasila je važnost dobrog poznavanja teorijskih znanja (poput STP procesa) i demonstrirala njihovu konkretnu primjenu u praksi, na razvoju usluge banke Paket za mlade. Studenti su aktivno sudjelovali postavljanjem pitanja, te su imali priliku uključiti se u jedno od  tzv. instant istraživanja koja provodi Zagrebačka banka d. d., a čiji je cilj dobiti rezultate istraživanja u realnom vremenu.
Na kraju predavanja svi su studenti nagrađeni prigodnim promotivnim poklonima vezanim uz Paket za mlade.

Gostujuće predavanje predstavlja nastavak dobre suradnje Ekonomskog fakulteta i Zagrebačke banke d.d., usmjerene na jačanje povezanosti akademske zajednice s poslovnom praksom.


 

 

OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA PRVA DERIVACIJA 

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1. prosinca 2016. biti će otvorena  izložba slika pod nazivom Prva derivacija. Riječ je o prvoj izložbi Mislava Stipića (aka "The Thinker"), studenta Ekonomskog fakulteta koji je nedavno diplomirao na sveučilišnom diplomskom studiju - Marketing.

Izložba će biti postavljena ispred Kongresne dvorane, a posjetitelji će moći razgledati 11 slika od kojih je osam rađeno tehnikom crtanja markerima po platnu, a tri su oslikane temperama. Slike predstavljaju metaforu glazbe, interesa i iskustava koje je mladi umjetnik u usponu doživio tijekom studiranja.

S crtanjem markerima po platnu krenuo sam 2013. kao hobijem u slobodno vrijeme između fakulteta i studentskog posla. Radovi su dominantno inspirirani glazbom, putovanjima i iskustvima koje sam prošao. Ovo je prva izložba mojih radova, a ime Prva derivacija dolazi zbog toga što opisuje upravo to - da se radi o "nečemu prvom", a matematički pojam sam upotrijebio jer je matematika logična i racionalna disciplina koja time predstavlja savršenu protutežu umjetnosti koja je često iracionalna i doima se nelogičnom“, istaknuo je autor izložbe Mislav Stipić.

Izložba Prva derivacija će se moći će se razgledati do 23. prosinca 2016. 
 

The Thinker
Never settle, 2014.
Markeri na platnu
60x50 cm

O umjetniku

Mislav Stipić je 24-godišnji suvremeni umjetnik u usponu iz Zagreba koji je nedavno diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na diplomskom studiju – Marketing. Njegovo umjetničko ime, The Thinker, predstavlja igru riječima koja osnovu nalazi u njegovom osobnom imenu – Mislav. Uz to, dva slova „T“ u umjetničkom potpisu tvore slovo „M“. Dominantna tehnika koju mladi umjetnik koristi su markeri na platnu, a upravo ga ta jedinstvena tehnika, ali i veliko bogatstvo detalja u njegovim radovima čini toliko posebnim i zanimljivim. Motivaciju za slikanjem pronalazi u želji za razvojem vlastitih mogućnosti i ostvarivanjem profesionalnog napretka.

Premijernu izložbu odlučio je nazvati Prva derivacija zbog postizanja ravnoteže između iracionalnosti umjetnosti i racionalnosti matematike kao discipline. Sama izložba rezultat je Mislavovog rada i zalaganja kao studenta koje je prepoznalo dvoje docenata Katedre za marketing, doc. dr. sc. Miroslav Mandić i doc. dr. sc. Morana Fudurić. Naime, u sklopu zadatka na predmetu Istraživanje tržišta, mladi je umjetnik izabrao sebe i svoje radove kao primjer čime je ostavio dojam na docenta Mandića. Nakon toga, docenti Mandić i Fudurić prezentiraju Mislavove radove Upravi fakulteta i rađa se ideja o postavljanju njegove prve izložbe. U sklopu izložbe, Mislav je napravio i mural koji u njegovoj jedinstvenoj tehnici prikazuje 9 studijskih smjerova diplomskog studija iz Mislavove studentsko-umjetničke perspektive.


Katalog izložbe Prva derivacija

 

7TH EUROPEAN FORUM FOR MARKETING OF SCIENTIFIC AND RESEARCH ORGANISATIONS
 
Na 7th European Forum for Marketing of Scientific and Research Organisations, održanom u Varšavi 17. i 18. studenog 2016., u organizaciji ILOT-a (Instytut Lotnictwa – The Institute of Aviation) prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen sudjelovala je u svojstvu člana programskog odbora, pozvanog predavača i moderatora.

Osnovna svrha Foruma je prezentacija rezultata znanstvenih istraživanja te primijenjenih praksi i aktivnosti koje znanstvene i istraživačke organizacije (instituti, sveučilišta, tehnološki parkovi, muzeji) provode u svrhu promicanja i popularizacije znanosti i rada znanstvenika. 
 
 

 

 
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA RAVNATELJ: PROFESIJA I KVALIFIKACIJA, A NE FUNKCIJA

U srijedu, 26. listopada 2016. godine, na Sveučilištu u Zadru održana je završna konferencija projekta Ravnatelj: profesija i kvalifikacija, a ne funkcija (HR.3.1.15-0040). Ukupna vrijednost projekta je 2.048.032,87 kn, s nepovratnim iznosom od 1.945.631,22 kn. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je za financiranje u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. -2013.

Projekt je realiziralo Sveučilište u Zadru u suradnji s partnerskim institucijama – Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru. Članovi projektnog tima su: prof. dr. sc. Izabela Sorić, prof. dr. sc. Igor Radeka, doc. dr. sc. Božena Krce Miočić, doc. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić, dr. sc. Daliborka Luketić, dr. sc. Ana Marija Rogić, Gabrijela Vidić, mag. oec., Tomislav Klarin, mag. oec., Irena Kozulić, dipl. oec. (Sveučilište u Zadru); prof. dr. sc. Jurica Pavičić i doc. dr. sc. Morana Fudurić (Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet); prof. dr. sc. Anđelka Peko i dr. sc. Rahaela Varga (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti).

Projektom se doprinijelo profesionalizaciji ravnateljske djelatnosti u skladu s potrebama ravnatelja odgojno-obrazovanih ustanova (dječji vrtići, osnovne škole, srednje škole, učenički domovi). Realizacija projekta započela je u lipnju 2015. godine, a na završnoj su konferenciji javnosti predstavljeni rezultati rada projektnog tima. U sklopu projektnih aktivnosti, analiziran je posao ravnatelja, kompetencije potrebne za uspješno obavljanje toga posla i različiti pristupi obrazovanju ravnatelja u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama (Austrija, Njemačka, Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo). Provedena su znanstvena istraživanja, objavljeni radovi koje se bave ovom tematikom te  je održan i Okrugli stol.

Projektom je ostvareno niz relevantnih ishoda nužnih za profesionalizaciju ravnateljske djelatnosti među kojima se izdvajaju standard zanimanja ravnatelja/ica odgojno-obrazovne ustanove i standard kvalifikacije sveučilišni specijalist vođenja i upravljanja odgojno-obrazovanom ustanovom. Od posebnog je značaja poslijediplomski specijalistički studijski program Vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom. Program čine tri modula (Poslovne discipline, Pedagoško vođenje, Kvaliteta odgojno-obrazovne ustanove) koja će ravnateljima omogućiti stjecanje 60 ECTS-a. Namjera je programa stjecanje kompetencija koje će ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova omogućiti da se kvalitetno nose sa suvremenim društvenim zahtjevima. Radi se o jednogodišnjem studiju kojega će zainteresirani moći upisati tijekom tekuće akademske godine.

Na konferenciji su predstavljeni udžbenici i priručnici pripremljeni za polaznike. Radi se o sljedećim udžbenicima:
 • Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Menadžment i marketing u školama (urednici Božena Krce Miočić i Ljiljana Najev Čačija)
 • Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Kompetencijski profil ravnatelja (urednici Dijana Vican, Izabela Sorić i Igor Radeka)
 • Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Kultura škole (autorice Anđelka Peko, Rahaela Varga i Dijana Vican)
Objavljena su i prevedena izdanja priručnika:
 • Upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom: Kvaliteta odgojno-obrazovnih ustanova (urednica Dijana Vican)
 • Školska učinkovitost i obrazovni menadžment: Ususret  smjernicama istraživanja i javne politike u jugoistočnoj Europi (urednici:  Nikša Alfirević, Josip Burušić, Jurica Pavičić i Renata Relja)
Više informacija moguće je doznati na internetskoj stranici http://www.ravnatelj-profesija.eu.

  

 
GOSTUJUĆA PREDAVANJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU - SKOPJE
 
U svojstvu gosta predavača, na poziv Ekonomskog fakulteta - Skopje, prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen održala je predavanja 19. i 20. listopada 2016. iz kolegija Upravljanje proizvodom (nositeljica kolegija doc. dr. sc. Ezeni Brzovska). Osim nastave, tijekom boravka su dogovorene buduće aktivnosti u započetoj znanstveno-istraživačkoj suradnji između kolegica prof. dr. sc. Anite Ciunove Shuleske, doc. dr. sc. Nikoline Palamidovske i doc. dr. sc. Ezeni Brzovske  (s Katedre za marketing) s doc.dr.sc. Vatroslavom Škare i prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen.  Posjeta je realizirana u okviru ugovora o bilateralnoj suradnji  fakulteta, a u razgovoru s prof. dr. sc. Vesnom Bucevskom, prodekanicom za međunarodnu suradnju i izv. prof. dr. sc. Predragom Trpeskim razmatrane su mogućnosti produbljivanja postojećih oblika suradnje.  
 

 

 
GOSTOVANJE MARIJE KLAIĆ REGIONALNE MENADŽERICE PRODAJE IZ OPELA ZA SJEVEROISTOČNU EUROPU NA KOLEGIJU UPRAVLJANJE MARKETINGOM
 
U utorak 18. listopada 2016. na kolegiju Upravljanje marketingom (grupa ABA-BRČ, kod prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen) gostovala je Marija Klaić, univ. spec. oec., regionalna menadžerica prodaje iz Opela za sjeveroistočnu Europu i Baltičke zemlje.  

U sklopu teme predavanja Marketinški plan, kolegica Klaić je studentima prezentirala marketinški plan Opela za marku Opel Karl. Kolegica Klaić je istaknula važnost planiranja u marketingu te iznimnu važnost mjerenja u marketinškim planovima, usprkos zabludama o tome da marketinški planovi ne zahtijevaju detaljne proračune i projekcije ulaganja budžeta. Kao dio  marketinških aktivnosti koje Opel provodi pokazani su i rezultati dobre suradnje Opela Hrvatska s Katedrom za marketing Ekonomskog fakulteta. Studenti su brojnim pitanjima pokazali interes za izazove u marketinškom planiranju u automobilskoj industriji i poduzeću Opel. Na kraju predavanja svi su studenti nagrađeni prigodnim poklonima iz poduzeća Opel.
 

 
 

 

 
NATJEČAJ ZA NAGRADU FEDOR ROCCO za 2016. godinu
 
U spomen na Profesora Emeritusa dr. sc. Fedora Rocca, začetnika i doajena izučavanja marketinga kao akademske discipline na našem fakultetu još od 60-tih godina XX. stoljeća, Ekonomski fakultet - Zagreb i ove godine raspisuje natječaj za nagradu „Fedor Rocco“. 

Pravilnik o nagradi "Fedor Rocco" (pročišćeni tekst)

Tekst natječaja za 2016. godinu

Tumačenje o odredbama Pravilnika o dodjeli nagrade "Fedor Rocco".
 
Prijave za dodjelu nagrada zaprimaju se zaključno s datumom 24. listopada 2016. godine putem urudžbenog zapisnika.
 

 

 
BORAVCI NA EKONOMSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U VILNIUSU
 
Doc. dr. sc. Vatroslav Škare održao je nastavu iz kolegija „Digital marketing communication“, za grupu međunarodnih studenta (25 studenata iz 13 različitih zemalja) na programu diplomskog studija „Marketing & Integrated Communication“, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu, u razdoblju od 26. rujna do uključivo 01. listopada 2016. Kolegij obrađuje aktualne teme iz područja marketinške komunikacije u digitalnom okruženju: content marketing, search-engine marketing, social media marketing i virusni marketing.
 
 
Na istom je sveučilištu i fakultetu boravila i prof.dr.sc. Đ. Ozretić Došen, sudjelujući  u svojstvu člana povjerenstva (external examiner) za ocjenu i obranu doktorske disertacije kolegice Karine Adomavičiūtė. Usmena obrana doktorske disertacija pod naslovom The Influence of Consumer Morality Factors on Consumer Decision to Donate to Charity or Buy Cause-Related Product (mentor  prof.dr.sc. Sigitas Urbonavičius), održana je  29. rujna 2016.
 

 

 

ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING NA REGIONALNOJ EMAC KONFERENCIJI I INTERKATEDARSKOM SASTANKU NA EKONOMSKOM FAKULTETU U SARAJEVU

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, od 14. do 16. rujna 2016., održani su 7th EMAC Regional Conference i 2. Dani marketinga. U radu konferencije, koja je okupila 100-tinjak marketinških znanstvenika iz cijelog svijeta te uglednih stručnjaka iz prakse, sudjelovali su prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, izv. prof. dr. sc. D. Sinčić Ćorić, doc. dr. sc. V. Škare i T. Komarac, univ. spec. oec.
 

 
Koautorske znanstvene radove prezentirali su izv. prof. dr. sc. D. Sinčić Ćorić i doc. dr. sc. V. Škare, a znanstveni časopis Market-Tržište predstavila je glavna urednica prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen. 
 

 
 


Interkatedarski sastanak članova katedri za marketing s ekonomskih i srodnih fakulteta iz zemalja u regiji bio je posvećen razgovorima o mogućnostima razvoja novih i jačanja postojećih oblika suradnje u istraživanju i nastavi. 
 
 
Konačno, u  subotu 17. rujna, održana je promocija bosansko-hercegovačkog izdanja knjige Osnove strateškog marketinga autora prof. dr.sc.  Melike Husić-Mehmedović, prof. dr. sc. Jurice Pavičića, dr.sc. Vladimira Gnjidića i dr. sc. Nikole Draškovića. Knjigu su predstavili prof. dr. Kemal Kozarić, Dekan Ekonomskog fakulteta Sarajevo, prof. dr. sc. Vesna Babić Hodović, pročelnica Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Sarajevo i izv. prof. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić, pročelnica Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Zagreb.
 
 

ZAPOČELA SURADNJA IZMEĐU EKONOMSKOG FAKULTETA I MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI
 
Ekonomski fakultet-Zagreb potpisao je ugovor o suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) u četvrtak 04.07.2016. U ime EFZG-a ugovor je potpisao dekan prof. dr. sc. Lajoš Žager, a u ime MSU ravnateljica mr. sc. Snježana Pintarić.

Suradnja će se ostvariti na kolegijima na Katedri za marketing kod prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare i asist. T. Komarac, univ. spec. oec. Studentima će se u okviru izabranih kolegija omogućiti stjecanje praktičnog iskustva u marketinškim aktivnostima muzeja.

Ugovor o suradnji između ovih dviju institucija predstavlja nastavak intenzivnije suradnje Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta s uspješnim hrvatskim poduzećima.
          
  

 


SURADNJA KATEDRE ZA MARKETING I PODUZEĆA MEVJEMA NA KOLEGIJU MARKETING
 
Dana 28. lipnja 2016. godine su u organizaciji Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održane finalne prezentacije studentskih projekata izrađenih u suradnji s poduzećem Mevjema koje se bavi prodajom fiziološke obuće. Studenti druge godine predidplomskog sveučilišnog studija, imali su priliku u sklopu obveznog kolegija Marketing sudjelovati u projektu osmišljavanja novih marketinških aktivnosti i rješenja koja bi dovela do poboljšanja poslovanja poduzeća Mevjema kao i do privlačenja i dugoročnog zadržavanja kupaca.

Od velikog broja predanih projekata, u samo finale odabrana su tri najbolja tima koja su prezentirala svoje ideje i prijedloge pred povjerenstvom u sastavu: Veronika Međeral, predstavnica poduzeća Mevjema, doc. dr. sc. Miroslav Mandić, doc. dr. sc. Morana Fudurić i doc. dr. sc. Sandra Horvat. Kao najbolji tim odabrani su Filip Špoljarec i Lovro Šprem. Pobjedom su ostvarili priliku za obavljanje stručne prakse u poduzeću Mevjema tijekom koje će svoje ideje moći i realizirati. 
 

 

 

 
NOVI BROJ ZNANSTVENOG ČASOPISA MARKET-TRŽIŠTE 
 
Izašao je novi broj (Vol. 28, No. 1, 2016.) znanstvenog časopisa MARKET-TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. Svih šest objavljenih znanstvenih radova i kritički prikaz knjige dostupno su za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se, posjetite službenu stranicu časopisa MARKET-TRŽIŠTE.

 

 
 
PROF. DR. SC. Đ. OZRETIĆ DOŠEN - ČLANICA UPRAVNOG ODBORA EUROPEAN MARKETING ACADEMY 
 
Na  sjednici  Generalne skupštine European Marketing Academy  - EMAC (http://www.emac-online.org), održanoj u Oslu, 26. svibnja 2016., prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen izabrana je u Steering Committee - upravni odbor asocijacije, te će u narednom dvogodišnjem razdoblju obnašati funkciju rizničara.

European Marketing Academy je prestižna asocijacija koja okuplja znanstvenike i stručnjake iz prakse iz cijelog svijeta, zainteresirane za razvoj marketinške teorije i prakse. Osnovana je 1975. godine, broji nešto više 1000 članova iz 57 zemalja, a temeljni su joj cijevi umrežavanje članova, diseminacija informacija i promicanje međunarodne razmjene u području marketinga.

U 41-godišnjoj povijesti prvi puta se u Upravi EMAC-a nalazi član iz Republike Hrvatske. Prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen dugogodišnja je aktivna članica EMAC-a. Posebice je involvirana u  EMAC Regional inicijativu (od njezinih početaka  u 2010.) za poticanje interesa umrežavanja znanstvenika iz Centralne i Istočne Europe. U razdoblju od 2007-2012. (dva mandata), bila je prvi nacionalni predstavnik za Republiku Hrvatsku. 
 
 
 

SUSRET MLADIH ZNANSTVENIKA ČLANOVA EMAC CC 
 
Tijekom konferencije EMAC 2016: Marketing in the age of data, održane u Oslu  24.-27. svibnja 2016., organiziran je šesti po redu godišnji susret  mladih znanstvenika članova European  Marketing Academy okupljenih u Climber Community  inicijatvu  koja potiče njihove međunarodno umrežavanje u istraživačkim aktivnostima. 

Susret su organizirali izv. prof. dr. sc. Sylvia von Wallpach (Copenhagen Business School) i doc. dr. sc. Vatroslav Škare. Pozvano predavanje održao je prof. dr. sc. V. Kumar (glavni urednik časopisa Journal of Marketing) nakon čega je održana radionica posvećena upoznavanju i izgradnji suradničkih  odnosa. Oba dijela susreta moderirao je doc. dr. sc. Vatroslav Škare.  Ove se godine Climber Community-iju pridružila i Tanja Komarac, univ. spec. oec. čime se osnažila zastupljenost hrvatske akademske zajednice u CC inicijativi.   
 

 
 
 

 

DOC. DR. SC. V. ŠKARE GOST NA LIDEROVOJ KONFERENCIJI MARKETING AND SALES BY NUMBERS

Na Liderovoj konferenciji ‘Marketing and Sales by Numbers’ koja se 9. lipnja održava u Kraš Auditoriumu u Zagrebu marketinški stručnjak i docent na EFZG-u Vatroslav Škare govorit će o tome što marketingaši moraju napraviti kako bi iskoristili puni potencijal svoje struke.

Primjena tehnologije u marketingu i razvoj digitalnog marketinga omogućio je marketingašima ponovno zauzimanje strateške uloge u biznisu. Na Liderovoj konferenciji ‘Marketing and Sales by Numbers’ koja se 9. lipnja održava u Kraš Auditoriumu u Zagrebu marketinški stručnjak i docent na EFZG-u Vatroslav Škare govorit će o tome što marketingaši moraju napraviti kako bi iskoristili puni potencijal svoje struke te postali pravi menadžeri.

Puni članak pročitajte na Liderovoj službenoj stranici 

 

 
ODRŽANE 4. I 5. MTW RADIONICE O KVALITATIVNIM I KVANTITATIVNIM ISTRAŽIVANJIMA U MARKETINGU
 
U petak 20. svibnja 2016. održane su posljednje dvije radionice o pisanju diplomskog rada za studente smjera Marketing. Radionicu „Kvalitativna istraživanja u marketingu“ vodile su doc. dr. sc. Sandra Horvat i Tanja Komarac, univ. spec. oec. Ukratko su prikazane najčešće metode korištene u marketingu:
 • analiza sadržaja
 • studija slučaja
 • intervju metoda i
 • metoda promatranja.
Nakon toga je uslijedila MTW radionica „Kvantitativna istraživanja u marketingu“ koju je vodila doc. dr. sc. Morana Fudurić. Na radionici su studenti mogli dobiti odgovore na pitanja:
 • koji su ciljevi i metode kvantitativnog istraživanja,
 • kako prikupljati podatke,
 • kako analizirati i interpretirati podatke.
Ovim radionicama je završen ciklus od pet radionica pod nazivom MTW (Marketing Thesis Workshop) koje je organizirala Katedra za marketing isključivo za studente smjera Marketing. Reakcije studenata na MTW radionice su jako pozitivne.
 
Što su studenti smjera Marketing rekli o MTW radionicama:

„[MTW radionice] su odlične, motiviraju i usmjeravaju.“

„Odlična inicijativa i super predavači.“

„Odlična stvar za zbunjujuće pisanje diplomskog rada.“
 
Novi ciklus MTW radionica za generaciju 2016./2017. može se očekivati u novoj akademskoj godini. Do tada sve informacije o radionicama možete pratiti na www.efzg.unizg.hr/mtw.
 
 

 

 
GOSTUJUĆA PREDAVANJA IZ KOLEGIJA COUNTRY BRAND MANAGEMENT NA UNIVERSITY OF ECONOMICS IN KATOWICE
 
Prof. dr. sc.  Đurđana Ozretić Došen je u svojstvu gosta predavača na Department of International Management, na sveučilištu University of Economics in Katowice u Poljskoj, od 15. do 19. svibnja održala predavanja iz izbornog kolegija Country Brand Management za polaznike diplomskog  studija Study Program in International Business.

University of Economics in Katowice javno je sveučilište za ekonomske znanosti s pet sastavnica (fakulteta):  1) Business, Finance and Administration, 2) Economics, 3) Finance and Insurance, 4) Informatics and Communication i 5) Management. Oko 11000 poljskih i inozemnih studenata pohađa akademske programe različitih razina, a osim Study Program in International Business još ih se nekoliko izvodi u cijelosti na engleskom jeziku.    

 
 

ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING SUDJELOVALI NA IZLAGANJU PROF. KUMARA

Sedmero članova Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta Zagreb posjetilo je Ekonomski fakultet u Ljubljani, 05. svibnja 2016. godine. Članovi su naše Katedre sudjelovali na izlaganju prof. V. Kumara, glavnog urednika časopisa Journal of Marketing koji je održao inspirativno izlaganje na temu „Publishing in top journals with rigor and relevance“. Nakon toga je uslijedilo kratko druženje s prof. Kumarom i kolegama iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. 

 

 
ERASMUS+ AKADEMSKA MOBILNOST NA UNIVERSIDAD DE CASTILLA-LA MANCHA
 
U okviru  ERASMUS+ programa mobilnosti  sveučilišnih nastavnika u svrhu podučavanja za ak. god. 2015/2016., prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen boravila je na Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, Área de Comercialización e Investigaciónes de Mercados, na sveučilištu Universdad de Castilla-La Mancha (UCLM) u Albaceteu u Španjolskoj, u razdoblju od 17. do 24. travnja. Osim za nastavne aktivnosti boravak je iskorišten za dogovor o pravcima daljnjeg razvoja postojeće akademske suradnje. Na sveučilištu UCLM studira više od 30000 studenata, a četiri kampusa su smještena u gradovima Albacete, Ciudad Real, Cuenca  i Toledo. 
 
 

 

 
 
POČEO JE EUROPSKI HORIZON 2020 PROJEKT - STRENGHT2FOOD

Projekt Strenght2Food - Strengthening European Food Chain Sustainability by Quality and Procurement Policy Activity, koji se bavi istraživanjem održivih lanaca nabave hrane, pod vodstvom Newcastle Universitya odnosno kordinatora Dr Matthew Gortona počeo je 1. ožujka ove godine.
 
Strength2Food je petogodišnji projekt vrijedan 6,9 milijuna eura koji ima za cilj unapređenje učinkovitosti europskih politika kvalitete hrane, javne nabave hrane te stimuliranja kratkih kanala distribucije hrane. Naglasak projekta je na istraživačkim aktivnostima i njihovoj implementaciji u poslovnoj praksi.
Projektni konzorcij se sastoji od ukupno 30 partnera, iz 11 europskih zemalja i 4 iz ostatka svijeta te uključuje 15 akademskih institucija.
Ostali partneri predstavljaju vodeće nezavisne stručnjake, poduzetnike i stručna udruženja.
 
Strenght2Food se sastoji od 10 radnih paketa, a Ekonomski fakultet-Zagreb sudjeluje u radnim paketima 6 i 9. Aktivnosti unutar tih radnih paketa predviđene su tijekom gotovo cijelog vremena trajanja projekta. Hrvatski projektni tim uključuje koordinatoricu doc.dr.sc. Ružicu Brečić, izv.prof.dr.sc. Dubravku Sinčić Ćorić i dr.sc. Andreu Razum s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta-Zagreb te prof.dr.sc. Irenu Colić Barić i doc.dr.sc. Martinu Bituh sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
Osim toga, hrvatske boje u konzorciju predstavlja i vodeći maloprodajni lanac Konzum, koji će pod vodstvom naših kolegica s Katedre za marketing, provesti veliko eksperimentalno istraživanje u 4 zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija). 
 
Početak projekta je obilježio početni sastanak u Londonu 30. i 31. ožujka na londonskom kampusu Newcastle Universitya sa 66 sudionika predstavnika projektnih partnera i uključenih interesnih javnosti, poput povjerenika Europske komisije.

 

 

ODRŽANA 3. RADIONICA MARKETING THESIS WORKSHOP
 
Treća po redu radionica MTW „Marketing Thesis  Workshop“ održana je u četvrtak, 21. travnja 2016. za studente Diplomskog smjera Poslovne ekonomije smjera Marketing. Radionicu  s temom „Dizajn i metodologija istraživanja“ vodila je doc. dr. sc. Sandra Horvat.
Na radionici su studenti mogli naučiti o vrstama istraživanja koja se koriste u svrhu izrada rada, kao i što je nacrta istraživanja.
Sljedeća dvije, ujedno posljednje radionice MTW 4 i MTW 5 najavljene su za svibanj 2016. Radionice će voditi doc. dr. sc. Morana Fudurić, doc. dr. sc. Sandra Horvat i asist. Tanja Komarac, univ. spec. oec. Tema će posljednje dvije radionice biti „Kvantitativna i kvalitativna istraživanja u marketingu“. Više informacija o MTW radionicama.

 

 

 
 
PRIMJERI NAJBOLJE SVJETSKE MARKETINŠKE PRAKSE IZ PODUZEĆA P&G

U sklopu predavanja na kolegiju
Marketing, 13. travnja (u grupi doc. V. Škare) i 19. travnja 2016. (u grupi doc. Z. Krupke) gostovao je Bob Polich bivši dugogodišnji zaposlenik poduzeća P&G iz SAD-a.
Gospodin Polich se u svojoj prezentaciji pod naslovom „We are all consumers“ osvrnuo na najvažnije izazove s kojima se marketinški stručnjaci susreću u nastojanjima da se približe potrošačima. Pokazao je brojne primjere kako marka Gillette, te ostale marke iz portfelja P&G, pristupaju različitim tržištima i prilagođavaju se željama i potrebama tih tržišta. Istaknuo je važnost kontinuiranog istraživanja tržišta kao podloge za donošenja dobrih marketinških odluka.
Studenti su pokazali veliki interes brojnim postavljenim pitanjima o poduzeću P&G, marki Gillette kao i mogućnostima zapošljavanja.
 

 

 
 
 


NAJAVA 3. RADIONICE MARKETING THESIS WORKSHOP 


Tema radionice: Dizajn i metodologija istraživanja


vodi: doc. dr. sc. Sandra Horvat


Radionica će se održati u četvrtak, 21. travnja 2016. od 14:00-16:00 sati u dv. 51

Link za prijavu na MTW 3

 
 

 

 


ODRŽANA 2. RADIONICA MARKETING THESIS WORKSHOP
 
Druga po redu radionica MTW „Marketing Thesis  Workshop“ održana je u srijedu, 31. ožujka 2016. za studente Diplomskog smjera Poslovne ekonomije smjera Marketing. Radionicu  s temom „Pisanje pregleda literature“ vodila je asistentica Tanja Komarac, univ. spec. oec. Studenti su mogli naučiti:

1.      što je pregled literature i čemu služi,
2.      koje su vrste pregleda literature,
3.      na koja pitanja odgovara pregled literature,
4.      kako se organizira pregled literature, te
5.      kako se pravilno navode izvori u diplomskom radu.

Na radionici je sudjelovalo oko 30-tak studenata smjera Marketing. Studenti su u sklopu radionice radili posebno osmišljeni zadatak, u kojemu su koristili, po vlastitom izboru prethodno pripremljene znanstvene članke.

Sljedeća je radionica MTW 3 najavljena za 21. travnja 2016. godine. Voditi će je doc. dr. sc. Sandra Horvat, s temom „Dizajn i metodologija istraživanja“.

Ovo je nastavak inicijative Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta da svojim studentima pruži vrhunsko iskustvo studija smjera Marketing. 

 

 
CEEPUS AKADEMSKA MOBILNOST NA CRACOW UNIVERSITY OF ECONOMICS

U sklopu Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS), programa akademske mobilnosti nastavnika,  prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen boravila je na Universytet Ekonomiczny w Krakowie (Cracow University of Economics – CUE) u Poljskoj, od 14. do 20. ožujka 2016. godine. Održala je gostujuća predavanja iz marketinga usluga i upravljanja markom studentima  diplomskog studija marketinga. Isto tako, s članovima Katedre za marketing razgovarala je o mogućnostima intenziviranja međunarodne suradnje te je predstavila znanstveni časopis Market-Tržište. CUE  jedno je od pet  poljskih javnih sveučilišta za ekonomske znanosti, najveće i najstarije (osnovano 1925 godine). Četiri fakulteta u okviru CUE imaju oko 23000 studenata, a akademski programi različitih razina uključuju i one koji se u cijelosti izvode na engleskom jeziku.    
 

 

VIJESTI I DOGAĐANJA NA KATEDRI ZA MARKETING
 
DOCENT V. ŠKARE  U ČASOPISU MREŽA O ISTRAŽIVANJIMA LOKACIJSKIH USLUGA
NA KOJIMA RADI ZAJEDNO S TIMOM  ISTRAŽIVAČA S KATEDRE ZA MARKETING


 

 

 
 
ODRŽANA 1. RADIONICA MARKETING THESIS WORKSHOP
 
Prva po redu radionica MTW „Marketing Thesis  Workshop“ održana je u četvrtak, 25. veljače 2016. za studente Diplomskog studija Poslovne ekonomije smjera Marketing. Dvosatni su program radionice vodile doc. dr. sc. Sandra Horvat, dr. sc. Morana Fudurić i Tanja Komarac, univ. spec. oec. Tema radionice je bila „Prijava teme diplomskog rada“, a uključivala je odgovore na najčešća studentske izazove i probleme pri pisanju diplomskog rada:

1. kako odabrati mentora, područje/temu za diplomski rad,
2. procedura prijave diplomskog rada te pisanje prijave diplomskog rada,
3. kako  pametno pretraživati baze podataka.

Na radionici je sudjelovalo oko 45 studenata smjera Marketing koji su pokazali veliki interes svojim brojnim postavljenim pitanjima. Najaktivniji su studenti nagrađeni s primjerkom znanstvenog časopisa Market/Tržište te izabranim stručnim publikacijama.

Sljedeća je radionica najavljena za kraj ožujka 2016. godine gdje će studenti učiti kako pisati pregled literature te ispravno citirati izvore podataka.

Ovo je još jedna u nizu inicijativa Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta da svojim studentima pruži vrhunsku iskustvo studija smjera Marketing. 


 

 
 

 

 

 

NOVI BROJ ZNANSTVENOG ČASOPISA MARKET/TRŽIŠTE 
 
Izašao je novi broj (Vol. 27, No. 2, 2015.) znanstvenog časopisa MARKET/TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. U novom broju nastavljaju se promjene koje će dodatno povećati kvalitetu časopisa i prepoznatljivost u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Svih sedam objavljenih znanstvenih radova dostupno je za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se na njega posjetite službenu stranicu časopisa MARKET/TRŽIŠTE.
 
 

 

 
MIXPRO MARKETINŠKA SIMULACIJA NA KOLEGIJU UPRAVLJANJE PROIZVODOM
 
U cilju kontinuiranog unapređenja nastavnog procesa, Ekonomski fakultet je studentima upisanim na izborni kolegij Upravljanje proizvodom (prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen i doc. dr. sc. V. Škare) omogućio vrhunsko interaktivno iskustvo učenja kroz simulaciju. Marketinška simulacija MixPRO razvijena je u poduzeću Stratx Simulations (osnivač profesor marketinga Jean-Claude Larréché s INSEAD-a, prestižne i jedne od vodećih svjetskih poslovnih škola iz Fontainebleau u Francuskoj).

MixPRO simulacija studente izlaže zadacima primjene teorijskih marketinških koncepata u realističnom poslovnom okruženju. U ulozi upravitelja proizvodom/markom, zadatak im je upravljati i kontrolirati elemente marketinškog miksa dva proizvoda/marke.

Detaljnije o simulaciji možete pogledati u videu i na službenoj web stranici
 


 

 

 
INTERNI MARKETING U PODUZEĆU HEINEKEN HRVATSKA d.o.o.

Iva Hohnjec, mag. oec.,  HR Generalist  u Human Resources Departmentu, u  poduzeću Heineken Hrvatska d.o.o., i bivša studentica smjera Marketing na našem fakultetu, održala je  12. siječnja 2016. prezentaciju o  ulozi i važnosti internoga marketinga za uspješno poslovanje poduzeća Heineken. Studentima na kolegiju Upravljanje marketingom (grupa ABA-BUS, kod prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen) Iva je prezentirala globalnu kampanju internoga marketinga pod nazivom WE LOVE BEER, čiji je glavni cilj širenje znanja o pivu među zaposlenicima vodećeg europskog  (i 2. u svijetu) proizvođača piva.  Iva je govorila o aktivnostima koje se provode kako bi se razvila povezanost zaposlenika s proizvodom, te izgradila i održavala lojalnost zaposlenika. Studenti su sa zanimanjem pratili izlaganje, postavljali pitanja, a najaktivniji su na poklon dobili majice dizajnirane za potrebu kampanje kao i promotivne materijale poduzeća Heineken.  
 

 

 
POSJET STUDENATA KOLEGIJA OGLAŠAVANJE AGENCIJI IMAGO (18.12.2015.)
 
Studenti izbornog kolegija Oglašavanje su u organizaciji dr. sc. Morane Fudurić posjetili Imago reklamnu agenciju (kao jednu od najdugovječnijih i najboljih hrvatskih oglašivačkih agencija). Studentima je predavanje o agencijskim procesima i kreativnim strategijama, uz mnogo primjera iz prakse, održao vlasnik i direktor Damir Ciglar. Posjet Imagu završio je obilaskom prostora agencije i svih agencijskih odjela. 
 

 DRUŽENJE S BIVŠIM I SADAŠNJIM STUDENATIMA SMJERA MARKETING NA KOKTEL PARTYJU POVODOM 95. GODIŠNJICE FAKULTETA
 
Program obilježavanja 95. godišnjice Ekonomskog fakulteta Zagreb završio je 17. prosinca 2015. godine koktel partyjem Katedre za marketing u posebno za tu prigodu uređenim prostorijama KEFE. U opuštenoj atmosferi okupilo se više od 170 bivših i sadašnjih studenata diplomskog studija Marketing, članova Katedre za marketing i ostalih zaposlenika fakulteta.

Generacije studenata diplomskog studija Marketing imale su priliku za ponovno druženje, umrežavanje i prisjećanje na nezaboravne studentske dane. Kao uspomenu na ponovni susret s fakultetom organizirano je fotografiranje u posebno osmišljenom foto kutku. Svoje uspomene na studentske dane i poruke budućim studentima članovi marketinškog alumnija zabilježili su na dizajniranim plakatima. Koktel party je završio podjelom nagrada u sklopu nagradne igre za sudionike koji su svoje fotografije nastale tijekom partyja dijelili na društvenoj mreži Facebook. 
Za dobru glazbu pobrinuo se bivši student diplomskog studija Marketing Filip Vrhovnik (DJ Phillip Wright).

S obzirom na odlične reakcije brojnih sudionika, vjerujemo da će ovakva druženja postati tradicija Katedre za marketing s ciljem daljnjeg osnaživanja veza s članovima marketinškog alumnija.   
 

 

 

 

 

 


5TH WORKSHOP ON MANAGING CULTURAL ORGANIZATIONS
 
Ovogodišnja radionica 5th Workshop on Managing Cultural Organizations održana je na Sveučilištu u Bolonji (Department of Management, the University of Bologna) od 14. do 15.12.2015. godine. Na radionici je uz još 20-tak polaznika iz akademske zajednice i prakse, sudjelovala asist. Tanja Komarac. Cilj je radionice bio stvaranje mjesta za dijalog između različitih i ponekad konfliktnih pogleda na marketing i menadžment u kulturi i umjetnosti. Zaključak je polaznika radionice bio da postoji rastući interes za daljnjim istraživanjem ovog područja u cilju boljeg razumijevanja kompleksnog područja kulture i umjetnosti.

Sveučilište u Bolonji (osnovano 1088. godine) smatra se najstarijim sveučilištem u Europi. 

 
 

 

 
ULOGA AMBASADORA MARKE U UPRAVLJANJU MARKOM OPEL – 10.12. 2015.

Zanimljivo interaktivno predavanje Marije Klaić, univ. spec. oec., marketinške menadžerice Opela za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, i konstruktivan razgovor s Opelovim ambasadorima marke Aleksandrom Dojčinović, Milom Elegović, Renatom Sopek i Ivanom Dečakom studentima su pružili jedinstvenu priliku upoznati izazove specifičnog i atraktivnog marketinškog pristupa u upravljanju markom, iz perspektive uvijek dinamične, iznimnoj konkurenciji izložene automobilske industrije.

Gostovanje je realizirano na poziv prof. dr. sc. Đurđane Ozretić Došen nositeljice kolegija Upravljanje markom (diplomski studij Marketing), a u ime Uprave EFZG-a goste je pozdravio prodekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić. Kolegica Marija Klaić je članica alumnija PDS-a Marketinški menadžment, uvijek sklona suradnji i podjeli stečenih iskustava iz poslovne prakse svojim mlađim kolegama. Studenti su postavili niz zanimljivih pitanja svim gostima, a  nakon predavanja sudionici su se okupili u Knjižnici EFZG-a na kratkom razgledavanju i zajedničkom fotografiranju.  
 

 

 

 
DR. SC. IRENA PANDŽA BAJS DOBITNICA NAGRADE MIJO MIRKOVIĆ U 2015. GODINI
 
Članici Katedre za marketing dr.sc. Ireni Pandža Bajs, dodijeljena je nagrada "Mijo Mirković" u 2015. godini za samostalni znanstveni članak s istaknutim znanstvenim doprinosom u polju ekonomije. Nagrađeni je članak pod naslovom "Tourist Perceived Value, Relationship to Satisfaction, and Behavioral Intentions: The Example of the Croatian Tourist Destination Dubrovnik" objavljen u časopisu Journal of Travel Research referiran u Social Sciences Citation Index, Current Contents – Social & Behavioral Sciences. Čestitamo kolegici Pandža Bajs na osvojenoj nagradi.
 
 

 

 
3. ALUMNI AFTERWORK PDS-A MARKETINŠKI MENADŽMENT

 

 


 
6TH EUROPEAN FORUM FOR MARKETING OF SCIENTIFIC AND RESEARCH ORGANISATIONS
 
Na ovogodišnjem 6th European Forum for Marketing of Scientific and Research Organisations (19-20.11.2015., Varšava Poljska) sudjelovali su u svojstvu članova programskog odbora prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen i doc. dr. sc. Zoran Krupka. Forum organizira ILOT Instytut Lotnictwa  - The Institute of Aviation  iz Varšave, Poljska, jedan od vodećih svjetskih istraživačkih centara u području pružanja i testiranja vrhunskih usluga u zrakoplovstvu,  te nuđenju rješenja za suvremenu zrakoplovnu industriju. Ovogodišnji je Forum okupio  110 sudionika iz 7 zemalja. Prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen održala je pozvano predavanje pod naslovom  "Country branding as a source of competitive advantage – the role and importance of scientific and research organizations in country branding“.  Detaljnije o programu možete pročitati na službenim stranicama.
 

 

 

 
DOC. DR. SC. VATROSLAV ŠKARE ODRŽAO PREDAVANJA NA CAMPUS 02 FACHHOCHSCHULE DER WIRTSCHAFT U GRAZU
 
U sklopu ERASMUS+ programa doc. dr. sc. Vatroslav Škare posjetio je Campus 02 Fachhochschule der Wirtschaft u Grazu, gdje je održao gostujuća predavanja na kolegijima „E-Marketing“ i „Sales Management“. Predavanja su bila usmjerena na specifična područja digitalnog marketinga te primjenu znanstvenih spoznaja u praksi. U sklopu boravka, doc. dr. sc. Škare bio je i sudionik okruglog stola organiziranog od strane članova Katedre za međunarodni marketing i upravljanje prodajom, na kojem se raspravljalo o izazovima podučavanja marketinških disciplina te mogućnostima daljnje suradnje Ekonomskog fakulteta-Zagreb i FH Campus 02.


 

 

 
ČLANOVI KATEDRE ZA MARKETING NA KONFERENCIJI  HRVATSKE UDRUGE ZA
MARKETING (CROMAR)

 
Međunarodna znanstvena konferencija Hrvatske udruge za marketing (CROMAR) održana je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu s temom „Marketing Theory and Practice – Building Bridges and Foresting Collaboration“. 
 

Pozvano je predavanje na temu Managing Your Research Strategically održao prof. Robert Morgan (Sir Julian Hodge Professor of Marketing & Strategy) s Cardiff Business School, Cardiff University (Velika Britanija). Na konferenciji su sudjelovali i svoje radove predstavili prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare, doc. dr. sc. R. Brečić, dr. sc. A. Razum i T. Komarac, univ. spec. oec. 
 

Nagradu CROMAR-a za najbolji diplomski rad iz područja marketinga u Republici Hrvatskoj dobio je Benjamin Babić (pod mentorstvom prof. dr. sc. J. Pavičića). Kolega Babić je prezentirao rad pod naslovom „Utjecaj modela pet konkurentskih snaga na formiranje strategije: moderatorska uloga menadžerskih karakteristika i obilježja organizacije“   na posebnoj studentskoj sesiji. Čestitamo kolegi Babiću na osvojenoj nagradi. Detaljnije o konferenciji možete pročitati na službenoj stranici.
 
 

 

 
 
GOSTOVANJE MARIJE KLAIĆ MARKETINŠKE MENADŽERICE OPELA NA KOLEGIJU UPRAVLJANJE MARKETINGOM

U utorak 20. listopada na kolegiju Upravljanje marketingom (grupa ABA-BUS, kod prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen) gostovala je Marija Klaić, univ. spec. oec., marketinška menadžerica Opela za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.  Kolegica Klaić studentima je prezentirala marketinški plan Opela za marku Opel Karl. Također, naglasila je važnost marketinškog planiranja u poslovanju. U prezentaciji marketinškog plana sudjelovao je i Marko Zabrdac (student diplomskog studija Marketing) koji je na tromjesečnoj praksi u poduzeću Opel, a temeljem rezultata postignutih prošle akademske godine na kolegiju Marketinško planiranje (kod doc. dr. sc. Zorane Krupke). Studenti su pokazali veliki interes za izazove u marketinškom planiranju u automobilskoj industriji i poduzeću Opel. Najaktivniji su i  nagrađeni  prigodnim poklonima iz poduzeća Opel. 
 
 

 

 
 
NATJEČAJ ZA NAGRADU FEDOR ROCCO za 2015. godinu
 
U spomen na Profesora Emeritusa dr. sc. Fedora Rocca, začetnika i doajena izučavanja marketinga kao akademske discipline na našem fakultetu još od 60-tih godina XX. stoljeća, Ekonomski fakultet - Zagreb i ove godine raspisuje natječaj za nagradu „Fedor Rocco“. 
 
 
Prijave za dodjelu nagrada zaprimaju se zaključno s datumom 19. listopada 2015. godine putem urudžbenog zapisnika.

 

 
Posjet dr. sc. Ezeni Brzovske Katedri za marketing
 
Docentica dr. sc. Ezeni Brzovska, s Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu (Sveučilište Sv. Ćirila i Metoda) u Skopju, Republika Makedonija, posjetila je 29. rujna 2015., u okviru kratkog studijskog boravaka u Zagrebu našu Katedru. S prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare i T. Komarac, univ. spec. oec. podijelila je iskustva u izvođenju nastave iz kolegija Upravljanje proizvodom po prilagođenim syllabusu i nastavnim materijalima s našeg istoimenog kolegija te razgovarala o daljnjem unapređenju suradnje u nastavi i istraživanjima. 
 
 

 

 
Četiri člana Katedre za marketing  na regionalnoj konferenciji EMAC-a održanoj na  Wirtschaftsuniversität Wien (WU Vienna)  
 
Prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, izv. prof. dr. sc. D. Sinčić Ćorić, doc. dr. sc. V. Škare i T. Komarac, univ. spec. oec. sudjelovali su sa znanstvenim radovima na 6. regionalnoj konferenciji European Marketing Academy (EMAC) Marketing Theory Challenges in Emerging Markets. Konferenciju su zajednički organizirali kolege s dva prestižna austrijska sveučilišta Univeristät Wien (University of Vienna ) i WU (Wirtschaftsuniversität Wien) (WU Vienna  - Vienna University of Economics and Business), od 16. do 18. rujna 2015. godine.
Mjesto održavanja konferencije bio je novi kampus WU-a, jedinstveni arhitektonski kompleks - urbana cjelina namijenjena akademskom životu izgrađena prema rješenjima renomiranih svjetskih arhitekata.
    
Na konferenciji je sudjelovalo 100-tinjak članova marketinške akademske zajednice koji su predstavili najnovije spoznaje u području marketinga. Pozvana su predavanja održali Günter Thumser (predsjednik Henkela za središnju i istočnu Europu) te Gernot Rasch (predsjednik marketinških operacija grupacije Telekom Austria Group). Detaljnije o konferenciji možete pročitati na službenoj web stranici.
 

 

 
 

 

 

Održana 1. međunarodna ljetna škola Kulturnog turizma

Na Sveučilištu u Zadru (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti) održana je 1. međunarodna ljetna škola kulturnog turizma od 24. 8. 2015. – 29. 8. 2015. Na ljetnoj su školi sudjelovati  studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija sa Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu, Università della Svizzera italiana (USI), Lugano te Turistice iz Portoroža. Zanimljiva su predavanja održali prof. dr. sc. Jurica Pavičić (s Katedre za marketing) i prof. dr. sc. Nevenka Čavlek (s Katedre za turizam) Ekonomskog fakulteta, uz druge ugledne predavače na ljetnoj školi. Među polaznicima ljetne škole bila je i asistentica Tanja Komarac. Detaljnije o ljetnoj školi.
 
 

 

 

Novi broj znanstvenog časopisa MARKET/TRŽIŠTE 
 
Izašao je novi broj (Vol. 27, No. 1, 2015.) znanstvenog časopisa MARKET/TRŽIŠTE u izdanju Ekonomskog fakulteta - Katedre za marketing i CROMAR-a - Hrvatske udruge za marketing. U novom broju najavljuju se i uvode promjene koje će dodatno povećati kvalitetu časopisa i prepoznatljivost u međunarodnoj znanstvenoj zajednici. O promjenama možete pročitati u Uvodniku glavne urednice časopisa prof. dr. sc. Đurđane Ozretić Došen. Svih sedam objavljenih znanstvenih radova i jedan kritički prikaz knjige, dostupni su za čitanje u punom pristupu. Također, ako želite saznati detaljnije o časopisu i pretplatiti se na njega posjetite službenu stranicu časopisa MARKET/TRŽIŠTE.
  

 
Međunarodna konferencija o privatnim markama u Barceloni
 
Upravljanje privatnim markama i njihove specifičnosti u odnosu na marke proizvođača okupile su članove marketinške akademske zajednice na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Research on National Brand & Private Label Marketing“ koja se održala u Barceloni, od 24. do 26. lipnja 2015. godine. Dr. sc. Sandra Horvat i prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen predstavile su koautorski rad „Implementation of the product life cycle concept in private label management: focus on the growth stage“. Izdvačka kuća Springer prepoznala je važnost znanstvene rasprave na temu privatnih maraka te je i ove godine objavljena knjiga predstavljenih radova „Advances in National Brand and Private Label Marketing“ čiji su urednici Martínez-López, F.J., Gázquez-Abad, J.C. i Sethuraman R. 
 
 

 

 
Suradnja s doktorskim studijem na Sveučilištu u Vilniusu
 
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu prof. dr. sc. Đurđana Ozretić Došen sudjelovala je u radu Povjerenstva za ocjenu i usmenu obranu doktorske disertacije kandidatkinje Eleonore Šeimiené, pod naslovom „Impact of Congruencies between Brand Personality, Typical Brand  User and Consumer Personality on Purchase Intention“. Usmena  obrana je održana 19. lipnja 2015. pred međunarodnim povjerenstvom od 5 članova. Sveučilište u Vilniusu osnovano je 1579. godine i među najstarijim je sveučilištima u Europi.

 
 

 

 
Suradnja Katedre za marketing i poduzeća Eko Sever na kolegiju Marketing 
 
Dana 16. lipnja 2015. godine su u organizaciji Katedre za marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održane finalne prezentacije studentskih projekata izrađenih u suradnji s ekološko-poljoprivrednim gospodarstvom Eko Sever. Studenti druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija, imali su priliku u sklopu obveznog kolegija Marketing, sudjelovati u projektu osmišljavanja novih marketinških aktivnosti za poduzeće Eko Sever koje se bavi uzgojem i prodajom ekološki uzgojene hrane.

Od ukupno prijavljene 73 grupe povjerenstvo u sastavu doc. dr. sc. Miroslav Mandić, doc. dr. sc. Vatroslav Škare i dr. sc. Sandra Horvat odabrali su sedam najboljih timova koji su prezentirali svoje ideje i prijedloge za unaprjeđenje marketinških aktivnosti pred gospodinom Markom Severom, predstavnikom poduzeća. Kao najbolji tim odabrani su Domagoj Perić, Lucija Priljević, Ivna Prkić i Patricija Punčec koji su uz prigodne poklone dobili priliku za obavljanje stručne prakse u marketinškom timu poduzeća Eko Severa. 
 


 
 
 

 

 
IMENOVANJE U PROFESSORA EMERITA (9.06.2015.)

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 9. lipnja 2015., jednoglasno je usvojen prijedlog o

imenovanju prof. dr. sc. Nataše Renko u professora emerita Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo je veliko priznanje i čast našoj Katedri, koja sada ima čak četiri osobe s ovim prestižnim, počasnim zvanjem. 

Katedra za marketing
 

 

 
Suradnja Ekonomskog fakulteta i poslovnog tjednika Lider
 
Ekonomski fakultet bio je akademski partner konferencije „Marketing by Numbers“ koja je 2. lipnja 2015. godine održana u Zagrebu u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Konferenciju je otvorio doc. dr. sc. Vatroslav Škare, član Katedre za marketing i tajnik SPDS-a Marketinški menadžment, s temom „Branding by numbers“.

Sudionicima konferencije približio je pristup upravljanju markama temeljem brojki, otvorivši konkretna pitanja koja marketinški stručnjaci i upravitelji markama trebaju postaviti tijekom provođenja marketinških aktivnosti. Cilj konferencije bio je marketinškim profesionalcima približiti neke od provjerenih načina za efikasan marketing koji se temelje na podacima. Detaljnije...

 
 

 

 
Četiri člana Katedre za marketing  na godišnjoj konferenciji EMAC-a  
 
Članovi Katedre za marketing prof. dr. sc. Đ. Ozretić Došen, doc. dr. sc. V. Škare, dr. sc. M. Fudurić i T. Komarac, univ. spec. oec. sudjelovali su sa znanstvenim radovima na ovogodišnjoj 44. konferenciji European Marketing Academy (EMAC) - Collaboration in Research koja se održala u Leuvenu u Belgiji od 26. do 29. svibnja 2015. godine. Republiku Hrvatsku je na  EMAC Executive Committee Meeting-u predstavljao doc. dr. sc. V. Škare u svojstvu nacionalnog predstavnika.
U društvu 950 članova marketinške akademske i znanstvene zajednice iz cijelog svijeta, naši su kolege imali  priliku predstaviti svoja istraživanja, slušati izlaganja o atraktivnim i novim područjima istraživanja u marketingu, kao i sudjelovati u prezentacijama najnovijih tehnologija istraživanja i poučavanja.

  
  
 

 

 

Od 1. do 3. lipnja 2015. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira Dane otvorenih vrata. U sklopu događanja posjetitelji će moći razgledati fakultet i upoznati se s njegovim radom, saznati sve o nastavnom programu i uvjetima studiranja, a svoj rad predstavit će i studentske udruge.
Dani otvorenih vrata namijenjeni su  srednjoškolcima i potencijalnim studentima ekonomije, ali i svima zainteresiranima koji se žele upoznati  s radom i aktivnostima Ekonomskog fakulteta.
Detaljnije

 

 

IMENOVANJE U PROFESSORA EMERITUSA (19.05.2015.)


Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 19. svibnja 2015., jednoglasno je usvojen prijedlog o

imenovanju prof. dr. sc. Joze Previšića u profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo je veliko priznanje i čast našoj Katedri, koja sada ima čak tri osobe s ovim prestižnim, počasnim zvanjem. 

Katedra za marketing