Javna predstavljanja

JAVNO PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE "Računovodstvo, revizija i kontrola javnog sektora u odabranim državama jugoistočne Europe“ 

 
U okviru u okviru III. SUSRETA KATEDRI ZA RAČUNOVODSTVO ZEMALJA REGIJE „Stanje i perspektive računovodstvene profesije u zemljama jugoistočne Europe – izazovi reformi“ održanog na Vlašiću, Bosna i Hercegovina, 14.-16.07.2016. održano je javno predstavljanje monografije „Računovodstvo, revizija i kontrola javnog sektora u odabranim državama jugoistočne Europe“  i okrugli stol na istoj temi – komparativni prikaz računovodstva, revizije i kontrole javnog sektora u odabranim državama.
 Rezultati istraživanja grupe autora u  okviru  projekta br. 8509 „Accounting and financial reporting reform as a means for strengthening the development of efficient public sector financial management in Croatia“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost o računovodstvu, reviziji i kontroli javnog sektora u odabranim državama jugoistočne Europe: Bosni i Hercegovini u dva entiteta: Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji prezentirani su u monografiji „Računovodstvo, revizija i kontrola javnog sektora u odabranim državama jugoistočne Europe“.  Autori prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Davor Vašiček,  doc.dr.sc. Maja Letica, Jelena Jurić (Ćorić), mag.oec., prof. dr. Duško Šnjegota, doc. dr. Jelena Poljašević, Bobana Čegar, ma, doc.dr.sc. Tatjana Jovanović,  mr Biljana Josipović Rodić, mr.sc. Gorana Roje znanstvenici su i stručnjaci iz područja računovodstva i revizije javnog sektora u svojim državama.  Recenzenti monografije su:  red.prof.dr. Marko Hočevar, Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta, red. prof.dr. Novak Kondić, Univerzitet u Banja Luci, Ekonomski fakultet, dr.sc. Verici Budimir, prof.v.š., Veleučilište u Požegi.
 
Monografija je javno dostupna na slijedećim linkovima:
Prezentacija s predstavljanja monografije dostupna je na slijedećem linku: OVDJE
Istaknut je značaj monografije u usporedivom prikazu stanja i pravaca razvoja računovodstva, revizije i kontrole javnog sektora u odabranim zemljama jugoistočne Europe te je ista korisna akademskoj, stručnoj i široj javnosti (političarima i javnim menadžerima) u produbljivanju njihovih spoznaja i traženju novih rješenja.








JAVNO PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE "Procesni pristup obračuna troškova u sustavu zdravstva“.


Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 11.03. 2016. godine u vremenu od 13 – 16,30 održan je okrugli Okrugli stol pod nazivom „Perspektive primjene pune obračunske osnove i standardizacije internog obračuna u zdravstvu“. U okviru okruglog stola predstavljeni su rezultati empirijskog istraživanja kvalitete eksternog i internog izvještavanja provedenog u javnim bolnicama Republike Hrvatske te je predstavljena publikacija „Procesni pristup obračuna troškova u sustavu zdravstva“.
Predstavljeni rezultati istraživanja rezultat su rada na projektu „Poslovni procesi u implementaciji obračuna troškova u sustavu zdravstva“ financiranog od strane Sveučilišta u Zagrebu  iz namjenskih sredstava Potpora znanstvenom i umjetničkom istraživanju za 2015.godinu te empirijskog istraživanja koje se provodi od 2014. godine u  okviru  projekta br. 8509 „Accounting and financial reporting reform as a means for strengthening the development of efficient public sector financial management in Croatia“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost za razdoblje 2014.-2018..
Održavanju skupa nazočilo je preko 50 sudionika. Osim dužnosnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje skupu su nazočili ravnatelji, pomoćnici ravnatelja, voditelji računovodstva i financija kliničkih bolničkih centara, klinika, općih bolnica i specijalnih bolnica s područja cijele Hrvatske. Okrugli stol je u ime Uprave Ekonomskog fakulteta pozdravila prodekanica za znanost prof.dr.sc. Nataša Erjavec koja je u svom izlaganju istaknula  kao jednu od važnih misija Ekonomskog fakulteta razvoj i jačanje znanstveno istraživačke djelatnosti i transfer znanja u gospodarstvo i javni sektor.
Na Okruglom stolu kao moderatori i izlagači uvodnih tema sudjelovale su: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky i doc.dr.sc. Martina Dragija.
Kroz izlaganja i raspravu sudionika istaknut je značaj računovodstva i financijskog izvještavanja u funkciji učinkovitog upravljanja u javnom zdravstvu. Predstavljeni su rezultati empirijskog istraživanja provedenog u javnim bolnicama Republike Hrvatske o kvaliteti eksternog i internog izvještavanja i mogućnosti primjene instrumentarija upravljačkog i računovodstva troškova.
Predstavljena  je publikacija „Procesni pristup obračuna troškova u sustavu zdravstva“ grupe autora (prof.sr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky, dr.sc. Martina Dragija, izv.prof.dr.sc. Michele Bertoni, izv.prof.dr.sc.Bruno De Rosa, izv.prof.dr.sc. Guido Grisi, Alessio Rebelli, dr.sc. Jagoda Osmančević, Lucija Juroš) uređena od strane izv.prof.dr.sc. Ivane Dražić Lutilsky o kojoj je govorio jedan od recenzenata knjige Davor Katavić,  zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od strane recenzenta je istaknuto da publikacija daje značajan doprinos sagledavanju kompleksnosti financiranja zdravstva i tome odgovarajućeg financijskog izvještavanja, a posebice temi uvođenja obračuna troškova u sustav javnog zdravstva na način da kroz primjere najbolje prakse ukazuje na mogućnosti upravljanja troškovima primjenom tradicionalnih i suvremenih metoda obračuna troškova i dokazuje da je to doista izvedivo, a ne samo znanstvena fantastika ili administrativno nametnuta procedura. Svim nazočnima podijeljen je besplatan tiskani primjerak publikacije.


JAVNO PREDSTAVLJANJE KNJIGE I OKRUGLI STOL

 U okviru projekta HRZZ br. 8509 Accounting and financial reporting reform as a means for strengthening the development of efficient public sector financial management in Croatia (voditelj projekta prof.dr.sc. Vesna Vašiček), u četvrtak 14.05.2015. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održano je predstavljanje knjige „Harmonizacija proračunskog računovodstva u Republici Hrvatskoj s Međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor“ i okrugli stol Perspektive primjene obračunske osnove u Republici Hrvatskoj“.
Knjigu su predstavile recenzentice knjige prof.dr.sc. Mira Dimitrić i mr.sc. Ivana Jakir Bajo, predstavnik nakladnika TIM4PIN i autori knjige. Objavljivanje knjige potaknuto je prije svega potrebom da se široj stručnoj i ostaloj zainteresiranoj javnosti približi tema Međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor (MRSJS, engl. IPSAS) koji u međunarodnim okvirima predstavljaju okosnicu harmonizacije državnog računovodstva temeljenog na obračunskoj osnovi.
U okviru okruglog stola koji je tematski vezan za sadržaj knjige razvila se rasprava o pravcima razvoja proračunskog računovodstva u Republici Hrvatskoj i trendova u razvoju računovodstvenih i statističkih sustava u okviru obveza koje nosi članstvo u Europskoj uniji. Kvaliteti i sadržajnosti rasprave značajno su pridonijeli prisutni predstavnici relevantnih institucija: Ministarstva financija – Državne riznice i Središnje harmonizacijske jedinice, Državne revizije, Državnog zavoda za statistiku, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Ureda VRH za unutarnju reviziju, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Ekonomskog instituta, voditelja službi financija i računovodstva Kliničkog bolničkog centra Zagreb, pojedinih  ministarstava, središnje agencije za ugovaranje projekata EU i drugih vladinih tijela te informatičke tvrtke Libusoft.  


Prezentacija s predstavljanja knjige i okruglog stola dostupna je na sljedećem linku: ovdje

 JAVNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA


U petak 19.09.2014. godine u 14:00 sati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje projekta "Accounting and financial reporting reform as a means for strengthening the development of efficient public sector financial management in Croatia" kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost na razdoblje od četiri godine.

 Na predstavljanju su sudjelovale sljedeće institucije:

  • Ministarstvo financija Republike Hrvatske,
  • MFIN Središnja harmonizacijska jedinica,
  • Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,
  • Ministarstvo uprave Republike Hrvatske,
  • Parlamentarna zastupnica Mr.sc. Ivana Maletić,
  • Državna revizija,
  • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,
  • Sveučilište u Zagrebu,
  • Državni ured za upravljanje državnom imovinom,
  • CERP – Centar za restrukturiranje i prodaju,
  • Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje,
  • Klinički bolnički centar Zagreb,
  • Microsoft Hrvatska d.o.o.,
  • IN2 d.o.o.

Prezentacija s predstavljanja projekta dostupna je na sljedećem linku: download.pdf