Povijest

Početkom djelovanja današnjeg Ekonomskog fakulteta - Zagreb smatra se Visoka škola za trgovinu i promet u Zagrebu, formalno osnovana 1920. godine. Svrha je osnivanja Visoke škole za trgovinu i promet pružanje temeljite teorijske naobrazbe u područjima bankarstva, domaće i međunarodne trgovine, prometa, konzularne službe, osiguranja. U Visokoj školi su se također obučavali kandidati za nastavnike u višim trgovačkim školama, odnosno trgovačkim akademijama. Nastava je trajala 6 semestara. Broj se upisanih studenata neprekidno povećavao, tako da je u školskoj godini 1923./24. bilo upisano 1.125 studenata.

Visoka škola za trgovinu i promet 1925. godine prerasta zalaganjem ministra prosvjete Stjepana Radića, u Ekonomsko-komercijalnu visoku školu s pravnim položajem sveučilišnog fakulteta, a nastava se produljuje na 8 semestara. Ekonomsko-komercijalna visoka škola također je provodila postupak za stjecanje odnosno nostrifikaciju doktorata ekonomsko-komercijalnih znanosti.

Ekonomsko-komercijalna visoka škola prerasta 1947. godine u Ekonomski fakultet. U Zagrebu je 1956. godine osnovana i Visoka privredna škola s dvogodišnjim studijem i nastavnim planom prilagođenim odraslim polaznicima s iskustvom u gospodarstvenoj praksi. U 1968. godini Ekonomski fakultet i Visoka privredna škola ujedinjuju se u Fakultet ekonomskih nauka. U 1982. godini integriraju se Fakultet ekonomskih nauka i Fakultet za vanjsku trgovinu u Ekonomski fakultet - Zagreb.