Radionice

 
Planirane radionice na projektu SPIRITH

Like us on


 
Na projektu su planirane tri radionice iz makroekonomskog modeliranja koje su zamišljene kao radionice otvorenog tipa i bez naknade. Prisustvovanje na svim radionicama je besplatno uz prethodnu prijavu. Poziv na radionicu se šalje na e-mail adrese, objavljuje se na službenoj web stranici te se objavljuje na našoj Facebook grupi. 
 

 
NELINEARNA EKONOMETRIJA (ODRŽANO U LIPNJU 2016.)

Radionica iz nelinearne ekonometrije upoznala je polaznike s postojećim i novim ekonometrijskim metodama koje se koriste za procjenu nelinearnih modela. Globalna financijska kriza je pokazala kako se ekonomija teško može opisati kao linearni sustav te da postkrizni modeli trebaju uključivati asimetriju i nelinearnost. Zanimljiv prikaz o tome daje Olivier Blanchard na IMF-ovom blogu.

Obrađene teme uključuju testove jediničnog korijena; modele sa strukturnim prekidima; TAR, STAR i LSTAR modele. 

Više o radionici možete pogledati na našoj stranici.
 

 
CGE - COMPUTABLE GENERAL EQUILIBRIUM (ODRŽANO U OŽUJKU 2016.)

Radionica o CGE modelima upoznala je polaznike s osnovama CGE modela, njihovim mogućnostima i ulozi pri vođenju ekonomske politike. CGE modeli opisuju i modeliraju različite sektore gospodarstva i njihovu međusobnu interakciju. Vrlo su čest alat koji pomaže pri sektorskim odlukama ekonomske politike u svijetu, dok se u Hrvatskoj još ne koriste u praksi.

Alat koji se koristio za modeliranje CGE modela je GAMS.

Više o radionici možete pogledati na našoj stranici i facebook grupi.
 

DSGE RADIONICA (ODRŽANO U RUJNU 2015.)
DSGE radionica (Dynamic Stochastic General Equilibrium) održana je u rujnu 2015. Više o radionici možete pogledati na našoj stranici i facebook grupi.