Ekonomski fakultet i AACSB akreditacija

Nakon prethodnih opsežnih priprema, od 2015. godine, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je u formalnom postupku dobivanja prestižne međunarodne  AACSB akreditacije.
 Nakon prethodnih opsežnih priprema, od 2015. godine, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je u formalnom postupku dobivanja prestižne međunarodne  AACSB akreditacije.
AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business)  osnovan je 1916. te s 1500 članica u gotovo 90 zemalja predstavlja najstariju i najveću međunarodnu instituciju čija je misija unapređenje kvalitete  u području poslovnog obrazovanja i ekonomije. U svijetu svega 5% visokoškolskih institucija ima AACSB akreditaciju, a među akreditiranim su i renomirana sveučilišta diljem svijeta, kao što su to Harvard, Yale, Stanford i mnoga druga.
Dobivanje AACSB akreditacije predstavlja najviši standard postignuća za visokoškolske institucije koje nude programe iz poslovne ekonomije i ekonomije u svijetu. Proces akreditacije je dugotrajan i rigorozan te zahtjeva ispunjavanje velikog broja standarda koji se odnose na ključna područja djelovanja visokoškolske institucije. Konkretno, riječ je o 15 standarda  koji pokrivaju četiri ključna područja -  strateški menadžment institucije i inovacije,  sudionike u procesima institucije od studenata do nastavnog i nenastavnog osoblja, osiguravanje ciljeva učenja te akademski i profesionalni angažman.
Ova akreditacija zahtjeva kontinuiranu posvećenost dostizanju najviših standarda kvaliteta i      neprekidno unapređivanje programa. Kako bi se osigurala održivost kvalitete, jednom akreditirane  institucije svakih pet godina prolaze i kroz proces reakreditacije. U aktivnosti vezane za AACSB akreditaciju, kao i za druge važne inozemne i domaće akreditacije veliki trud ulažu brojni djelatnici našeg Fakulteta. Činjenica da se formalnim i sadržajnim elementima akreditacijskih procesa na našem Fakultetu, uz mnogo entuzijazma, bavi veliki broj nastavnika, suradnika i administrativnog osoblja, ohrabruje, jer, prestižne akreditacije nisu samo formalna obveza, već i prilika da stvarno unaprijedimo rad našeg Fakulteta i svih ključnih dionika u nastavnom i istraživačkom procesu.
Tijekom samog procesa akreditacije sve institucije dobivaju i profesore-mentore. Ekonomskom fakultetu za mentora je dodijeljen profesor Michael J. Ginzberg s Worcester Polytechnic Institutea, dekan tamošnje poslovne škole -  Foisie School of Business.
Dekan našeg fakulteta, prof. dr. sc. Lajoš Žager  susreo se s njime na radnom sastanku na godišnjoj konferenciji dekana - AACSB’s Deans Conference, koja je od 31. siječnja do 2. veljače 2016. održana u Miamiju (Florida, SAD). Tema ovogodišnje konferencije bila je Innovations That Inspire, a okupila je više od 600 dekana i vodećih stručnjaka iz područja ekonomije i poslovne ekonomije.