Ekonomski fakultet - Zagreb
Članovi

O projektu

Globalna financijska kriza te „predbankrotna“ stanja u mnogim državama svijeta iznjedrila su sindikate kao „nove-stare“ borce za prava radnika. Iz tog je razloga potrebno iznova istražiti njihovu ulogu, točnije njihov položaj i utjecaj u suvremenom društvu te njihovu budućnost. Dodatno, kako je većina dosada provedenih istraživanja sindikata parcijalna i kvantitativna, potrebno je njihovu ulogu u suvremenom društvu sagledati holistički.
 
Ciljevi projekta
  1. Utvrditi utjecaj hrvatskih sindikata na tržište rada i njihov značaj za kolektivno pregovaranje.
  2. Utvrditi strukturne razloge smanjivanja utjecaja sindikata na agregatnoj razini odnosno istražiti utjecaj pojedinih makrovarijabli na članstvo u sindikatima u Republici Hrvatskoj.
  3. Analizirati uspješnost radnih odnosa u hrvatskim organizacijama.
  4. Utvrditi postojeće i poželjne načine organiziranja sindikalnih aktivnosti.
  5. Istražiti ulogu sindikata u velikim hrvatskim organizacijama, odnosno koji je od četiri moguća modela odnosa sindikata i menadžmenta ljudskih potencijala (MLJP-a) pri zadovoljavanju potreba zaposlenika najprisutniji.
  6. Istražiti percepcije različitih aktera o položaju, utjecaju i budućnosti sindikata u Republici Hrvatskoj.
  7. Istražiti čimbenike pristupanja sindikatima u RH.
  8. Prikupiti mišljenja o ulozi sindikata u suvremenom društvu znanstvenika različitih struka.
  9. Predvidjeti odnosno opisati ulogu sindikata u budućnosti.
 
Načini ostvarivanja ciljeva
  1. Publiciranje uredničke knjige „Sindikati.org“.
  2. Provođenje teorijskih i empirijskih istraživanja čiji će parcijalni rezultati biti temelj za izradu niza fokusiranih članaka o ulozi sindikata u suvremenom društvu, a koji će biti izloženi na znanstvenim konferencijama u RH i u svijetu, objavljeni u znanstvenim časopisima ili prezentirani na okruglom stolu u sklopu projekta.
  3. Organiziranje okruglog stola na temu uloge sindikata u suvremenom društvu na kojem će sudjelovati stručnjaci iz područja tržišta rada, radnih odnosa, MLJP-a, zadovoljstva zaposlenika na radu i srodnih stručnih područja, a čiji će znanstveni i stručni radovi biti publicirani u zborniku radova.
 
Očekivani rezultati

Očekivane rezultate projekta moguće je podijeliti na spoznajne, fizičke i rezultate od interesa za znanstvenu i širu zajednicu. Pod spoznajnim rezultatima podrazumijeva se dobivanje dubljeg uvida u mnoge aspekte rada i utjecaja te prošlosti i budućnosti sindikata. Fizički rezultati projekta bit će znanstveni radovi prezentirani na znanstvenim skupovima u zemlji i u inozemstvu ili objavljeni u međunarodno priznatim časopisima, zbornik radova s okruglog stola pod nazivom „Uloga sindikata u suvremenom društvu“ te urednička knjiga „Sindikati.org“. Pod rezultatima od interesa za širu znanstvenu i stručnu zajednicu podrazumijeva se znanstveni doprinos projekta koji se ogleda u činjenici da većina tema kojima će se baviti projekt nisu značajnije istraživane u svijetu, a samim time niti u RH.