Najava Brown bag seminara

Pozivamo vas na 25. Brown bag seminar koji će se održati u četvrtak 27.2.2020. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u dvorani 51 s početkom u 14 sati. Ciklus Brown bag seminara svojim izlaganjem nastavit će Dubravko Mihaljek, Banka za međunarodna plaćanja - Basel, koji će prezentirati rad „Tečaj dolara i gospodarska aktivnost".

Kratki sažetak izlaganja:

Zbog značajnih promjena u funkcioniranju globalnog financijskog sustava u posljednjih desetak godina osjetno je poraslo zanimanje ekonomista za pitanje na koji način financijski uvjeti utječu na realnu ekonomsku aktivnost. Istraživanje na kojem se temelji ovo izlaganje pokušava rasvijetliti to pitanje analizom empirijskih odnosa između odabranih pokazatelja financijskih uvjeta, osobito tečaja dolara, i visokofrekventnih pokazatelja globalne gospodarske aktivnosti, osobito tzv. indeksa referenata nabave (Purchasing Managers' Indices) u prerađivačkoj industriji i rasta svjetske trgovine. Istraživanje pokazuje da je utjecaj tečaja dolara na realnu aktivnost značajno porastao od 2010. godine, dok se je utjecaj indeksa hirovitosti cijena dionica (tzv. VIX), donedavno smatran najpouzdanijim barometrom globalnih financijskih uvjeta, bitno smanjio.

Dubravko Mihaljek je voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja (BIS) u Baselu, gdje radi od 1999. godine. Upravlja tekućim poslovima odjela i priprema analize globalnih makro-financijskih kretanja i monetarne politike za redovite rasprave guvernera središnjih banaka u BIS-u. Ekonomski analitičar u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu (1990–99); asistent u Ekonomskom institutu Zagreb (1982–89). Studirao ekonomiju na sveučilištima Pittsburgh (PhD 1990), Minnesota (MA 1986) i Zagreb (dipl. oec. 1981). Noviji radovi o makroekonomskim aspektima stambenih investicija (IJCB 12/2020), vezama izm. financijskih uvjeta i ekonomske aktivnosti (BIS QR 9/2019) i tečaju dolara i zaduženosti banaka kao odrednicama dinamike globalnog rasta (AER 5/2020).