Aktivnosti



Aktivnosti i novosti na projektu SPIRITH

Like us on


 

Održan je drugi okrugli stol o praktičnoj primjeni računalnih makroekonomskih modela u Hrvatskoj
 
Drugi okrugli stol o praktičnoj primjeni računalnih makroekonomskih modela u Hrvatskoj, kojim su ujedno zaključene aktivnosti u okviru SPIRITH projekta, održan je u petak 26. rujna 2016. godine u dvorani 53 na Ekonomskom fakultetu.

Na okruglom stolu su prezentirani rezultati anketa svih radionica  održanih u okviru projekta (DSGE, CGE, nelinearna ekonometrija), te su prisutnima iznesene ideje o daljnjem razvoju aktivnosti započetih u okviru SPIRITH projekta. Povrh toga, istraživači na projektu su prezentirali zaključke inicijalnih istraživanja objavljenih u sklopu projekta i razmijenili praktična iskustva s potencijalnim krajnjim korisnicima makroekonomskih modela. Ovime je dodatno ojačana suradnja te potaknuto umrežavanje istraživača na projektu s nositeljima ekonomskih politike te s poslovnim bankama. Nakon rasprave i razmijene iskustava uslijedilo je neformalno druženje uz prigodan domjenak, a atmosferu možete vidjeti u galeriji.

Dnevni red se sastojao od sljedećih točaka:
1.            Evaluacija rezultata na SPIRITH projektu
   a.            Sumarni rezultati anketnih upitnika o zadovoljstvu sudionika gostujućih predavanja
   b.            Sumarni rezultati provedenih istraživanja
2.            Budućnost SPIRITH projekta
   a.            Odabrani komentari sudionika gostujućih predavanja
   b.            Sugestije sudionika gostujućih predavanja za buduće aktivnosti
3.            Kako bi modeli trebali izgledati da bi imali praktičnu primjenu i razmjena iskustava
4.            Dodjela certifikata sudionicima radionica održanih od strane projektnog tima
5.            Razno
  
 
 
Održana je ekonometrijska radionica za studente (23. rujna 2016.)
 
U okviru projekta SPIRITH, Lucija Rogić Dumančić održala je radionicu pod nazivom "Upoznavanje sa panel modelima". Cilj radionice je bio približiti statičke i dinamičke panel modele i način njihove procjene studentima Ekonomskog fakulteta. Neki od prezentiranih procjenitelja uključivali su statičke panel modele, poput združene regresije (Pooled OLS), panel modela s fiksnim efektom (FE), panel modela sa slučajnim efektima (RE), te dinamičke modele, poput Arellano-Bond jednofaznog GMM procjenitelja. Kako je radionica bila fokusirana na praktičnu primjenu panel analize, u okviru radionice studenti su samostalno pomoću Arellano-Bond jednofaznog GMM procjenitelja analizirali cjenovnu i necjenovnu konkurentnost EU zemalja. 
 
Održana je CGE radionica za studente (9. rujna 2016.)
 
U okviru projekta SPIRITH Marija Penava i Ozana Nadoveza održale su radionicu pod nazivom "Upoznavanje sa CGE modelima i modeliranjem u GAMS-u". Cilj radionice je bio približiti tehniku CGE modeliranja studentima Ekonomskog fakulteta te ju prezentirati na pristupačan i jednostavan način. U okviru radionice studenti su samostalno modelirali konstitutivne dijelove CGE modela, a na samom kraju radionice članice projektnog tima su prezentirale rezultate i ključne zaključke inicijalnog istraživanja nastalog u okviru projekta SPIRITH. Unutar navedenog istraživanja članice tima su modelirale hrvatsko gospodarstvo u sklopu kojeg su analizirale potencijalne učinke smanjenja poreznog opterećenja rada na glavne makroekonomske agregate i sektorsku strukturu.
 
 Studijski boravak na wiiw-u

U okviru projekta SPIRITH Tomislav Globan je od 1. srpnja do 30. rujna boravio na usavršavanju u Beču, na Vienna Institute for International Economic Studies (wiiw). Navedeni je institut nedavno izabran među pet najboljih ekonomskih think tankova u svijetu. Kolega Globan je tijekom svog boravka radio na izradi indeksa koji mjere dostupnost i potražnju za inozemnim financiranjem domaćih ekonomskih sektora u zemljama srednje i istočne Europe.

Održana je DSGE radionica za studente 
 
U okviru projekta SPIRITH Vladimir Arčabić i Tomsilav Globan održali su radionicu pod nazivom "Što su DSGE modeli i može li se njima modelirati hrvatsko gospodarstvo?". Ključna pitanja su bila: Što su DSGE modeli i zašto su bitni? Može li se hrvatsko gospodarstvo dobro modelirati postojećim DSGE modelima? Cilj radionice je bio približiti svijet suvremenog makroekonomskog modeliranja studentima Ekonomskog fakulteta te prezentirati rezultate inicijalnih istraživanja, nastalih u okviru projekta SPIRITH, u kojima su teorijske pretpostavke DSGE modela testirane na hrvatskim podacima te diskutirati o zaključcima koji iz istraživanja proizlaze. 
 

Održana je radionica pod nazivom "Introduction to Non-linear Time Series Econometrics"


U sklopu Elementa projekta 3 Stvaranje mreže suradnje mladih istraživača s inozemnim stručnjacima, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je radionica iz područja nelinearne ekonometrije pod nazivom „Introduction to non-linear time series econometrics“. Radionica se održala u razdoblju 13.-17.06.2016. Interes za radionicu bio je veliki, ukupno se prijavilo 42 sudionika (fakulteti, instituti, poslovne banke, Ministarstvo financija, studenti), a radionicu je uspješno završilo 25 pristupnika. Predavač je bio profesor Junsoo Lee (University of Alabama). 
Slike s radionice
      
Stručno usavršavanje na BGS-u
 
U okviru projekta SPIRITH Lucija Rogić Dumančić nalazi se na stručnom usavršavanju u Barceloni, na Barcelona Graduate School of Economics (BGS). Suradnica na projektu istražuje teme iz kvantitativnih metoda za regulaciju tržišta, makroekonomskih analiza funkcioniranja male i otvorene ekonomije te se usavršava u primjeni ekonometrijskih metoda s fokusom na dinamičke i nelinearne modele panel analize

Stručno usavršavanje na ZEW-u
 
U okviru projekta SPIRITH Ozana Nadoveza i Marija Penava nalaze se na stručnom usavršavanju u Mannheimu, Njemačka, na Institutu za europska ekonomska istraživanja (ZEW - Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung). Cilj je boravka usavršavanje na području CGE modeliranja. ZEW je jedan od vodećih njemačkih ekonomskih istraživačkih instituta, te uživa veliki ugled u cijeloj Europi.
 

Kupljena su prijenosna računala za provedbu projekta

    

Održana je radionica pod nazivom "Introduction to numerical simulation techniques: Getting practical experience in building computable general equilibrium (CGE) model in GAMS"


U sklopu Elementa projekta 3 Stvaranje mreže suradnje mladih istraživača s inozemnim stručnjacima, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je radionica iz područja CGE modeliranja pod nazivom „Introduction to numerical simulation techniques: Getting practical experience in building computable general equilibrium (CGE) model in GAMS“. Radionica se održala u razdoblju od 07.03.2016. do 11.03.2016. Interes za radionicu bio je veliki, ukupno se prijavilo 39 sudionika (fakulteti, instituti, poslovne banke, Ministarstvo financija, studenti), a radionicu je uspješno završilo 23 pristupnika. Predavač je bio profesor John Gilbert (Utah State University). 
Atmosfera s radionice
              

Post-doktorsko usavršavanje na Sveučilištu u Alabami

U okviru projekta SPIRITH kolega Vladimir Arčabić provodi svoje post-doktorsko usavršavanje na Sveučilištu u Alabami na Katedri za ekonomiju, financije i pravne studije. Cilj boravka je usavršavanje na području makroekonomske i ekonometrijske analize. Katedra spada u prestižne katedre u SAD-u, a članovi Katedre su poznati ekonomisti i ekonometričari Walter Enders i Junsoo Lee. Katedra je 10. i 11. ožujka 2016. ugostila redovitu SNDE konferenciju (The Society for Nonlinear and Dynamics Econometrics) kojoj su među ostalima prisustvovali i poznati ekonomisti Charles Nelson (University of Washington), Chang-Jin Kim (University of Washington), Craig Burnside (Duke University), Timo Terasvirta (Aarhus University) i James Morley (University of New South Wales). Izvrsnu atmosferu sa SNDE konferencije možete pogledati u galeriji.
 


 

Predavanje "S druge strane katedre - karijera mladih znanstvenika na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu"

U sklopu proslave 95. godišnjice osnutka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u ponedjeljak 16. studenog 2015., Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj održala je predavanje pod nazivom "S druge strane katedre - karijera mladih znanstvenika na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu". Predavanje je održalo troje viših asistenata/poslijedoktoranada s navedene Katedre - dr. sc. Marija Penava, dr. sc. Tomislav Globan i dr. sc. Vladimir Arčabić. Nakon uvodne riječi prodekanice izv. prof. dr. sc. Anite Pavković, dr. Penava ukratko je predstavila okupljenim studentima područje djelokruga Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj. Kolegica je potom dala uvid "iza kulisa" u to što je sve potrebno za pripremu nastave, probleme s kojima se svaki nastavnik susreće te administrativne obveze koje nisu vidljive studentima. Potom je dr. Globan predstavio istraživačke obveze asistenata, zašto je uopće potrebno pisati znanstvene radove, kako ih pisati, gdje ih objaviti te kako teče proces objave znanstvenog rada. Predavanje je zaključio dr. Arčabić koji je predstavio projekt "SPIRITH - Stvaranje preduvjeta za izgradnju računalnog makroekonomskog modela za Hrvatsku", financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a na kojem radi pet mladih članova Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj.
 
 

Održan je panel o projektu SPIRTH na skupu ekonomista u Opatiji

U četvrtak, 12. studenog 2015., održan je panel u okviru 23. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista pod nazivom "Ekonomska politika Hrvatske u 2016." u Opatiji. Istraživači na projektu, dr. sc. Vladimir Arčabić i Ozana Nadoveza, univ. spec. oec. održali su panel pod nazivom "Aktualna istraživanja" pri čemu su predstavili projekt i dosadašnji tijek istraživanja na njemu. 

Detaljan program konferencije dostupan je na linku.
 

Kupljena je stručna literatura za provedbu projekta
 
 

Održan je okrugli stol o praktičnoj primjeni računalnih makroekonomskih modela u Hrvatskoj

 
Okrugli stol o praktičnoj primjeni računalnih makroekonomskih modela u Hrvatskoj održan je u petak 25.9. u ovalnoj dvorani dekanata Ekonomskog fakulteta.

Na okruglom stolu su prezentirani rezultati ankete o DSGE radionici koja je održana od 31.8. do 4.9., te su prisutnima izneseni daljnji koraci na projektu vezani uz CGE modele i nelinearnu ekonometriju. 

Istraživači na projektu su razmijenili praktična iskustva s predstavnicima HNB-a i poslovnih banaka koji su potencijalni krajnji korisnici makroekonomskih modela. Jačanje suradnje i umrežavanja istraživača na projektu s nositeljima ekonomske politike te s poslovnim bankama osigurava da modeli uz teoretsku imaju i praktičnu vrijednost. Time se koristi projekta prelijevaju na veći broj institucija. Nakon rasprave i razmijene iskustava uslijedilo je neformalno druženje uz prigodan domijenak, a atmosferu možete vidjeti u galeriji.

Dnevni red se sastojao od sljedećih točaka:
1. Evaluacija rezultata ankete o DSGE radionici održanoj od 31.8. do 4.9.;
2. Daljnji koraci na projektu SPIRITH vezani uz CGE model (eng. Computable General Equilibrium) i nelinearnu ekonometriju;
3. Dosadašnja praktična iskustva iz računalne makroekonomske analize (HNB, Mfin, poslovne banke);
4. Kako bi modeli trebali izgledati da bi imali praktičnu primjenu i razmjena iskustava;
5. Razno.

Atmosfera s okruglog stola

 
 

Održana je radionica pod nazivom
"Introduction to Dynamic Economic Models: Building Your First DSGE Model in MATLAB and Dynare"

U sklopu Elementa projekta 3: Stvaranje mreže suradnje mladih istraživača s inozemnim stručnjacima, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je radionica iz područja DSGE modeliranja pod nazivom „Introduction to Dynamic Economic Models: Building Your First DSGE Model in MATLAB and Dynare“. Radionica se održala u razdoblju od 31.08.2015. do 04.09.2015. Interes za radionicu bio je veliki, ukupno se prijavilo 55 sudionika (fakulteti, instituti, poslovne banke, HNB, Ministarstvo financija, privatne poslovne škole, studenti), a radionicu je uspješno završilo 38 pristupnika. Predavač je bio Myroslav Pidkuyko, doktorski kandidat na CERGE-EI. 
Atmosfera s radionice
    
    
 

Povratak na vrh