Najava Brown bag seminara

​47. Brown Bag seminar - izlagač Marko Vladisavljević 

Pozivamo vas na 47. Brown bag seminar koji će se održati u utorak, 12. ožujka 2024. u 12:00 sati, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u dvorani 51.

Ciklus Brown bag seminara svojim izlaganjem nastavit će Marko Vladisavljević (docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu), koji će prezentirati rad u nastajanju pod naslovom „Utjecaj socio-ekonomskog statusa roditelja na ishode žena i muškaraca na tržištu rada".

Kratki sažetak izlaganja:
U radu se analizira utjecaj socio-ekonomskog statusa roditelja na ishode na tržištu rada u Srbiji za muškarce i žene. Analiziraju se ukupne mjesečne zarade, kao i zaposlenost, broj sati rada i zarade po satu. Rezultati ukazuju na to da muškarci i žene čije majke imaju višu razinu obrazovanja imaju višu vjerojatnost zaposlenosti, a isto vrijedi i za žene čiji su roditelji bili zaposleni. Međugeneracijski utjecaj na zaposlenost može se objasniti teorijom stratifikacije: veći ljudski i financijski kapital roditelja dovodi do višeg obrazovanja u sadašnjoj generaciji i posljedično boljih ishoda na tržištu rada. Rezultati također ukazuju na to da muškarci i žene čije majke imaju više obrazovanje imaju i višu zaradu po satu. Ovaj učinak se ne može objasniti niti iz perspektive teorije stratifikacije - putem višeg obrazovanja u sadašnjoj generaciji, ili teorije socijalizacije - putem stavova prema ženama. Iako nalazimo da su egalitarni rodni stavovi u pozitivnoj korelaciji s rezultatima na tržištu rada žena, oni ne mogu objasniti utjecaj socio-ekonomskog statusa roditelja na ishode na tržištu rada u sadašnjoj
generaciji.

O izlagaču: 

Marko Vladisavljević je docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, a na istom fakultetu je i doktorirao 2019. godine. Također radi kao konzultant za Svjetsku banku, Međunarodnu organizaciju rada, UN itd. Istraživački interesi su mu ekonomika rada, nejednakosti, siromaštvo, ekonomika zdravstva te ekonometrija.

Predviđeno trajanje izlaganja:
30-40 min, nakon čega slijedi diskusija
 
Opis koncepta Brown bag seminara:
Brown bag seminar (BBS) predstavlja neformalnu radionicu u trajanju od sat vremena s ciljem prezentiranja istraživanja u različitim fazama izrade (ideje, zaokruženi teorijski okvir, provedena empirijska istraživanja, itd.), promicanja diskusije i stvaranja stimulativnog okruženja usmjerenog konstruktivnoj raspravi između izlagačice/-a i preostalih sudionika seminara. Osnovna ideja BBS-a jest stvoriti platformu na kojoj će, minimalno jednom mjesečno, zaposlenici EFZG-a dobiti priliku prezentirati ideje i članke na kojima rade u sklopu svog znanstveno-istraživačkog rada. Pozivamo vas da se odazovete i pomognete svojim konstruktivnim komentarima izlagačicama/-ima, te sami izložite teme na kojim trenutno radite, neobjavljene radove ili prezentirate istraživačke ideje o kojima razmišljate.