Hrvatska pamet Hrvatskoj – trijumf studenata Ekonomskog fakulteta

U CineStar Branimir Centru u Zagrebu 11. prosinca 2018. održana je četvrta dodjela nagrada u sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj. Okupio se velik broj predstavnika poslovne zajednice i obrazovnih institucija, a velikim uspjehom može se pohvaliti Ekonomski fakultet i njegovi studenti jer je svih devet finalista bilo upravo s našeg fakulteta.

Žiri je pohvalio sve prezentirane ideje i poslovne planove, te naglasio kako odluke nisu bile lake. Zaprimljeno je više od 200 radova, a nagrade su dodijeljene u tri kategorije – Izvorno hrvatsko, Poduzetna Hrvatska i Inovativna Hrvatska. 

U kategoriji Izvorno hrvatsko od studenata se tražilo da razviju novi i prepoznatljiv proizvod te strategiju za njegov plasman na domaćim i stranim tržištima. U finale su ušli projekti Edušted, Smartfridge te projekt Zaštita iza blocka Davida Oreškovića i Nikice Mikulića, koji je na kraju i odnio pobjedu u ovoj kategoriji.

U kategoriji Poduzetna Hrvatska tražile su se održive ideje usmjerene otkrivanju novih tržišnih niša, ali i kreiranje novih vrijednosti koje će unaprijediti već postojeću poduzetničku infrastrukturu. Projekt Smartface bio je usmjeren na rješavanje problema s kožom, DI Box kao inovacija poštanskog sandučića i Robot X koji se usmjerio na povećanje kvalitete života imobiliziranih osoba, a njihovu poruku prepoznao je i žiri te je projekt Irene Prpić, Marine Previšić i Karle Štimac proglašen pobjednikom.

U kategoriji Inovativna Hrvatska finalisti su bili su projekti Crolock, Magic Trash kanta i Tril. Svaki od njih bio je usmjeren na specifičan problem, a da su sve ideje zbilja i bile inovativne složio se i žiri. Pobjedu je odnijela Magic Trash kanta, projekt s ekološkom odrednicom, a osmislili su ga  studenti Karla Bakalović, Luka Beljan i Lucija Barić.

Hrvatska pamet Hrvatskoj je društveno odgovorni projekt Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista s ciljem nagrađivanja izvrsnosti hrvatskih studenata, ali i poticanja u lakše uključivanje u sustav nacionalne ekonomije. Cilj natjecanja jest prezentirati ideje, znanja i sposobnosti hrvatskih studenata pretočene u konkretne projekte vezane uz tri osnovna tematska smjera nacionalne razvojne strategije.