Okrugli stol Razvoj socijalnih supermarketa u Hrvatskoj

Okrugli stol „Razvoj socijalnih supermarketa u Hrvatskoj“ održan je 28.6.2018. s početkom u 11:00 sati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na okruglom stolu prezentirani su rezultati projekta Hrvatske zaklade za znanost: „Potencijali i prepreke razvoja socijalnih supermarketa u srednjoj i istočnoj Europi“ (voditeljica izv. prof. dr. sc. Blaženka Knežević).

Okrugli stol otvorila je prodekanica izv. prof. dr. sc. Anita Pavković koja je i članica projektnog tima. Voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Blaženka Knežević prezentirala je provedene aktivnosti na projektu te je prezentirala podatke o broju objavljenih radova, uredničkih knjiga, te znanstvenih monografija u kojima su se koristili rezultati istraživanja. Na projektu je sudjelovalo 18 istraživača iz 4 države sa 5 znanstvenih institucija. Istaknuto je kako su dobivene i dvije nagrade za najbolje radove na konferencijama u Rimu i Ateni.
Izv .prof.dr.sc. Nika Šimurina je prezentirala temu „Dohodovne nejednakosti i njihove posljedice“,  a doc.dr.sc. Ivana Marić temu „Socijalni supermarketi kao vrsta neprofitnih organizacija“. Dok je izv,. prof. dr. sc. Blaženka Knežević iznijela dio rezultata provedenih primarnih istraživanja o stavovima prema konceptu i misiji socijalnih supermarketa u Hrvatskoj, Poljskoj, Litvi i Srbiji.

Održana je i panel rasprava na temu potencijala daljnjeg razvoja socijalnih supermarketa u kontekstu održive ekonomije koju su moderirale izv. prof. dr. sc. Blaženka Knežević i Petra Škrobot, mag. oec. U panel raspravi su sudjelovali: doc dr.sc. Jelena Đugum pomoćnica ministra poljoprivrede, dr.sc Dominik Vuletić s Katedre za trgovačko pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te voditelji i/ili osnivači socijalnih supermarketa u Osijeku (gđa. Štefica Čučak), Zagrebu (g. Duško Godić), Rijeci  (fra. Siniša Pucić), Našicama (g. Robert Kresić), Vukovaru (gđa. Tamara Mikulić), Križevcima (gđa. Đurđica Trbus), Virovitici (gđa. Željka Grahovac). Panel raspravi nazočili su i voditelji socijalnih supermarketa iz Koprivnice, Čakovca i Belišća te predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Konačno, predstavljena je međunarodna znanstvena monografija „Social supermarkets as entrepreneurial ventures in socially responsible economy“ kao rezultat istraživanja provedenih na spomenutom projektu te je time obilježen  završetak projekta.